Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανοίγουν οι κάλπες για το «σύνταγμα» υπό στρατιωτικό νόμο

Ενταση στους κόλπους των σουνιτών μετά τη διαφοροποίηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος

Στρατοκρατούμενη η πρωτεύουσα για το δημοψήφισμα

Associated Press

Στρατοκρατούμενη η πρωτεύουσα για το δημοψήφισμα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Υπό τη σκιά απόλυτου στρατιωτικού ελέγχου, με άνδρες των κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες και συνεχείς περιπολίες και ελέγχους παντού, ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο συντάγματος». Οι υποσχέσεις περί δυνατότητας τροποποιήσεων, διά μέσου εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που δόθηκαν μόλις πριν λίγα 24ωρα από το Κοινοβούλιο προς τους σουνίτες (υπό τις εντατικές παραινέσεις των ΗΠΑ) κατάφεραν να πετύχουν μια πρώτη διάσπαση στο «μέτωπο» των σουνιτικών πολιτικών δυνάμεων. Μια διάσπαση, που χτες εκφράστηκε και με επιθέσεις κατά των γραφείων του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, του κόμματος που, την τελευταία στιγμή, κάλεσε τους οπαδούς και τα μέλη του να υπερψηφίσουν το «σύνταγμα».

Σήμερα, οι, περίπου, 15,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Ιρακινοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να δώσουν τη δική τους άποψη για το «σχέδιο συντάγματος», ανεξαρτήτως του τι λένε οι διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ηγεσίες. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, θα λειτουργήσουν 6.000 εκλογικά τμήματα και οι ιρακινές αρχές περηφανεύονταν, χτες, ότι έχουν στήσει εκλογικά τμήματα «ακόμη και σε περιοχές όπου δρουν οι αντιστασιακές οργανώσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις, όπως είναι η σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ».

Το σύνολο των κατοχικών δυνάμεων έχει τεθεί σε συναγερμό, ενώ, λόγω των έκτακτων και προσωρινών, όπως ανακοινώθηκε, ενισχύσεων που έχουν φθάσει στο Ιράκ, ο αριθμός μόνο των Αμερικανών στρατιωτών έχει ξεπεράσει τις 150.000. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι και διαρκείς, ενώ τα σύνορα της χώρας έκλεισαν, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Εχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις από επαρχία σε επαρχία, αλλά και οι μετακινήσεις όλων των οχημάτων, πλην των κρατικών και των στρατιωτικών. Επίσης, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις πόλεις από τη δύση του ηλίου έως την ανατολή. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι μεγάλο μέρος της Βαγδάτης, αλλά και της Βασόρα βυθίστηκε, επί ώρες, στο σκοτάδι, εξαιτίας δολιοφθοράς.

Αν και όλα αυτά τα μέτρα, φυσικά, διόλου δεν παραπέμπουν σε δημοψήφισμα για την έγκριση ενός «συντάγματος», ο Λευκός Οίκος, σε μια τελευταία προσπάθεια να ενισχύσει τους συνεργάτες του, επέμεινε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του, Σκοτ Μακ Λίλαν, ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμη και αν είναι αρνητικό για το σύνταγμα, η ίδια η διαδικασία θα προσφέρει στη θεμελίωση της δημοκρατίας στη χώρα».

Διάσπαση και οργή

Βομβιστικές επιθέσεις κατά γραφείων του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, στη Φαλούτζα, στο Μπαϊτζί και στο Σενιγιάχ. Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Χειροβομβίδες εκτόξευσαν άγνωστοι και κατά του σπιτιού ενός ανώτερου στελέχους του κόμματος στη Βαγδάτη. Εκατοντάδες οργισμένοι σουνίτες πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, διαδήλωση κατά του «σχεδίου συντάγματος», φωνάζοντας και επικριτικά σχόλια κατά του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, στη σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης, Αζαμίγια. Τελικός προορισμός της διαδήλωσης το τέμενος Αμπού Χανίφα, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Κόμματος.

Το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, καλώντας σε ενότητα όλους τους πιστούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές όλες οι επιλογές. Η Επιτροπή, από την πλευρά της, επέμεινε, όπως και πολλά άλλα σουνιτικά κόμματα, στην καταψήφιση του «σχεδίου συντάγματος», αντίθετα από τη σιιτική θρησκευτική ηγεσία που τάχθηκε, ανοιχτά, υπέρ της έγκρισής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ