ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οι ανάγκες για προστασία των γυναικών από τη βία δεν μπορούν να ψαλιδίζονται με κριτήριο το «κόστος»

Σε όλη την Αττική λειτουργούν μόλις 10 Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 8 από τους 66 δήμους

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την προστασία των γυναικών από τη βία, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, φέρνει στην επικαιρότητα το ΚΚΕ με Ερώτηση που καταθέτει προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοέμβρη, οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν την ανάγκη για υποδομές και υπηρεσίες πρόληψης, ολόπλευρης στήριξης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία που υφίστανται στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας και Εκπαίδευσης, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής.

Οπως διαπιστώνουν, «με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το υφιστάμενο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, γραμμή SOS) είναι πίσω από τις αυξανόμενες ανάγκες». Ετσι, «σε όλη την Αττική λειτουργούν μόλις 10 Συμβουλευτικά Κέντρα σε 8 από τους 66 δήμους της».

Τα προβλήματα δεν σταματούν στον αριθμό των δομών που για όλο το Λεκανοπέδιο μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών: Η χρηματοδότηση και λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων, όπως συνολικά του δικτύου δομών, «εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με "ημερομηνία λήξης", πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση». Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων«δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάποιοι ακόμα και μία δεκαετία, στερούμενοι μια σειρά από δικαιώματα που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Γιατί οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων δεν είναι "επιλέξιμη" δαπάνη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Το αποτέλεσμα είναι, «παρά τις προσπάθειες, την προσφορά των εργαζομένων στα Συμβουλευτικά Κέντρα», κάθε γυναίκα που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εργασιακή ανασφάλεια, δυσκολία που «επισημαίνεται κι από τις αντίστοιχες εκθέσεις που δημοσιοποιεί η αρμόδια Γενική Γραμματεία», όπως αναφέρει το κείμενο της Ερώτησης. «Αντί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπές εισόδημα, παρουσιάζεται ως "λύση" η ένταξή τους στα διάφορα ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα κατάρτισης, καλύπτοντας μόνο ένα ποσοστό των άνεργων γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Ετσι, παραμένουν οι οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες που μπορεί να τις οδηγήσουν ξανά στο κακοποιητικό περιβάλλον», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Παράλληλα, η γυναίκα που αποφασίζει να προχωρήσει στην καταγγελία και σε άλλες νομικές ενέργειες κατά του δράστη, «ουσιαστικά στερείται δωρεάν νομικής στήριξης με κρατική ευθύνη. Ο ρόλος του νομικού συμβούλου του Συμβουλευτικού Κέντρου εξαντλείται στην παροχή νομικών συμβουλών, ενώ η γυναίκα αναγκάζεται να επιβαρυνθεί το κόστος των πολυδάπανων και μακροχρόνιων νομικών διαδικασιών». «Χρειάζεται να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η δωρεάν ουσιαστική νομική συνδρομή, με έγκαιρη αποζημίωση του δικηγόρου για τα δικαστικά έξοδα και τις εν γένει δαπάνες που απαιτούνται για κάθε απαιτούμενη νομική ενέργεια και όχι μόνο για τα δικαστήρια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τέλος, επισημαίνουν τις ελλείψεις «στη δωρεάν ψυχολογική στήριξη των γυναικών, για όσο χρόνο χρειάζονται, κάτω και από την έλλειψη δημόσιου και δωρεάν κέντρου για τη θεραπεία του τραύματος».

«Κενό γράμμα» η πρόληψη κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων

«Οι ελλείψεις σε δομές και προσωπικό καθιστούν τελικά "κενό γράμμα" τα αναγκαία ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, που καλούνται να υλοποιήσουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα, κυρίως σε χώρους νεολαίας. Την ίδια στιγμή, τόσο η κακοποιημένη γυναίκα με τα παιδιά της, όσο και οι εργαζόμενες/οι των Συμβουλευτικών Κέντρων έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολυδαίδαλη, πολύμηνη διαδικασία για την εξασφάλιση μιας θέσης σε έναν από τους 3 ξενώνες που λειτουργούν σε ολόκληρη την Αττική, ακόμα και αν είναι επείγον να απομακρυνθεί για την ασφάλειά της».

«Οι ανάγκες για ολόπλευρη οικονομική, ψυχολογική, νομική στήριξη των γυναικών, που έχουν υποστεί βία, δεν μπορούν να υπολογίζονται με κριτήριο το "κόστος" για το κράτος, με βάση τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους. Ούτε μπορεί να επαφίεται η ολόπλευρη προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους σε ΜΚΟ, που παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, υποκαθιστώντας έτσι την κρατική ευθύνη. Το κύριο είναι να εξασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε γυναίκας στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπές εισόδημα, ως βασική προϋπόθεση για να ζει χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά», καταλήγει η Ερώτηση.

Στο παραπάνω φόντο, το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο: Τη δημιουργία νέων Συμβουλευτικών Κέντρων, όπως και ξενώνων φιλοξενίας, με εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργία όλου του δικτύου δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να στελεχωθούν οι δομές με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.). Εξασφάλιση δωρεάν ψυχολογικής και νομικής στήριξης κάθε γυναίκας που έχει υποστεί βία στην οικογένεια ή στη συντροφική σχέση, μαζί με την παροχή έκτακτου επιδόματος στο ύψος του κατώτατου μισθού για όσο διάστημα δεν εργάζεται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «HELLENIC TRAIN» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα, καμιά ανοχή σε περικοπές με πρόσχημα τις καταστροφές

Στις προθέσεις της εργοδοσίας της «Hellenic Train», στη Θεσσαλονίκη, για μείωση απολαβών, εκ περιτροπής εργασία και επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ, απαντά η Επιτροπή Αγώνα που δραστηριοποιείται στην πόλη, διαμηνύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα κατακτημένα δικαιώματά τους. Η Επιτροπή Αγώνα, που καλεί το προσωπικό να αντισταθεί στην προσπάθεια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να του φορτώσουν τις συνέπειες από το σμπαράλιασμα των υποδομών μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, προβάλλει τις διεκδικήσεις που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους, για «εδώ και τώρα σύγχρονο, ασφαλή σιδηρόδρομο με ευθύνη του κράτους, προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, μέτρα ασφάλειας για εργαζόμενους και επιβάτες».

Υπενθυμίζεται ότι η «Hellenic Train» προετοιμάζει την επίθεση στους εργαζόμενους με πρόσχημα τα μειωμένα έσοδα λόγω της καταστροφής της σιδηροδρομικής γραμμής. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «τόσα χρόνια που οι μέτοχοι και οι ιδιώτες μετρούσαν τα κέρδη τους οι εργαζόμενοι είχαμε απώλειες στα εισοδήματά μας που φτάνουν μέχρι 45%, ενώ βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση της δουλειάς, την επικίνδυνη εργασία με αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", αφού για την εταιρεία η ασφάλεια των εργαζομένων της αποτελεί κόστος.

Δεν μας ξεγελάνε πια. Είναι καθαρό ότι δεν μιλάμε για έκτακτα μέτρα, όπως πονηρά διατυμπανίζει η εταιρεία, αλλά για ξεκάθαρη εταιρική πολιτική που στοχεύει σε μειωμένες αποδοχές και απαιτήσεις».

Τονίζει ότι «όσα χάσαμε ως τώρα από το εισόδημα και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν ήταν αρκετά για να χορτάσουν τις ορέξεις τους. Για κάθε υποχώρηση που έγινε, πάντα υπήρχε ο ίδιος εκβιασμός: "Βάλτε πλάτη για να μην έρθουν τα χειρότερα" και έπειτα με ευχολόγια για καλύτερες μέρες που θα διορθώσουν τις αδικίες. Ο,τι χάσαμε αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν τα πήραμε πίσω αλλά έγιναν το έδαφος ώστε κάθε διεκδίκησή μας να σκοντάφτει στα όρια της κερδοφορίας της εταιρείας και των κρατικών επιδοτήσεων.

(...) Η "διαπραγμάτευση" όπου προσπαθεί να μας σύρει η εταιρεία, είναι για το πόσα θα χάσουμε και μόνο! Δεν την αφορά ούτε το σιδηροδρομικό έργο ούτε η ασφάλεια και η ποιότητα των μεταφορών. Την ενδιαφέρει μονάχα πώς θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη.

Είναι παραμύθι ότι τα δικαιώματά μας θα διασφαλιστούν αν πετύχει η εταιρεία να είναι κερδοφόρα. Τους είδαμε τόσα χρόνια. Στα κέρδη μόνοι τους, στη χασούρα όλοι μας».

Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρεται και στη στάση συνδικαλιστών που στην ουσία βάζουν πλάτη στους εγκληματικούς σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι δηλώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα επανέλθει γρήγορα η κερδοφορία της εταιρείας σέρνοντας τους εργαζόμενους πίσω από τα "θέλω" της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά πώς βγαίνουν τα κέρδη. Ενταση της εκμετάλλευσης, χαμηλοί μισθοί, ελλείψεις στην ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, κόψιμο δρομολογίων, αυξημένα κόμιστρα και ζεστές επιδοτήσεις απ' τη φοροληστεία του λαού. Να σε τι αγώνα μάς καλούν κάποιοι πονηροί!».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και διεκδικεί: Τώρα αυξήσεις στους μισθούς. Ούτε συζήτηση για εκ περιτροπής εργασία. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, τρένο φθηνό για όλο τον λαό. Αμεση αποκατάσταση και ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. Συντήρηση, επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

Να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην «Τσάνταλη»

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στην οινοποιία «Τσάνταλη» αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Τον τελευταίο μήνα οι εργαζόμενοι στην οινοποιία «Τσάνταλη» στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής οδηγήθηκαν στην απόφαση της επίσχεσης εργασίας, στην έσχατη αυτή λύση, αφού δεν τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, τα οποία για κάποιους ξεκινούν από τους 7 μήνες και σε άλλους φτάνουν έως και τους 12 μήνες.

Στο εργοστάσιο δεν διεξάγεται καμία παραγωγική διαδικασία και είναι κλειστό από τις 15 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το μέλλον τους. Βρίσκονται σε απόγνωση και στα όρια των αντοχών τους.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση

- για να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και

- για να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ημερίδα και προβολή ταινίας από την ΟΓΕ

Με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοέμβρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοέμβρη).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Νοέμβρη οργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς». Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα (αμφιθέατρο 1, είσοδος από οδό Σίνα), από τις 10 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.). Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους και γονείς ΑμεΑ.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη η ΟΓΕ οργανώνει προβολή της ταινίας της Παλαιστίνιας σκηνοθέτη Mai Masri «3.000 Νύχτες», στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (οδός Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ