Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στρατός στα «ΝΑΤΟικά πρότυπα»

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, επισκέφτηκε το σαββατοκύριακο στρατόπεδα στην περιοχή Σεβερομόρφκ, όπου είναι η έδρα του «Βόρειου Στόλου» της Ρωσίας και στην Αγία Πετρούπολη, όπου έκανε σειρά δηλώσεων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα διαρκέσει έως το 2012.

Στη βάση αυτής της μεταρρύθμισης θα υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στη δομή όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού. Η «νέα» αντίληψη στηρίζεται στο αμερικανο-ΝΑΤΟικό «μοντέλο» των ευέλικτων στρατιωτικών σωμάτων. Η αναδιάρθρωση θα προκαλέσει την απομάκρυνση έως το 2012 από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας 200.000 αξιωματικών και 140.000 υπαξιωματικών.

Ο Α. Σερντιουκόφ υποστήριξε στις τελευταίες δηλώσεις του πως «μετά το τέλος της μεταρρύθμισης ο στρατός και ο στόλος θα πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος τουλάχιστον σε 3 περιφερειακές και τοπικές ένοπλες συγκρούσεις, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ, αναλύοντας αυτές τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, εκτιμούν πως οι «εστίες», που θα «δοκιμαστούν» οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι οι περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, καθώς και της Μαύρης Θάλασσας και της Απω Ανατολής.

Να σημειωθεί πως με τα μεγαλεπήβολα σχέδια μεταρρύθμισης δε συμφωνεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θεωρεί πως, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις, η μεταρρύθμιση θα μειώσει την αμυντική ικανότητα της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, από το βήμα του πρόσφατου 13ου Συνεδρίου του Κόμματος, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας (Μεντβέντεφ - Πούτιν) πως με τη μεταρρύθμιση αυτή, αντί να ενισχύουν τις Ενοπλες Δυνάμεις, απέναντι στις επιβουλές του ΝΑΤΟ, τις αδυνατίζουν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ