ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δεύτερος γύρος παζαριών στο Παρίσι
  • Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί διαβεβαίωσαν και χτες ότι θα υπογράψουν οριστικά τη συμφωνία χωρίς να διευκρινίσουν πότε... ενώ οι Σέρβοι εμφανίστηκαν σχετικώς αισιόδοξοι εμμένοντας στις γνωστές τους αντιδράσεις
  • Αμείωτες οι συγκρούσεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά και τη νέα διαβεβαίωση των Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών ότι θα υπογράψουν - άγνωστο ακριβώς πότε... - τη συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων άρχισε χτες στο Παρίσι χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αλλωστε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προϊστανται των συνομιλιών (υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας) υπογράμμιζαν πως τα μεγαλύτερα "αγκάθια" που εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας είναι η άρνηση του Βελιγραδίου να αποδεχτεί ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο και οι αντιδράσεις των ανταρτών του "KLA" να απαρνηθούν το στόχο της ανεξαρτησίας και να δεχθούν τον αφοπλισμό της οργάνωσής τους...

Στην Πρίστινα, το "Κέντρο Πληροφοριών" των Κοσσοβάρων Αλβανών διαβεβαίωνε πως η αντιπροσωπεία της κοινότητας που βρίσκεται στο Παρίσι θα υπογράψει το κείμενο συμφωνίας που προτείνουν οι ΗΠΑ.Το ίδιο λέχθηκε και από το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Κλίντον, Σάμιουελ Μπέργκερ. Ο Μπέργκερ μιλώντας χτες στο δίκτυο "CNN", επικαλέστηκε τη διαβεβαίωση του επικεφαλής των Κοσσοβάρων ανταρτών στο Παρίσι, Χασίμ Χάτσι. Οπως είπε, η διαβεβαίωση περί "οριστικής υπογραφής της συμφωνίας" αναφέρεται σε επιστολή των ανταρτών που στάλθηκε χτες στην Ουάσιγκτον.

Και οι Σέρβοι; Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Ράτκο Μάρκοβιτς, δήλωσε λίγο πριν φθάσει στο Παρίσι, ότι το Βελιγράδι απορρίπτει την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας."Ποτέ η Σερβία δε θα εγκαταλείψει εκουσίως το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με τη βία" τόνισε ο Μάρκοβιτς.

Εντούτοις, ένα 24ωρο μετά, ο υπουργός Πληροφόρησης της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίλαν Κόμνενιτς,εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος δηλώνοντας στη γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" ότι ούτε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ούτε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μπορούν να πάρουν το ρίσκο μιας αποτυχίας. Επέμεινε μάλιστα πως "η κατάσταση έχει ωριμάσει για να καρποφορήσει".

Πάντως, ανώνυμες σερβικές πηγές υποστήριζαν πως η σερβική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να "παγώσει" τις συνομιλίες προτείνοντας μια νέα τρίμηνη εκεχειρία ή την αποστολή ειρηνευτικών άοπλων και σίγουρα μηΝΑΤΟικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι πιθανότητες να εισακουστεί ένα τέτοιο αίτημα από την ξένη μεσολάβηση, είναι μάλλον αμυδρές.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο Φιλ Ρέικερ,εκπρόσωπος των συνομιλιών που γίνονται στη Γαλλία μεταξύ αλβανικής και σερβικής αντιπροσωπείας, ανακοίνωνε πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν "το πολύ λίγες μέρες".

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ,υποστήριξε ωστόσο, πως οι παρούσες ώρες δεν είναι χρόνος για τελετές αλλά για σκληρές διαπραγματεύσεις. "Δεν είναι διάσκεψη υψηλής ρητορικής" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "θα γίνουν σοβαρές συζητήσεις με σκληρά παζάρια και τελικό στόχο ένα ταχύ αποτέλεσμα". Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας πως οι πιθανότητες για την υπογραφή μιας συμφωνίας δεν είναι ιδιαίτερα καλές αναφέροντας τις αντιρρήσεις των δύο πλευρών για ορισμένα νευραλγικά σημεία του σχεδίου συνθήκης.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο συμπροεδρεύων των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,που δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως τα γεγονότα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. "Δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία των Γιουγκοσλάβων για τη στρατιωτική παρουσία (του ΝΑΤΟ) στην περιοχή ούτε έχουμε καταφέρει να εγκαταλείψει η άλλη πλευρά την ιδέα της ανεξαρτησίας και να δεχθεί τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών" εξήγησε ο Βεντρίν. Ωστόσο, μετά την είδηση πως οι αντάρτες διαβεβαίωσαν ότι θα υπογράψουν τη συμφωνία, ο Βεντρίν έσπευσε να πει πως το Βελιγράδι βρίσκεται πλέον "με την πλάτη στον τοίχο και ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ της απομόνωσης και της ειρήνης"...

Σε έξαρση οι συγκρούσεις

Αν και στο Παρίσι οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών συζητούν το αμερικάνικο ειρηνευτικό σχέδιο ειρήνευσης στο Κοσσυφοπέδιο, την ίδια στιγμή, στην πολυτάραχη επαρχία οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες.

Ο γιουγκοσλαβικός στρατός συνέχιζε να απωθεί χτες το πρωί προς δυτικά τους Κοσσοβάρους αντάρτες στην περιοχή του Βουτσίτρν (βόρειο Κοσσυφοπέδιο), προκαλώντας την έξοδο πολλών χωρικών από την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ουλφ Ρους, εκπρόσωπο της Ομάδας Επαλήθευσης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, οι

γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο χωριό Ντρεβάρε (20 χιλιόμετρα βόρεια της Πρίστινας), και ρίχνουν όλμους δυτικά, στο βουνό Τσισταβίτσα, γύρω από τα χωριά της Ντρένιτσα, που αποτελεί προπύργιο του UCK. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αποστολή των διεθνών επιβεβαιωτών αντιμετωπίζεται με αυξημένη εχθρότητα και από τις δύο πλευρές. Αργότερα, χτες το απόγευμα, το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως παρατείνεται κατά ένα μήνα η θητεία όσων υπηρετούν στο στρατό.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

ΡΩΣΙΑ
Αρνητικά σχόλια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η πατριωτική κοινή γνώμη της Ρωσίας δέχτηκε πάρα πολύ αρνητικά την ένταξη ως μόνιμα μέλη του ΝΑΤΟ των τριών πρώην σοσιαλιστικών χωρών - Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία. "Ως το μεγαλύτερο λάθος στη μεταπολεμική ιστορία", χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Θεωρεί ότι "η ενέργεια αυτή δε θα προσθέσει ασφάλεια στον κόσμο, αλλά θα προσθέσει πονοκέφαλο όχι μόνο στους Πολωνούς, τους Ούγγρους και τους Τσέχους, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επισήμανε επίσης ότι αυτές οι χώρες "έχασαν τη μοναδική ιστορική δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη γεωπολιτική τους θέση, τόσο για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Δύση, αλλά και να ενισχύσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία".

"Ως ήττα της Ρωσίας, η οποία θα χρειαστεί να λάβει υπόψη της τις νέες πραγματικότητες", έτσι εκτίμησε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις εν λόγω τρεις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του "Γιάμπλοκο" στην Κρατική Δούμα Σεργκέι Ιβανένκο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Κοινοβουλευτικές και Βουλευτικές Ομάδες της Κρατικής Δούμας ομόφωνα επέκριναν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Βλαντίμιρ Ριζκόφ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο "Νόβοστι", δήλωσε ότι "η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ αντιβαίνει στη λογική της ειρήνης μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη λήξη του "ψυχρού πολέμου"".

Είναι λυπηρό ότι η ιστορική μνήμη αυτών των λαών και των κυβερνώντων τους αποδείχτηκε τόσο αδύνατη. Ξέχασαν κιόλας ότι οι χώρες τους είχαν υποδουλωθεί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τους χιτλερικούς κατακτητές και ακριβώς ο Σοβιετικός Στρατός και η Σοβιετική Ενωση τους απελευθέρωσαν από το φασιστικό ζυγό. Με την ευκαιρία αυτή, οι σχολιαστές επισήμαναν ότι πριν από 60 χρόνια η Τσεχοσλοβακία είχε καταληφθεί από τη φασιστική Γερμανία. Είναι, επίσης, λυπηρό ότι για την "ιδεολογική αιτιολόγηση" της εισόδου στο ΝΑΤΟ, σ' αυτές τις χώρες προβάλλεται το εξής "επιχείρημα": Τώρα δε φοβούνται τάχα τη στρατιωτική απειλή από μέρους της Ρωσίας. Προκαλεί λύπη και πικρία το γεγονός αυτό, διότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Σοβιετική Ενωση ποτέ έχουν απειλήσει αυτές τις χώρες. Αντίθετα, τις υπερασπίστηκαν. Πόσοι τάφοι Σοβιετικών στρατιωτικών, που έχουν σκοτωθεί για την απελευθέρωση αυτών των χωρών, είναι διάσπαρτοι στο έδαφός τους! Η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ αποτελεί προδοσία των στρατιωτών - απελευθερωτών, και των πριν από λίγο καιρό συμμάχων τους αποτελεί λήθη της κοινής ιστορίας και της κοινής πορείας στη διάρκεια όχι μόνο των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Πολύ κοντά" σε ειρήνευση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-

Σε "συμφωνία επί της αρχής" υπό την αιγίδα και με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ κατέληξαν οι εκπρόσωποι των δύο αντιμαχομένων πλευρών στον εμφύλιο του Αφγανιστάν, κάτι που "ελπίζεται" να τερματίσει τον πόλεμο που διαρκεί 20 χρόνια στη μαρτυρική κεντρασιατική χώρα...

Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, και "καλεί για ένα κοινό κυβερνητικό σώμα, νέα νομοθεσία και δικαστικές αρχές στο Αφγανιστάν, καθώς και ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου", σύμφωνα με τις (λιγοστές) λεπτομέρειές της που έγιναν γνωστές.

Η εφαρμοσιμότητα της συμφωνίας παραμένει, πάντως, το βασικό ερώτημα. Οι δύο πλευρές, οι φανατικοί Ισλαμιστές Ταλιμπάν, που ελέγχουν το 90% της χώρας, και η "Συμμαχία του Βορρά", της οποίας πολιτικός ηγέτης είναι ο αποπεμφθείς Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί και στρατιωτικός ο πολέμαρχος Αχμέντ Σαχ Μασούντ έχουν στο παρελθόν συνάψει διάφορες ελπιδοφόρες "εκεχειρίες", οι οποίες διαψεύδονταν κάθε φορά στα πεδία των μαχών.

Επιπλέον, η παρούσα συμφωνία, την οποία "σπονσοράρει" ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αφήνει πολλά κενά. Η Κάθι Γκάνον του "Ασοσιέιτεντ Πρες" σημειώνει τα πιο αγωνιώδη: Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Ποιος θα είναι Πρόεδρος; Τι ποσοστό στο Κοινοβούλιο θα έχουν οι Σιίτες - μειονότητα στη χώρα; Θα μπορούν οι γυναίκες να αναλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό; Θα επιτραπεί στις γυναίκες να ψηφίσουν;

Κάθε "εμπλοκή" σε τέτοια ζητήματα, και άλλα, ακόμη πιο "λεπτά", μπορούν να τινάξουν την "ειρηνευτική συμφωνία" στον αέρα ανά πάσα στιγμή. Και το πολύ πρόσφατο παρελθόν, των 50.000 νεκρών και της καθημερινής βροχής ρουκετών στην πρωτεύουσα Καμπούλ, που αποτελεί μια πόλη - φάντασμα, μαρτυρά ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Τα Ηνωμένα Εθνη διά των εκπροσώπων τους "χαιρέτισαν" τη συμφωνία. Μόνο που οι περισσότεροι Αφγανοί παραμένουν δύσπιστοι...

Ενας από τους λόγους που η "ειρήνευση" επιδιώκεται από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τις ΗΠΑ είναι ότι η χώρα αποτελεί "κόμβο" για την πιθανή διαμεταγωγή των κεντρασιατικών υδρογονανθράκων. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό, ούτε "επείγει" και τόσο: Η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή εσχάτως...

Οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν καθόρισαν πάντως συγκεκριμένη ημερομηνία ούτε το πού αυτές θα γίνουν.

Ο Ι. Ρουγκόβα, έτοιμος για χειραψία με τον καινούριο φιλοαμερικάνο ηγέτη του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού Χ. Χάτσι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ