ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαμορφώνουν «νέα φιλόδοξα καθήκοντα στρατηγικής συνεργασίας»

Νέες συμφωνίες συνεργασίας υπογράφτηκαν χτες, καθώς ξεκίνησε η διήμερη επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Από τη συνάντηση των δύο προέδρων

Sputnik

Από τη συνάντηση των δύο προέδρων
Επίσημες συνομιλίες για όλες τις φλέγουσες διεθνείς και όχι μόνο εξελίξεις είχαν χτες οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο δεύτερος έφτασε στην Κίνα για διήμερες επαφές και υπογράφτηκαν μια σειρά από «κοινές δηλώσεις για την ενίσχυση της περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης και της Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ τους, όπως αναφέρθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Οι συμφωνίες αφορούν διάφορους τομείς, ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο το κεντρικό 30σέλιδο έγγραφο τονίζει «την ιδιαιτερότητα των διμερών μας σχέσεων και θα σκιαγραφήσει περαιτέρω τρόπους ανάπτυξης του συνόλου των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και δημοκρατικής τάξης».

Από τη μεριά του, ο Σι είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να (...) υποστηρίξουν την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», μιλώντας για τον «κόπο» με τον οποίο «η σχέση Κίνας - Ρωσίας σήμερα επιτεύχθηκε και οι δύο πλευρές οφείλουν να τη φροντίσουν και να τη μεγαλώσουν», επιμένοντας ότι η συνεργασία τους «όχι μόνο είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά είναι επίσης ευνοϊκή για την ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι τίθενται «νέα φιλόδοξα καθήκοντα και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την ανάπτυξη ολόκληρου του συμπλέγματος των ρωσο-κινεζικών σχέσεων», που θα επιτευχθούν με ένα πακέτο διακυβερνητικών, διυπηρεσιακών και εμπορικών συμφωνιών που έχουν προετοιμαστεί. Πρόσθεσε δε ότι «έχει θεμελιώδη σημασία οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας να μην είναι ευκαιριακές», ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, να συνδυάσουμε τις δυνατότητες της «Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας» και της Πρωτοβουλίας «Belt and Road»». Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επιβλαβή» κάθε «κλειστή» πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού...

Οικονομική συνεργασία

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των νέων διμερών συμφωνιών δεν δόθηκαν χτες, ωστόσο πολλά ρεπορτάζ εστίαζαν σε προσδοκίες που υπάρχουν στο Εμπόριο, όπου αμφότερες πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από την επιβολή διαφόρων δασμών που εφαρμόζουν ΗΠΑ κ.τ.λ.

Πάντως, με τα τωρινά δεδομένα το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 240 δισ. δολάρια (ετησίως), έχοντας αυξηθεί 2,7 φορές σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπως μετέδωσε το «Σινχουά».

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «έγκαιρη» - όπως τη χαρακτήρισε - εισαγωγή διακανονισμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε εθνικά νομίσματα που - σημείωσε - συνέβαλε στην εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών και «το μερίδιο του ρουβλίου και του γιουάν στις ρωσο - κινεζικές εμπορικές συναλλαγές ξεπερνά ήδη το 90% και αυτό το μερίδιο συνεχίζει να αυξάνεται». Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ τραπεζών και θα «χρησιμοποιήσουν ενεργητικά τα εθνικά συστήματα πληρωμών» προς όφελος των εταιρειών.

Ξεχώρισε ακόμα ως διμερείς προτεραιότητες την ενίσχυση της συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια, την ανάπτυξη του αγροτικού εμπορίου και τη συνεργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η Κίνα σημειώνει «αρκετά εμφανή πρόοδο».

Σήμερα ο Πούτιν θα μεταβεί στη Χαρμπίν (βορειοανατολική Κίνα ) για να επισκεφθεί μια έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων

Για απόπειρα «ξένης ανάμειξης» κάνει λόγο το Παρίσι

Με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, κήρυξη της περιοχής σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μπλοκάρισμα του κινεζικής προέλευσης μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok και άλλα μέτρα καταστολής απαντά η κυβέρνηση Μακρόν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Νέα Καληδονία. Σημειώνεται ότι δυναμώνουν οι αντιδράσεις του αυτόχθονος πληθυσμού στις αλλαγές που προωθεί η Γαλλία για τις εκλογές σε αυτήν την υπερπόντια κτήση της στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό (γαλλική αποικία από τον 19ο αιώνα).

Στις διαμαρτυρίες κατά της νέας εκλογικής νομοθεσίας πρωτοστατούν αυτόχθονες (Κανάκ) και δυνάμεις που πρόσκεινται στην ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία, καταγγέλλοντας ότι το Παρίσι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα σε βάρος των αυτοχθόνων, δίνοντας δικαίωμα ψήφου για τις τοπικές εκλογές σε Γάλλους που έχουν συμπληρώσει μία δεκαετία διαμονής στο νησί.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα - τρεις αυτόχθονες Κανάκ και ένας χωροφύλακας - και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες. Ο ύπατος αρμοστής της Γαλλίας στην περιοχή ανακοίνωσε επίσης ότι «σχεδόν 200 ταραχοποιοί έχουν συλληφθεί», ενώ 5 μέλη του κόμματος FLNKS που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν τεθεί σε κράτηση κατ' οίκον.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μακρόν συνδέει τις διαμαρτυρίες στη Νέα Καληδονία με παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Νταρμαμέν, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ξένες επεμβάσεις, απάντησε καταφατικά και αναφέρθηκε ρητά στο Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι «δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα» και συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμειξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Ο δε Γάλλος ευρωβουλευτής (από το ιδρυθέν το 2018 κεντροαριστερό κόμμα «Place Publique») Ρ. Γκλικσμάν, που είναι και πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμειξη, κατήγγειλε επίσης «μια απόπειρα ανάμειξης» λέγοντας ότι «αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλη, το «εδαφικό Κογκρέσο» (η τοπική Βουλή) της Νέας Καληδονίας, στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον περσινό Ιούλη, η κυβέρνηση Αλίεφ οργάνωσε στο Μπακού διάσκεψη, από όπου ξεπήδησε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», για να υποστηριχτούν «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις». Σε αυτήν τη διάσκεψη συμμετείχαν αυτονομιστικές δυνάμεις από τις γαλλικές κτήσεις σε Μαρτινίκα, Γουιάνα, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία.

Τον Νοέμβρη, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν για εκστρατεία παραπληροφόρησης που στόχευε να πλήξουν ειδικά τη φήμη της Γαλλίας σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα παραπάνω βέβαια δεν καταγράφονται σε «κενό αέρος», αλλά θεωρούνται αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν στην ολοένα και ενεργότερη υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στην Αρμενία, στην αντιπαράθεσή της με το Μπακού, για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικότερα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΟΡΤ ΜΑΚΜΕΡΙ.-- Εντολή άμεσης απομάκρυνσης από τις εστίες τους στην πόλη Φορτ Μακμέρι της επαρχίας Αλμπέρτα του Καναδά, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ποσότητες ασφαλτώδους άμμου της Βόρειας Αμερικής με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, πήραν χτες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εξελίσσεται και έχει ήδη κάψει πάνω από 96.000 στρέμματα. Η εκκένωση της πετρελαιοπαραγωγού πόλης κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές σκηνές που βίωσαν οι κάτοικοι σε ανάλογα μεγάλη πυρκαγιά το 2016.

ΡΩΜΗ.-- Μετά από το Μιλάνο, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε και την περιφέρεια Βένετο, στη βορειοανατολική Ιταλία. Στην πόλη της Βιτσέντσα, τα ορμητικά νερά προκάλεσαν ζημιές σε αυλές και ισόγεια σχολείων. Το τελευταίο 24ωρο, οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν πάνω από 700 επιχειρήσεις, σε όλη την Βόρεια Ιταλία, για να διαπιστωθεί αν μέσα σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν υπήρχαν επιβάτες.

Νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής» και στην Τουρκία

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, από την οποία και η τουρκική αστική τάξη αναζητεί αναβάθμιση της θέσης της, η Βουλή και στην Τουρκία θα εξετάσει σύντομα νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής», που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προβλέπει διώξεις για άτομα που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων. Οπως αναμετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, το νομοσχέδιο (που θα σημάνει τροποποίηση του ποινικού κώδικα) προβλέπει τρία έως επτά χρόνια φυλάκισης για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς (της Τουρκίας) με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου κράτους». Ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού MHP (συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP), Φετί Γιλντίζ, δήλωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παρεμβάσεις σε «οικονομία, χρηματοπιστωτικά, στρατό, εθνική άμυνα, δημόσια υγεία, δημόσια ασφάλεια, δημόσια τάξη, τεχνολογία, πολιτισμό, μεταφορές, επικοινωνία, κυβερνοχώρο, κρίσιμες υποδομές και Ενέργεια».

Στο μεταξύ, αργά την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, με ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, με εμπλοκή και στελεχών της αστυνομίας. Ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε σε κάποιους που «σχεδιάζουν την επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17-25 Δεκεμβρίου του 2013».

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εμπλοκή του Σερντάρ Σερτσελίκ, συνεργάτη αρχιμαφιόζων, στον οποίο αξιωματικοί της αστυνομίας πρότειναν να γίνει «προστατευόμενος μάρτυρας», αφού συνελήφθη και λίγο μετά την έναρξη της συνεργασίας κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι έφτασαν τις 12 οι απομακρύνσεις στελεχών της αστυνομίας στο πλαίσιο σχετικών ερευνών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης μεταξύ άλλων στο (ιδρυτικό στέλεχος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήδη εκτίει ποινή για συνωμοσία, κατασκοπεία κ.τ.λ. Η νέα υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε γεγονότα που σημειώθηκαν το 2014, με πάνω από 100 κατηγορούμενους και κατηγορίες μεταξύ άλλων για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους».

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης άνω των 28 ετών, ενώ άλλοι Κούρδοι πολιτικοί επίσης σε 10 και περισσότερα χρόνια.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω «τρολ» των «Σουηδών Δημοκρατών»

Τριγμοί καταγράφονται στην κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυψε ότι το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» (SD), το οποίο στηρίζει την «κεντροδεξιά» κυβέρνηση, χρησιμοποίησε ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δυσφημήσει τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Δημοσιογράφος της εκπομπής έρευνας «Kalla fakta» («Ακατέργαστα Γεγονότα») του τηλεοπτικού δικτύου TV4 αναγνώρισε 23 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύεται ότι ελέγχονται από την υπηρεσία επικοινωνίας των SD, κατά τη διάρκεια έρευνας πολλών μηνών με κρυφή κάμερα.

Επιπλέον, το ίδιο κόμμα έκανε χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσει σε πολιτικά πρόσωπα, όπως η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μ. Αντερσον, δηλώσεις που δεν είχαν κάνει.

Μετά το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής στις 7 Μάη έχει διατυπωθεί πλήθος επικρίσεων σε βάρος του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και της κυβέρνησής του, που κατηγορούνται ότι δεν θέλουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του εθνικιστικού κόμματος, ώστε να μη διακινδυνεύσουν τη στήριξή του στην κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ