Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εγκρίθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης κατέληξαν την Τετάρτη στην Ολλανδία τα τέσσερα κόμματα που διαπραγματεύονταν εδώ και έξι μήνες, μετά τη νίκη του εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν θα είναι τελικά πρωθυπουργός.

Τον Μάρτη, το PVV του Βίλντερς (που είχε βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές του Νοέμβρη, με 23.495 ψήφους), το «συντηρητικό - φιλελεύθερο» VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Κίνημα Αγροτών - Πολιτών (ΒΒΒ) και το νεοσύστατο NSC συμφώνησαν να σχηματίσουν μια μερικώς «τεχνοκρατική» κυβέρνηση, αποτελούμενη κατά 50% από πολιτικούς και κατά 50% από τεχνοκράτες.

«Εχουμε μια συμφωνία των διαπραγματευτών», δήλωσε ο Βίλντερς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης συνασπισμού.

Επικρατέστερος εμφανίζεται να είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών, Ρ. Πλάστερκ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επίβλεψη των αρχικών συνομιλιών.

Οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων έδωσαν τελικά την Τετάρτη όλοι την έγκρισή τους στη συμφωνία. Στα κυβερνητικά σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τετρακομματικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υιοθετήσει «το αυστηρότερο καθεστώς ασύλου», με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα και σκληρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία, ακολουθώντας δηλαδή «γραμμή» ΕΕ.

Παράλληλα η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια για δεξιότητες, ενώ πιο αυστηροί θα γίνουν και οι όροι για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ