ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσχημα η «τρομοκρατία» για την αιματηρή προώθηση συμφερόντων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Λίβανο

 

Το ΚΚΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταγγέλλει τους συνεχιζόμενους βάρβαρους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων του Ισραήλ κατά του Λιβάνου.

Οι επιθέσεις αυτές, που γίνονται με το προκάλυμμα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», αποτελούν μια ακόμη έκφραση της βαρβαρότητας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που γίνεται διαρκώς πιο απειλητική για την ειρήνη και τους λαούς.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι περιφερειακοί τους «χωροφύλακες», όπως το Ισραήλ, με τις όλο και πιο ανοιχτές, απροκάλυπτες επεμβάσεις κι απειλές τους στοχεύουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την κυριαρχία τους, να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών τους.

Το αποδεικνύουν διαρκώς στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Μα δεν είναι παντοδύναμοι. Οι λαοί, τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα μπορούν και πρέπει να τους σταματήσουν, πριν αιματοκυλήσουν και σύρουν στη φρίκη του πολέμου ολόκληρες περιοχές.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές, τους αντιιμπεριαλιστές και πατριώτες του Λιβάνου στις δύσκολες στιγμές που περνούν, κι απαιτεί να σταματήσουν εδώ και τώρα οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις για αποχώρηση, προτάσεις για κλιμάκωση

Ο Ε. Μπάρακ σε συγκέντρωση αγροτών οπαδών του

Associated Press

Ο Ε. Μπάρακ σε συγκέντρωση αγροτών οπαδών του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μια μεγάλη προσπάθεια κατευνασμού της ισραηλινής κοινής γνώμης έχει επιδοθεί ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, καθώς έχει ενταθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στο Ν. Λίβανο και την απώλεια επτά Ισραηλινών στρατιωτών, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αποχωρήσει από το Ν. Λίβανο, δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ήταν αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο το 1985, εκτίμησε ότι «το Ισραήλ δε βρήκε ποτέ τη δύναμη να κάνει ένα τέτοιο βήμα» και επανέλαβε ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε απομάκρυνση του στρατού από το Ν. Λίβανο μέχρι τον Ιούλη.

Οι δηλώσεις του Μπάρακ, όμως, δε φαίνεται να καθησυχάζουν την ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία, στην πλειοψηφία της, επιμένει για άμεση αποχώρηση μετά τις τελευταίες απώλειες. Τις λαϊκές ανησυχίες έχει εντείνει και η φημολογία ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, αναμένεται, σήμερα, να ζητήσει άδεια για κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ν. Λίβανο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Μοφάζ φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει άδεια για πλήγματα μέσα σε λιβανικά χωριά, τα οποία - όπως υποστηρίζει - η «Χεζμπολάχ» χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα των επιχειρήσεών της. Μάλιστα, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι όλη η συζήτηση για αποχώρηση από το Ν. Λίβανο «γίνεται στις πλάτες των Ισραηλινών στρατιωτών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο αντικομμουνισμός σε δράση

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Νέες ανησυχητικές πληροφορίες από την Ουκρανία. Στο Κοινοβούλιο της χώρας κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας». Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΟΥΝΙΑΝ», που επικαλείται πηγή της Γραμματείας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου είναι κυρίως βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δεξιού εθνικιστικού Λαϊκού Ρουχ, οι οποίοι ζητούν την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας «με σκοπό την εξασφάλιση των εγγυήσεων για την εφαρμογή των συνταγματικών δικαιοδοσιών της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του ντοκουμέντου η κυβέρνηση θα πρέπει να «εξασφαλίσει τα μέτρα που αποβλέπουν στην εφαρμογή αυτού του νόμου». Οι δεξιές δυνάμεις προχώρησαν σ' αυτή την ενέργεια, αφού πρώτα πραγματοποίησαν, με την ουσιαστική υποστήριξη του Προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, παραπέμποντας σε δίκη τους αριστερούς ηγέτες του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τκατσένκο και Αντάμ Μαρτινιούκ για παρεμπόδιση δήθεν της πλειοψηφίας να ασκήσει το κοινοβουλευτικό της έργο.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε με δήλωσή του το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εξέλιξη των γεγονότων στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και γύρω απ' αυτό. Οι προσπάθειες της λεγόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ενεργεί, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ουκρανίας εγκυμονούν, κατά τη γνώμη μας, τις πιο σοβαρές και τραγικές συνέπειες.

Πρέπει να διαπιστώσουμε με λύπη ότι οι ελπίδες του αδελφού ουκρανικού λαού για σταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών δε δικαιώθηκαν. Οι αρχές αντί να αναζητήσουν δρόμους επίτευξης συναίνεσης στην κοινωνία, υπό την επίδραση των εγκληματικών - ολιγαρχικών ομάδων, προχώρησαν στην απότομη όξυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης. Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν το στοιχείο μιας καλά συντονισμένης εκστρατείας για τη δυσφήμηση των αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων, για το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών με την αντιπολίτευση, η οποία έχει ευρεία εκπροσώπηση στο ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας».

Και η δήλωση κλείνει: «Πιστεύουμε στη σύνεση και την υπευθυνότητα του ουκρανικού λαού, στην ιστορία του οποίου υπήρχαν και ένδοξες σελίδες και μεγάλες δοκιμασίες. Σ' αυτή την αποφασιστική για τις τύχες της χώρας στιγμή οι Ρώσοι κομμουνιστές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και την υποστήριξή τους στο ΚΚ Ουκρανίας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται με συνέπεια τις αρχές της δημοκρατίας και της νομιμότητας και αντιστέκονται αποφασιστικά στις απόπειρες σφετερισμού της εξουσίας, εγκαθίδρυσης αυταρχικού καθεστώτος και καταστροφής της μακραίωνης φιλίας των λαών μας».

ΡΩΣΙΑ
Καταγραφή υποψηφιότητας Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακηρύχθηκε και επίσημα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την Τρίτη 15 Φλεβάρη, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μάρτη. Με την καταγραφή της υποψηφιότητάς του, ο 47χρονος Πούτιν μπορεί να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πούτιν είναι το μεγάλο φαβορί στις εκλογές και το μόνο ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει να αποσπάσει το 50% των ψήφων και να αναδειχθεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα δίνει στον Πούτιν ποσοστό 48%.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση της υποψηφιότητάς του, ο Πούτιν τόνισε ότι θα παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα στα τέλη Φλεβάρη. «Οποιοδήποτε πρόγραμμα πρέπει να ξεκινάει με την αναπτέρωση του ηθικού του λαού. Θα είναι το δικό μου πρόγραμμα με τις δικές μου ιδέες», τόνισε ο Πούτιν.

Σημαντικότερος αντίπαλος του Πούτιν είναι ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γενάντι Ζιουγκάνοφ, η υποψηφιότητα του οποίου επικυρώθηκε πρώτη από την ΚΕΕ στις 8 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Ζιουγκάνοφ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων με ποσοστό 14%. Ο Ζιουγκάνοφ παρουσίασε κιόλας το εκλογικό του πρόγραμμα.

Δήλωση Κλίντον για τον Πούτιν

Ο πρόεδρος Κλίντον έκανε χτες μια «αβάντα» προς τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ μπορούν να «συνεργαστούν» μαζί του και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στη μείωση των πυρηνικών όπλων μετα τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. «Βασιζόμενος σ' αυτά που έχω δει μέχρι σήμερα νομίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με τον άνθρωπο αυτό. Δείχνει ότι μπορεί να είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και ντόμπρος ηγέτης», τόνισε ο Κλίντον.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αργεί η επιστροφή του στη Χιλή

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι τρεις δικαστές μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της βρετανικής πρωτεύουσας αποφάσισαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο λανθάνει, όταν δε γνωστοποιεί την ιατρική έκθεση, που κρίνει ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ δε θα αντέξει να παραστεί στη διαδικασία της δίκης και για το λόγο αυτό οι τέσσερις χώρες που κατέθεσαν την έφεση και παράλληλα ζητούν την έκδοσή του, θα πρέπει να λάβουν άμεσα την έκθεση για την κατάσταση της υγείας του.

Επί της ουσίας, η χτεσινή απόφαση συνιστά «νίκη» για τις χώρες που κατέθεσαν την έφεση που εκδικάστηκε - το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία - αλλά και για τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζητούν να δικαστεί ο 84χρονος Πινοτσέτ για τα βασανιστήρια που γίνονταν στη διάρκεια της δικτατορίας του (1973-1990) και σημαίνει ότι ο πρώην δικτάτορας δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του.

Η χτεσινή απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου προκάλεσε ικανοποίηση, κατ' αρχάς, στον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, τον άνθρωπο που ζήτησε την έκδοση και το ένταλμα σύλληψης του Πινοτσέτ, που με αυτό είναι σε κατ' οίκον περιορισμό στη βρετανική πρωτεύουσα από τις 16 Οκτώβρη του 1998. Ο δικαστής Γκαρθόν θέλει να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ψυχική και σωματική υγεία του Πινοτσέτ, πριν αποφασίσει αν θα ζητήσει να εξεταστεί από γιατρούς για δεύτερη φορά ο πρώην δικτάτορας για να καθοριστεί αν μπορεί να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισήμαναν δικαστικές πηγές. Την ίδια αντίδραση είχαν και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Χιλή.

Δυστύχημα στον Καύκασο

ΜΟΣΧΑ.-

Εφτά ορειβάτες, τρεις Βρετανοί και τέσσερις Ρώσοι, παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα κατά τη διάρκεια ανάβασής τους στο ρωσικό Καύκασο, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά ελπίδα να είναι ζωντανοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η τύχη των ορειβατών αγνοείται από το Σάββατο σε περιοχή νότια του όρους Ελμπρούς, του υψηλότερου στην οροσειρά του Καυκάσου. Το σημείο στο οποίο είχαν δώσει για τελευταία φορά σημεία ζωής οι ορειβάτες βρισκόταν σε ύψος 4.695 μέτρων. Το Ελμπρούς έχει ύψος 5.642 μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ