Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Επαφές κι ανταγωνισμοί

Με τη φράση «γνωρίζω πως η επίσκεψή σας στέφθηκε με επιτυχία», προϋπάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος την Κοντολίζα Ράις, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα, και μετά το ταξίδι της Κ. Ράις σε χώρες της Κεντρικής Ασίας. Εκεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέσπασε εγγυήσεις από την ηγεσία της Κιργιζίας για τη διατήρηση της αεροπορικής βάσης, λίγα χιλιόμετρα από την αντίστοιχη ρωσική αεροπορική βάση.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ η επίσκεψη της Ράις στη Μόσχα δεν ήταν το ίδιο επιτυχής, αφού το Κρεμλίνο δε φαίνεται διατεθειμένο να υποστηρίξει, τουλάχιστον προς το παρόν, την αμερικανική καμπάνια ενάντια στο Ιράν, με πρόσχημα την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας. Μάλιστα στις 18/10 το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα βοήθησε το Ιράν (μαζί με τη ΛΔ της Κορέας) να κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να πλήξουν όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο μεταξύ, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη της Ράις στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, ανάλογη επίσκεψη στην περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», θα πραγματοποιήσει και ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, που στις 20 και 21 Οκτώβρη θα επισκεφθεί το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως «η Ρωσία έχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποσταθεροποιηθεί το Ουζμπεκιστάν και συνολικά αυτή η περιοχή, ιδιαίτερα η περιοχή της κοιλάδας της Φεργκανά».

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στο Ναλτσίκ

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ναλτσίκ, στην επαρχία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια του βόρειου Καυκάσου, για τη σύλληψη ή/και την εξόντωση υπόπτων για τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης: χτες, ένας από αυτούς τους «ύποπτους» σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών, ενώ συνεχιζόταν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το Ιντερφάξ, η έρευνα για να βρεθούν άλλοι δύο ύποπτοι αποσχιστές. Μέρος της πόλης, σύμφωνα με τις αρχές, παρέμενε αποκλεισμένο από άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, τηλεοπτικοί σχολιαστές, απόστρατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί, έκαναν μια πλημμύρα σχολίων για τα γεγονότα του Ναλτσίκ. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν αυτό του Βλαντίμιρ Σολόβεφ, δημοσιογράφου του NTV, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία, μετά τις επιθέσεις στα εδάφη τους, κατάφεραν να «αποτρέψουν» την επανάληψή τους, όμως η Μόσχα «απέτυχε» να το κάνει.

Το καλλιεργούμενο κλίμα περί «τρομοκρατικής απειλής» δεν είναι ασύνδετο με την εξέλιξη που έγινε γνωστή χτες από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας: όπως δήλωσε ο υπουργός Ιβανόφ, η Μόσχα θα διοργανώσει «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια από κοινού με την Ινδία το 2006, στα οποία «προσκλήθηκαν» χώρες του ΝΑΤΟ -συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ