Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εν αναμονή του κυκλώνα «Βίλμα»

ΑΒΑΝΑ.-

Αγωνία στην Κεντρική Αμερική, που αναμένει το πέρασμα του νέου κυκλώνα «Βίλμα», καθώς οι πληγές, που άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Σταν», είναι ακόμη πολύ νωπές, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας των αρχών των χωρών για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους που πλήρωσαν και πάλι βαρύ φόρο αίματος. Αντιθέτως, στην Κούβα, ήδη, η εκκένωση περιοχών από χιλιάδες πολίτες ολοκληρώθηκε χθες εν αναμονή του κυκλώνα «Βίλμα».

Χιλιάδες μεταφέρθηκαν από τις εστίες τους από το νότιο τμήμα της Κούβας σε ασφαλέστερες περιοχές, λόγω της έλευσης του κυκλώνα «Βίλμα», που ήδη έχει προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και κάποιες ζημιές, ανακοινώθηκε χθες από τις κουβανικές αρχές.

Αν και ο «Βίλμα» βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από την Κούβα, περίπου 400 χιλιόμετρα από το νοτιανατολικό της τμήμα, έχει προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ 220 κατοικίες έπαθαν ζημιές και πέντε εξ αυτών κατέρρευσαν στις περιοχές Σαντιάγο της Κούβας, Γκουάμα και Τέτκερ Φρέντε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Περίπου 5.200 άτομα έχουν μεταφερθεί από τις επαρχίες Γκουαντανάμο, Γκράνμα και Σαντιάγο δε Κούμπα και πάνω από πέντε χιλιάδες σπουδαστές που μετείχαν σε αγροτικές εργασίες κοντά στο Σαντιάγο έμειναν χωρίς στέγη.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Κούβας συνέστησε στον πληθυσμό να παρακολουθεί με προσοχή όλα όσα αναφέρονται από τις αρχές για τον κυκλώνα που ενδέχεται να τοποθετηθεί στην κατηγορία 3, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από το αρμόδιο Κέντρο στο Μαϊάμι.

Η Κούβα επλήγη τον Ιούλη από τον κυκλώνα «Ντένις», με αποτέλεσμα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές. Οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Ρίτα» προκάλεσαν στη νήσο καταρρακτώδεις βροχές, που σάρωσαν την Κούβα από άκρη σε άκρη, καθώς και πολλές υλικές ζημιές, αλλά φυσικά καμία ανθρώπινη απώλεια.

Ο κυκλώνας «Βίλμα», που έχει ήδη σχηματιστεί στην Καραϊβική, απειλεί επίσης τις αμερικανικές ακτές και το Μεξικό. Η «Βίλμα» ισοφαρίζει το ρεκόρ 70ετίας σε τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό... Η μοναδική φορά που είχαν μετρηθεί τόσες πολλές τροπικές καταιγίδες σε διάστημα ενός και μόνου έτους ήταν το 1933.

Η τροπική καταιγίδα «Βίλμα» αναμένεται να εξελιχθεί σε κυκλώνα, κατηγορίας 3, πριν φτάσει στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και τις αμερικανικές ακτές έως το τέλος της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ