Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκληραίνει κι άλλο τη στάση του ο Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας

Associated Press

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας
ΜΟΣΧΑ - ΝΑΛΤΣΙΚ.--

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χτες, απευθυνόμενος στους Τσετσένους αποσχιστές και στα μέλη άλλων αυτονομιστικών και αποσχιστικών ομάδων που δρουν στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι καλά θα κάνουν να μην περιμένουν «κανένα έλεος» στο μέλλον, μετά το πέρας των επιχειρήσεων στην πόλη Ναλτσίκ του Καυκάσου, όπου σημειώθηκε η αιματηρή έφοδος της Πέμπτης, με συνολικά «108 νεκρούς», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Μετά την ενημέρωση που δέχτηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς του ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν «αποτελεσματικά και σκληρά», και πρόσθεσε ότι αυτή η μεθοδολογία δράσης - οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας - θα ακολουθείται και στο μέλλον. Ας σημειωθεί ότι από τις πρώτες ώρες της επίθεσης, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να «πυροβολούν και να σκοτώνουν όποιον κακοποιό πρόβαλλε αντίσταση».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, συνολικά 72 μαχητές σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις στο Ναλτσίκ, ενώ 31 συνελήφθησαν, έως χτες το μεσημέρι. Τουλάχιστον 24 αστυνομικοί και 12 κάτοικοι του Ναλτσίκ επίσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ομως, παρά την προσπάθεια του Κρεμλίνου να δείξει μια εικόνα «αποτελεσματικού ελέγχου» της κατάστασης, ο ρωσικός Τύπος κάθε άλλο παρά εμφανίστηκε να την υιοθετεί. «Ας το παραδεχτούμε: Εξελίσσεται ένας πόλεμος στον Καύκασο», έγραψε η «Ιζβέστια». Ενώ ο πρώην συνταγματάρχης της KGB Σεργκέι Γκοντσάροφ, πρόεδρος μιας ένωσης βετεράνων της δύναμης «Αλφα», είπε ότι η επίθεση δείχνει τη δυνατότητα των αποσχιστικών ομάδων «να πραγματοποιούν καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις σε όλο τον Καύκασο», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε μια δημοκρατία όπου να λειτουργεί το κράτος δικαίου».

Ζιουγκάνοφ: Απαιτείται αλλαγή εξουσίας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναλτσίκ δήλωσε χτες σε ρωσικά ΜΜΕ, ανάμεσα σε άλλα:

«Η συμμορίτικη επίθεση ανατίναξε την ειρηνική ζωή μιας ακόμη ρωσικής πόλης. Η χώρα συνήθισε στις πολεμικές επιχειρήσεις για την εξόντωση ενόπλων, όμως τα μεγέθη αυτών των ενεργειών συνεχώς μεγαλώνουν. Μπουντιόνοφσκ και Νορντ-Ιστ. Ναζράν και Μπεσλάν. Τώρα το Ναλτσίκ. Μεγαλώνει ο θλιβερός κατάλογος των τραγωδιών της "νέας Ρωσίας".

Η χιονοστιβάδα της κοινωνικής δυστυχίας πλημμύρισε το Βόρειο Καύκασο. Ενας στους τρεις κατοίκους της Καμπαρντίνο-Μπαλκάριας είναι άνεργος. Η νεολαία που δεν έχει δουλιά αγγίζει το 70%. Στη Δημοκρατία, όπως και σε όλη τη χώρα, αυξάνεται η φτώχεια. Γίνεται όλο και πιο απρόσιτη η ποιοτική εκπαίδευση και η ιατρική φροντίδα.

Η αστική κυβέρνηση των Πούτιν-Φραντκόφ σταθερά ακολουθεί αντικοινωνική πολιτική. Τα κραυγαλέα προβλήματα των λαϊκών μαζών έγιναν περιβάλλον τροφοδοσίας του συμμοριτισμού. Οι άνθρωποι δε βρίσκουν θέση στο υπάρχον κρατικό σύστημα. Κι εμφανίζονται αυτοί που τους προτείνουν "εναλλακτική λύση". Οι αντιδραστικές δυνάμεις στον Καύκασο χρησιμοποιούν την αυξανόμενη κοινωνική δυστυχία στον αγώνα τους για εξουσία και ιδιοκτησία».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση γίνεται πιο δραματική εξαιτίας της παράλυσης του συστήματος Δικαιοσύνης. Η χώρα θερίζει τους καρπούς της εξόντωσης των σοβιετικών οργάνων Δικαιοσύνης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το κύμα του ψεύτικου "δημοκρατισμού" εξαφάνισε το στρώμα των επαγγελματιών, διέλυσε το κύρος της υπηρεσίας στις δομές ασφαλείας. Τώρα το καθεστώς μετατρέπει τα όργανα Δικαιοσύνης κι Ασφάλειας σε κατασταλτικούς μηχανισμούς. Οι πολιτικές διώξεις γεννούν όλο και μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντί τους.

Το ζήτημα της αλλαγής της εξουσίας μπαίνει με οξύτητα στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει εναλλακτική λύση στους χρεοκοπημένους. Είναι η ενότητα της δικαιοσύνης, του διεθνισμού και του πατριωτισμού, που αποτελεί τη βάση της πολιτικής του ΚΚΡΟ. Το κόμμα μας είναι έτοιμο να δώσει ειρήνη και συναίνεση στην πολυεθνική Ρωσία. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λαών της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατός στα «ΝΑΤΟικά πρότυπα» (2008-12-23 00:00:00.0)
Η «αλεπού» στο «παζάρι» (2007-01-24 00:00:00.0)
Επαφές κι ανταγωνισμοί (2005-10-19 00:00:00.0)
Βλαντίμιρ Πούτιν (2005-10-16 00:00:00.0)
«Αλλαγή φρουράς» στη ρωσική κυβέρνηση (2004-03-10 00:00:00.0)
Σύμπτωση απόψεων στα μεγάλα προβλήματα (2000-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ