Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την κινεζική πρόταση «διευθέτησης» προωθεί η Μόσχα

Ενώ η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Χάρκοβο για την ουκρανική πλευρά

Την κινεζική πρωτοβουλία ως «βάση» διαπραγματεύσεων για τη «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία προτάσσει η Μόσχα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Αμφισβητώντας την «πρωτοκαθεδρία» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Πούτιν επέμεινε στο «αφήγημα» ότι Κίνα και Ρωσία «υποστηρίζουν μια δίκαιη και δημοκρατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων» στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου».

Σε κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της εταιρικής τους σχέσης, Ρωσία και Κίνα «σημειώνουν την ανάγκη να σταματήσουν ενέργειες που συμβάλλουν στην παράταση των εχθροπραξιών και στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», σε μια έμμεση αναφορά στη «δυτική» στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μια ανεξέλεγκτη φάση».

Επιπλέον, στέλνουν μήνυμα στη «Δύση» πως για να «διασφαλιστεί μια βιώσιμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της», δηλαδή να συμφωνηθεί μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας», μια νέα αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη «τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών». Κίνα και Ρωσία καλούν σε διάλογο για την «επίλυση» της «ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα «ελπίζει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα ανακάμψουν σύντομα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι έτοιμη να παίξει τον εποικοδομητικό της ρόλο», είπε ο Σι Τζινπίνγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Στην πρόταση της Κίνας αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, λέγοντας πως το Πεκίνο προσφέρθηκε να διευθετήσει «τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης» και να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας σε όλους: «Οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν μια απολύτως σωστή θέση, ουσιαστικά, να διευθετήσουν τις βαθύτερες αιτίες και να τις εξαλείψουν συλλογικά, διασφαλίζοντας αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους. Η Δύση δεν είναι έτοιμη για αυτό».

«Η Ρωσία έχει θετική στάση στην κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, προτείνουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με βάση το βασικό μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας», είπε ο Λαβρόφ, σε μια φάση που η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στο μέτωπο και είναι βέβαιο πως στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητιούνται διάφορα σενάρια μπροστά στην πιθανότητα κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου.

Η κινεζική «ειρηνευτική πρόταση» περιλαμβάνει 12 σημεία με μπόλικη «διπλωματική ασάφεια», μεταξύ των οποίων έκκληση για κατάπαυση του πυρός, για «σεβασμό στην κυριαρχία άλλων χωρών» - χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας όλων των χωρών, επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, απόρριψη μονομερών κυρώσεων χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μάταιη» η Διάσκεψη «ειρήνης» στην Ελβετία

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επισήμανε χτες για ακόμη μια φορά ότι η σχεδιαζόμενη Διάσκεψη στην Ελβετία για την «ειρήνη» στην Ουκρανία στις 15-16 Ιούνη θα είναι μάταιη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η Βέρνη ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών.

«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη» και «το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η ελβετική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορες περιοχές του κόσμου και έχει στείλει 160 προσκλήσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Ελβετίας Β. Αμχερντ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να πείσει περισσότερες χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, όπως και την Κίνα, να μετάσχουν.

Χώρες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με την Αμχερντ.

«Με δυο "Patriot" η Ρωσία δεν θα καταλάβει το Χάρκοβο»

Το πολεμικό συμβούλιο της Ουκρανίας συνήλθε χτες στο Χάρκοβο, με τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Ζελένσκι, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο».

Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ρωσική στρατιωτική προώθηση έχει ανασχεθεί σε ορισμένες ζώνες της περιοχής όπου η Μόσχα με μία αιφνιδιαστική επίθεση κατόρθωσε να εξασφαλίσει σε μερικές μέρες τα μεγαλύτερα σε διάστημα ενάμισι έτους εδαφική οφέλη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα που διατυπώνει εδώ και μήνες η ουκρανική ηγεσία για επιπλέον συστήματα αεράμυνας. Υποστήριξε πως η Ουκρανία χρειάζεται «δύο συστήματα "Patriot", αν τα έχουμε, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει το Χάρκοβο». Το σχετικό αίτημα διατύπωσε και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο την περασμένη Τρίτη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Χάρκοβο» τόνισε.

Η Δανία ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής στήριξης, ύψους 750 εκατ. ευρώ, για το Κίεβο.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε προχθές βράδυ ότι μετακινεί στρατεύματα στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στα ανατολικά του Χαρκόβου - λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους. Το Κουπιάνσκ κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής το 2022, αλλά ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επίθεσή τους την τελευταία βδομάδα στην βορειοανατολική περιφέρεια Χάρκοβο και στον νότο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολέμου, εκτίμησε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), αναλύοντας δεδομένα του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Από τις αρχές του 2024 οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 800 τ. χλμ. ουκρανικής επικράτειας, ενώ ολόκληρο το 2023 είχαν κατακτήσει περίπου 600 τ. χλμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ