Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Κύμα επιθέσεων εναντίον στελεχών του κομμουνιστικού κινήματος

Προχτές δολοφονήθηκε στην επαρχία Παχάλγκαμ ο Γκούλαμ Νάμπι Γκανάιε

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Associated Press

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Κύμα δολοφονιών κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ, εν μέσω της τραγωδίας που έχει προκαλέσει ο προ δεκαημέρου σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Κασμίρ, τόσο στο υπό πακιστανικό όσο και στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του. Στο στόχαστρο βρίσκονται και κομμουνιστές ηγέτες με αποκορύφωμα την προχτεσινή δολοφονία του βουλευτή του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) και ηγετική μορφή της αριστεράς στο Κασμίρ στην επαρχία Παχάγκαμ Γκούλαμ Νάμπι Γκανάιε, ο οποίος εκτελέστηκε από πυρά εξτρεμιστών έξω από το σπίτι του.

Χτες, σημειώθηκε επίθεση εναντίον του βουλευτή Μοχάμαντ Γιουσούφ Ταριγκάμι του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που επέζησε, όμως ένας αστυνομικός - σωματοφύλακάς του έπεσε νεκρός.

Επίσης χτες, άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι κομμουνιστή βουλευτή, και εν συνεχεία επιτέθηκαν στο διπλανό σπίτι του υφυπουργού Παιδείας του κρατιδίου του ινδικού Κασμίρ Γκούλαμ Νάμπι Λόνε, πυροβολώντας και τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο υφυπουργός, σύμφωνα με την αστυνομία, εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες στους αστυνομικούς που φρουρούσαν την κατοικία, σκοτώνοντας δύο πολίτες και τραυματίζοντας έναν. Αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά τους και ένας από τους ενόπλους σκοτώθηκε. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Μανσούριαν, με τηλεφώνημα εκπροσώπου της στο γραφείο του BBC στη Σριναγκάρ. Η οργάνωση μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε το Ενωμένο Συμβούλιο του Τζιχάντ (UJC) μετά το σεισμό, παρά την οποία έχουν σημειωθεί μάχες με 29 νεκρούς την περασμένη βδομάδα.

Διαμαρτυρία από τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ινδίας

Τόσο το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) όσο και το ΚΚ Ινδίας, με ανακοινώσεις τους, επισημαίνουν ότι η κρατιδιακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρουν μεγάλες ευθύνες για το ότι τα στελέχη τους αφέθηκαν χωρίς προστασία, ενώ επισημαίνουν ότι «τα στελέχη της αριστεράς έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των εξτρεμιστών». Το ΚΚΙ (Μ) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επίθεση αυτή, την ώρα που ο λαός του κρατιδίου ακόμη υφίσταται τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, δείχνει «την έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων αξιών από τους δράστες».

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Συλλυπητήρια επιστολή προς το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ, καταδικάζοντας τη δολοφονία του Γκούλαμ Νάμπι Γκανάιε και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο αδελφό κόμμα. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης: «Απαιτούμε την τιμωρία των δραστών και των υπευθύνων για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, γνωρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η αντίδραση για να χτυπηθεί η αυξανόμενη επιρροή και ο σεβασμός που έχει κατακτήσει το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και ο σύντροφος Γκανάιε με την πολιτική του δραστηριότητα στην επαρχία Παχάλγκαμ και όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ