Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ούτε ένα ευρώ στους επιχειρηματίες του τουρισμού

Ανακοίνωση του ταξικού Συνδικάτου για τα προκλητικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Πρόκληση για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού. Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, «για ζεστό χρήμα των ίδιων των εργαζομένων για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των ξενοδόχων».

Μεταξύ αυτών των μέτρων προβλέπεται η μετατροπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας», γεγονός που σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ - δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - θα πληρώνει τους ξενοδόχους για να δουλεύουν σ' αυτούς οι εποχικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι. Αυξάνονται τα προγράμματα κατάρτισης, όπου με πρόσχημα την «πρακτική άσκηση», οι ξενοδόχοι θα απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβουν, με την «υποχρέωση» να κρατούν στο τέλος έναν στους τρεις και πολλά ακόμα.

«Τα νέα κίνητρα - πρόκληση, υπογραμμίζει το συνδικάτο, πολλών εκατομμυρίων ευρώ έρχονται μετά από μια χρονιά κερδοφορίας όπου οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές - τουριστικές επιχειρήσεις, μόνο για το πρώτο εξάμηνο είχαν αύξηση των κερδών 60%, όταν προκλητικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και από τα κοινοτικά κονδύλια».

Και τονίζει ότι σε αυτή τη νέα πρόκληση η απάντηση των εργαζομένων στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία «πρέπει να είναι η ένταση των αγώνων. Αγώνων μαζικών - ταξικών με μπροστάρη το συνδικάτο μας για τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας. Αγώνων συντονισμένων με το ΠΑΜΕ ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, την κρατική καταστολή, που στόχο έχει το οργανωμένο ταξικό μαζικό κίνημα, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων. Το κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση από τα συσσωρευμένα κέρδη, κέρδη από την εκμετάλλευσή μας».

Στο μεταξύ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου ισχυρίστηκε ότι «βιάστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή» να εξαγγείλει τα μέτρα, ενώ ομολόγησε ότι δε διαφωνεί με μέτρα στήριξης προς το τουριστικό κεφάλαιο, αρκεί αυτά να συνοδεύονται με διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μάλιστα, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, που έκανε και προτάσεις προς την κυβέρνηση, όπως την επιδότηση των εκπαιδευτικών εκδρομών (!) για τις οικογένειες που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, αύξηση των ημερών των εκπαιδευτικών εκδρομών σε πέντε μέρες των Α΄ και Β΄ Λυκείου και στα Γυμνάσια κλπ. Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στον κλάδο, όπου το τελευταίο διάστημα οι ξενοδόχοι εκβιάζουν με άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις κλπ., η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είπε πως αν προκληθεί (!) θα απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ