Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Αύξηση της εκλογικής δύναμης των κομμουνιστών

Σημαντικές αλλαγές σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 9ης Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο, αναφορικά με τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου είχε 89 υποψηφίους -μεταξύ αυτών 18 συνεργαζόμενοι - σε πέντε πόλεις και κοινότητες, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της επικράτειας. Σημειωτέον, το ΚΚ Λουξεμβούργου για πρώτη φορά συμμετείχε στις εκλογές, καθώς μέχρι τις προηγούμενες συμμετείχε με τις λίστες της «Αριστερής Συμμαχίας», η οποία όμως διαλύθηκε.

Το ΚΚ Λουξεμβούργου κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμή του κυρίως σε δύο μεγάλες πόλεις, στην Εσς/Αλζέτ και στο Ντιφερίγκεν, αποσπώντας πάνω από 4% και στις δύο. Ενώ στο Ρουμελίγκεν απέσπασε το 6,2%, στο Σάνεμ 2,7% και 1,2% στην πρωτεύουσα Λουξεμβούργο, αλλά εξαιτίας του ειδικού πλαφόν του εκλογικού νόμου τα ποσοστά αυτά δεν ήταν αρκετά για την εκλογή συμβούλων.

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Λουξεμβούργου εκτιμά ότι το κόμμα κατόρθωσε να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα ειδικά υπό τόσο αντίξοες συνθήκες, καθώς ήταν παντελώς αποκλεισμένο από όλα τα ΜΜΕ. Ειδικά εκτιμά ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις δύο μεγάλες πόλεις, Ες/Αλζέτ και Ντιφερίγκεν, που είναι κυρίως πόλεις με εργατικό πληθυσμό, αποτελούν πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, ειδικά συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2004. Το ΚΚ Λουξεμβούργου τονίζει ότι η πάλη του θα αυξηθεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και θα αγωνιστεί για την ενεργή παρουσία του σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Το Λαϊκό Χριστιανο-Σοσιαλιστικό Κόμμα (CSV) του πρωθυπουργού Γιούνκερ κατόρθωσε να εκλέξει 151 δημοτικούς συμβούλους συνολικά σε όλη την επικράτεια, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα τόσο στην πρωτεύουσα Λουξεμβούργο, όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Ες/Αλζέτ.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (DP) κατόρθωσε να εξασφαλίσει και να σιγουρέψει τις πρότερες θέσεις τους στην πρωτεύουσα, όπου έχει και τη δημαρχία εδώ και πολλά χρόνια και επιπροσθέτως αύξησε την εκλογική του δύναμη στην πόλη Ντιφερντίγκεν, στο νότο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αύξησε τη δύναμή του κατορθώνοντας να εκλέξει 165 σε εθνικό επίπεδο, αν και έχασε δύο κρίσιμες θέσεις συμβούλων, μία στο Ντιφερντίγκεν και μία στην πρωτεύουσα. Οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους εκλέγοντας 41 συμβούλους σε εθνικό επίπεδο εν αντιθέσει με το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα (ADR) που υπέστη μεγάλες απώλειες, εκλέγοντας μόλις 4 συμβούλους πανεθνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ