Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ο Ράμσφελντ στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο Πεκίνο βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Χου Ζιντάο. Πριν την άφιξή του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Ράμσφελντ κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Πεκίνο για ραγδαία «αύξηση» της στρατιωτικής της ισχύος, που όπως υποστήριξε δημιουργεί «υποψίες» για «τα κίνητρα» της κινεζικής ηγεσίας. Ο κινεζικός στρατιωτικός προϋπολογισμός το 2005 φθάνει επίσημα τα 30 δισ. δολάρια, αλλά το αμερικανικό πεντάγωνο υποστηρίζει ότι «ο πραγματικός αριθμός» βρίσκεται στα 90 δισ. δολάρια, κάτι που η κινεζική ηγεσία διαψεύδει.

Το Νέα Κίνα αναφέρει ότι ο Ράμσφελντ θα συζητήσει το θέμα της Ταϊβάν και της σινο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ασία, που θα συμπεριλάβει στη συνέχεια τη Νότια Κορέα, τη Μογγολία, το Καζακστάν και τη Λιθουανία.

Το ταξίδι του Ράμσφελντ έχει επίσης «προπαρασκευαστικό» χαρακτήρα, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην Κίνα, τον επόμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ