Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδιο των ΗΠΑ η προσάρτηση της Κούβας

Η λεγόμενη «μετάβαση σε μια ελεύθερη Κούβα» θα σημάνει επιστροφή της χώρας σε πολιτικούς «νοικιασμένους», υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας και τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού

Στιγμιότυπο από το περσινό καραβάνι αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης
Στιγμιότυπο από το περσινό καραβάνι αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης
ΑΒΑΝΑ.--

Μοναδικός στόχος του αμερικανικού σχεδίου «για τη μετάβαση σε μία ελεύθερη Κούβα» είναι η πλήρης προσάρτηση της Κούβας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» («Prensa Latina»), κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης της Βουλής για τον οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, που κρατά πάνω 40 χρόνια.

Το σχέδιο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρικάρντο Αλαρκόν, είναι σκληρή και πλήρης εφαρμογή του νόμου «Χελμς - Μπάρτον», που εντείνει ακόμη περισσότερο τον εμπορικό, οικονομικό και χρηματιστικό αποκλεισμό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανατροπής της κουβανικής επανάστασης. «Εάν στο Ιράκ οι ΗΠΑ επέβαλλαν την ανθυπατεία τους μετά την εισβολή, στην Κούβα τον έκαναν εκ των προτέρων και επέλεξαν και έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θα συντονίζει "τη διαδικασία μετάβασης και σταθεροποίησης στην Κούβα"», πρόσθεσε ο Ρ. Αλαρκόν διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του αμερικανόπνευστου σχεδίου είναι η επίβλεψη της επιστροφής των περιουσιών που εθνικοποιήθηκαν αμέσως μετά την επανάσταση και η εκδίωξη εκατομμυρίων Κουβανών από τα σπίτια τους και χιλιάδων αγροτών από τη γη τους.

Ο πρόεδρος του Κουβανικού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι περισσότερο από το 85% των Κουβανών είναι ιδιοκτήτες των οικιών τους ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης γης και άλλων επαναστατικών μέτρων, ενώ λαϊκή περιουσία είναι οι υποδομές Υγείας, Παιδείας και η παραγωγική βάση της χώρας.

Από την πλευρά, ο Οσβάλντο Μαρτίνες, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της κουβανικής Βουλής, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να προωθεί το σχέδιο της μετατροπής της οικονομίας της Κούβας σε νοητή συνέχεια της πολιτείας της Φλόριντα «επιβάλλοντας τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και την εμπειρία της διάλυσης του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση». Το σχέδιο προσάρτησης περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, τον έλεγχο της παραγωγής και του προϋπολογισμού, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη της υποθετικής αγοράς, κατέληξε ο Μαρτίνες.

Τέλος, ο Χοσέ Λουίς Τολέδο, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων, τόνισε ότι ένας ακόμη στόχος είναι η κατάργηση του κουβανικού Συντάγματος μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων «μίας κυβέρνησης μαριονέτας». Το πόνημα των 400 σελίδων για «τη μετάβαση σε μία ελεύθερη Κούβα» επιτάσσει τη δίωξη - πολιτική και νομική - της προηγούμενης κυβέρνησης των στελεχών του ΚΚ Κούβας, στελεχών και μελών των κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, που σημαίνει τη δίωξη εκατομμυρίων Κουβανών, τόνισε ο Χ. Τολέδο, για να καταλήξει: «Σημαίνει την επιστροφή της παλιάς Κούβας, με πολιτικούς "νοικιασμένους", υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας και τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη της GUE στην Κούβα (2010-11-03 00:00:00.0)
Ενίσχυση της δράσης για την απελευθέρωση των «5» (2009-06-18 00:00:00.0)
Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο (2007-08-29 00:00:00.0)
Επίσκεψη από γερουσιαστές των ΗΠΑ (2006-12-16 00:00:00.0)
Η δικαιοσύνη των ιμπεριαλιστών στο ...ύψος της (2006-08-11 00:00:00.0)
«Θα αποτύχουν και πάλι» (2005-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ