Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» η παρουσία ξένων, πλην αμερικανικών, στρατευμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, πλην των αμερικανικών, στη χώρα. Η κυβέρνηση κατέθεσε προς συζήτηση νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή άδειας παραμονής για μικρό χρονικό διάστημα στα στρατεύματα των Βρετανίας, Αυστραλίας, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονίας, Ρουμανίας, που παραμένουν στη χώρα και δεν εντάσσονται στη «συμφωνία ασφαλείας» που υπογράφτηκε με τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, όμως, απορρίφθηκε, την Κυριακή, από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να εκκρεμεί. Αν δεν υπάρξει απόφαση μέχρι τα τέλη του χρόνου, τότε από την 1η Γενάρη όλες αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν καλύπτονται από κανένα νομικό καθεστώς για να παραμένουν στη χώρα. Βέβαια, οι βρετανικές, που είναι και οι πλέον πολυάριθμες, έχουν ήδη προαναγγείλει την αποχώρησή τους μέχρι τα τέλη Μάη, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να «νομιμοποιηθεί» η πεντάμηνη αυτή παραμονή.

Σε δίκη στις 31 Γενάρη

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η δίκη του Ιρακινού δημοσιογράφου Μουντάζερ αλ Ζάιντι, που εκτόξευσε τα παπούτσια του κατά του Αμερικανού Προέδρου σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, θα αρχίσει στις 31 Γενάρη. Ο αλ Ζάιντι κατηγορείται για «επίθεση κατά αρχηγού ξένου κράτους», κατηγορία που, αν δε μετατραπεί σε «απόπειρα επίθεσης», επισείει ποινή μέχρι και 15 χρόνια. Στο μεταξύ, ένας από τα αδέλφια του υποστήριξε, χθες, ότι κατάφερε να τον δει μετά από πολλές μέρες και ότι είναι εμφανώς κακοποιημένος.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο αδελφός του Ζάιντι δήλωσε ότι κακοποιήθηκε από τους φρουρούς του πρωθυπουργού Μάλικι μέχρι να παραδοθεί στις αρχές, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο αδελφός κατήγγειλε κακοποίηση και μέσα στις φυλακές. Το βέβαιο είναι ότι ο αδελφός διέψευσε ότι ο αλ Ζάιντι έγραψε με τη θέλησή του επιστολή όπου ζητά συγχώρεση από τον Ιρακινό πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ