Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής» και στην Τουρκία

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, από την οποία και η τουρκική αστική τάξη αναζητεί αναβάθμιση της θέσης της, η Βουλή και στην Τουρκία θα εξετάσει σύντομα νομοσχέδιο για «πράκτορες επιρροής», που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προβλέπει διώξεις για άτομα που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων. Οπως αναμετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, το νομοσχέδιο (που θα σημάνει τροποποίηση του ποινικού κώδικα) προβλέπει τρία έως επτά χρόνια φυλάκισης για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς (της Τουρκίας) με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου κράτους». Ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού MHP (συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος AKP), Φετί Γιλντίζ, δήλωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παρεμβάσεις σε «οικονομία, χρηματοπιστωτικά, στρατό, εθνική άμυνα, δημόσια υγεία, δημόσια ασφάλεια, δημόσια τάξη, τεχνολογία, πολιτισμό, μεταφορές, επικοινωνία, κυβερνοχώρο, κρίσιμες υποδομές και Ενέργεια».

Στο μεταξύ, αργά την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, με ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, με εμπλοκή και στελεχών της αστυνομίας. Ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε σε κάποιους που «σχεδιάζουν την επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17-25 Δεκεμβρίου του 2013».

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εμπλοκή του Σερντάρ Σερτσελίκ, συνεργάτη αρχιμαφιόζων, στον οποίο αξιωματικοί της αστυνομίας πρότειναν να γίνει «προστατευόμενος μάρτυρας», αφού συνελήφθη και λίγο μετά την έναρξη της συνεργασίας κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι έφτασαν τις 12 οι απομακρύνσεις στελεχών της αστυνομίας στο πλαίσιο σχετικών ερευνών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης μεταξύ άλλων στο (ιδρυτικό στέλεχος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ήδη εκτίει ποινή για συνωμοσία, κατασκοπεία κ.τ.λ. Η νέα υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε γεγονότα που σημειώθηκαν το 2014, με πάνω από 100 κατηγορούμενους και κατηγορίες μεταξύ άλλων για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους».

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης άνω των 28 ετών, ενώ άλλοι Κούρδοι πολιτικοί επίσης σε 10 και περισσότερα χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν προς τις ΗΠΑ(2017-02-24 00:00:00.0)
Προς παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»(2016-09-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-03-23 00:00:00.0)
Εκατομμύρια για «δυνάμεις ασφαλείας»(2009-04-24 00:00:00.0)
Μετά τη σφαγή, δίκες ανηλίκων(2006-05-09 00:00:00.0)
Σκανδαλολογίας συνέχεια...(2005-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ