ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά το ξεπούλημα

Η αρμόδια επιτροπή δεν ενέκρινε την εξευτελιστική προσφορά της Πειραιώς

Ούτε καν η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, που είχε συσταθεί για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κρήτης ΑΕ, δεν αποτόλμησε να εγκρίνει την εξευτελιστική προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 30 δισ. δραχμών. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης, "η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης ΑΕ κατά τη συνεδρίαση της 14.11.1997 αποφάσισε να μην εγκρίνει την από 12.9.97 οριστική προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς, διότι περιέχει όρους που δεν είναι σύμφωνοι με την προκήρυξη και διότι δε διασφαλίζεται η υπό των πωλητών είσπραξη ποσού 30 δισ. δρχ., που θα μπορούσε να μειωθεί μόνο υπό τις προβλεπόμενες στη διακήρυξη προϋποθέσεις και μέχρι ποσοστού 15%".

Να θυμίσουμε ότι η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ύψους 30 δισ. δρχ., όσο δηλαδή ήταν το κατώτατο τίμημα που προβλεπόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Από το ποσό αυτό, τα 9 δισ. δρχ. υποτίθεται πως θα προκαταβάλλονταν και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλούνταν εντός της ερχόμενης τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Τράπεζα Κρήτης, με το πρόσχημα της απαλλαγής της από το"αμαρτωλό" παρελθόν του πρώην ιδιοκτήτη της Γ. Κοσκωτά. Είχε προηγηθεί άλλος διαγωνισμός, στα τέλη του 1996, στον οποίο προσδιοριζόταν ελάχιστο τίμημα αγοράς 40 δισ. δρχ. τοις μετρητοίς. Στο διαγωνισμό εκείνο δεν υποβλήθηκε καμιά προσφορά και έτσι κηρύχτηκε άγονος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στα σκαριά οι νέες αυξήσεις

Στις τσέπες των ασφαλισμένων θα μεταφερθεί και πάλι το κόστος από τη διαδικασία της "εξυγίανσης" της ασφαλιστικής αγοράς, με το κλείσιμο ενός "πακέτου" ακόμα ασφαλιστικών εταιριών, που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης "δεν ανταποκρίνονται στους όρους της σχετικής νομοθεσίας". Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών εξετάζουν την επιβολή νέων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ΙΧ και αυτή τη φορά επικαλούνται και την ενίσχυση του επικουρικού κεφαλαίου, που θα επιβαρυνθεί από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας κι άλλων εταιριών. Ας σημειωθεί ότι την ανάκληση των αδειών ασφαλιστικών εταιριών ζητούν επίμονα οι "κυρίαρχοι" του χώρου, επιδιώκοντας να αυξήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ηλ. Αποστολάκη το προηγούμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου, τουλάχιστον έξι εταιρίες βρίσκονται στο "κόκκινο φως", ενώ δύο εταιρίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει τη λειτουργία τους.Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών δε χάνουν βέβαια ευκαιρία να προειδοποιήσουν ότι η επιβάρυνση του επικουρικού κεφαλαίου, στο οποίο μεταφέρονται οι υποχρεώσεις των εταιριών που κλείνουν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ με τη μορφή πιθανότατα της αύξησης της εισφοράς υπέρ του επικουρικού.

Στο μεταξύ, από χτες ισχύει ο - επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας - νόμος για την κατάρτιση ασφαλιστικών συμβολαίων, όχι όμως και για την προστασία των ασφαλισμένων από το "γδάρσιμο" των τιμοκαταλόγων που επιβάλλουν οι εταιρίες, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

  • Οι εταιρίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές πριν τη σύναψη του συμβολαίου για τα κυριότερα σημεία του και αν αυτό δε γίνει κατά την υποβολή της αίτησης για ασφάλιση, ο πελάτης έχει το δικαίωμα εναντίωσης μέσα σε 14 μέρες από την παράδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
  • Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα εναντίωσης μέσα σε ένα μήνα από την παράδοση του συμβολαίου και εάν διαπιστώσει ότι αυτά που του παρέχονται παρεκκλίνουν από αυτά που περιέχονται στην αίτηση, θα πρέπει να αναγράφονται μεταξύ των πρώτων σελίδων του συμβολαίου οι εξαιρέσεις από την κάλυψη.
Ο χορός των επιτοκίων "καλά κρατεί"

Αλλες 5 τράπεζες αύξησαν χτες τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, γράφοντας στα "παλιά τους παπούτσια" τις κυβερνητικές συστάσεις για... αυτοσυγκράτηση

Συνεχίστηκε και χτες ο χορός αύξησης των επιτοκίων, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τη γνωστοποίηση από τις τράπεζες Πίστεως και Εθνικής(η πρώτη το πρωί και η δεύτερη το βράδυ) ότι αποφάσισαν να αυξήσουν από σήμερα τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση καλούσε (στην ουσία παρακαλούσε) τους τραπεζίτες να μην αυξήσουν τα επιτόκια, στις εφημερίδες και τα άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας έφταναν ανακοινώσεις των τραπεζών, που γνωστοποιούσαν τις αποφάσεις τους για την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, και συγκεκριμένα την ώρα που ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,καλούσε τους τραπεζίτες, με συνέντευξή του (δημοσιεύτηκε χτες στα ΝΕΑ) να... "σκεφτούν το μέλλον της οικονομίας" και να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων.

Επίσημα, μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν γνωστοποιήσει την απόφασή τους για αυξήσεις, από χτες 18 Νοέμβρη,στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, οι τράπεζες: Εμπορική, Ιονική, Εργασίας, Αττικής, Citibank και Xiosbank. Ομως και οι υπόλοιπες τράπεζες, που μέχρι χτες δεν είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα επιτόκια, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κτηματική Τράπεζα θα διατηρήσει και αυτή τη βδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα, με πιο πιθανή την εκδοχή να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή την ερχόμενη βδομάδα.

Οι τράπεζες που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς και το ύψος τους είναι:

  • ΕΜΠΟΡΙΚΗ,αύξησε όλες τις κατηγορίες των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι 1,75 ποσοστιαίες μονάδες ταβασικά επιτόκια χορηγήσεων.
  • ΙΟΝΙΚΗ και ΕΡΓΑΣΙΑΣ,αύξησαν μέχρι και 2 μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.
  • CITIBANK,αύξησε μέχρι και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.
  • XIOSBANK αυξάνει τα επιτόκια ταμιευτηρίου στο 9,5% (από 8,5%), καθώς επίσης και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο 15,5% (από 14%), της πιστωτικής κάρτας σε 26%, τα καταναλωτικά δάνεια σε 25% και για αγορά αυτοκινήτου σε 19,5%.
  • ΑΤΤΙΚΗΣ,αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων Ταμιευτηρίου στο 10%, ενώ το επιτόκιο του προνομιακού τρεχούμενου λογαριασμού αυξάνει από 7,5% (για καταθέσεις μέσου υπολοίπου μέχρι 1 εκατ. δραχμές) έως και 12,5% για το τμήμα μέσου υπολοίπου άνω των 5 εκατ. δραχμών. Στον τομέα των χορηγήσεων, το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφαλαία κίνησης, αυξάνει στο 21,5%, το επιτόκιο καταναλωτικής πίστης στο 21,5%, ενώ τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και στεγαστικής πίστης παραμένουν αμετάβλητα στο 12,5%.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι τραπεζίτες έγραψαν στα "παλιά τους τα παπούτσια" την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι τραπεζίτες - λειτουργώντας με κριτήριο την αύξηση των κερδών των τραπεζών τους και όχι το συμφέρον ή το "μέλλον της οικονομίας" - προχώρησαν στις αυξήσεις επιτοκίων, αδιαφορώντας για τις συστάσεις του Γ. Παπαντωνίου ότι πρέπει "να είναι συγκρατημένοι και να σκεφτούν το μέλλον της οικονομίας".

Γλιτώνουν τα πρόστιμα

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις περιπτώσεις που μπορεί να αποφεύγεται η επιβολή προστίμων σε φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις

Οδηγίες για τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αποφεύγεται η επιβολή προστίμων για παραβάσεις σχετικές με τη μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων από επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ., δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παραπάνω ελαστική αντιμετώπιση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπει:

  • Στις περιπτώσεις μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για τα διανεμηθέντα μερίσματα ΚΤΕΛ, κατά το 1993, 1994, 1995 και 1996 δε θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα γίνονται έγγραφες συστάσεις στους υπόχρεους.
  • Για τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ θα γίνονται μόνο συστάσεις για τα έτη 1993 έως και 1996.
  • Δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για τα έτη 1993 έως 1996 ανεξαρτήτως του ύψους συναλλαγών, σε όσους είχαν αποκλειστικά συναλλαγές με πρόσωπα του δημοσίου και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά θα γίνονται συστάσεις για τη μελλοντική συμμόρφωση των υπόχρεων κατά περίπτωση.
  • Στις περιπτώσεις επιτηδευματιών (υπόχρεων) που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις, όμως, ανά κατηγορία κατάστασης, το ύψος των προς καταχώριση συναλλαγών δεν ξεπερνά το 1 εκατ. δρχ. για κάθε έτος ξεχωριστά, δε θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα γίνονται συστάσεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι ανεξάρτητα από το ύψος των συναλλαγών, δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, σε βάρος υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιριών που ασχολούνται περιστασιακά και παράλληλα με την κύρια απασχόλησή τους με ασφαλιστικές εργασίες.
  • Δε θα επιβάλλονται πρόστιμα στους επιτηδευματίες εκμεταλλευτές φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων μόνο για τα έτη 1993 και 1994, δεδομένου ότι από το 1995 και μετά έχουν υποχρέωση υποβολής, τόσο των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, όσο και προμηθευτών.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, δημοσιογράφοι κλπ.), η αξιολόγηση των παραβάσεων και το ύψος του επιβλητέου προστίμου θα πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της μελλοντικής συμμόρφωσής τους, με ευρύτητα και χωρίς αυστηρότητα.

Τέλος δε θα αξιολογούνται και δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για μικροπαραλείψεις και μικροπαρατυπίες που οφείλονται σε αμέλεια όπως:

  • Αναγραφή του ΑΦΜ χειρογράφως και όχι με σφραγίδα.
  • Δυσδιάκριτη εκτύπωση του ΑΦΜ.
  • Αναγραφή του ΑΦΜ χωρίς να προταχθεί ένα μηδενικό που να τον καθιστά οκταψήφιο αριθμό, όπως απαιτείται.

Σημειωτέον ότι μετά την ισχύ του νόμου για το νέο ποινολόγιο, τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) έχουν αντικειμενικοποιηθεί και σε περίπτωση μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προβλέπονται πρόστιμα ως εξής:

  • Για όσους τηρούν βιβλία Α κατηγορίας 300.000 δρχ.
  • Για όσους τηρούν βιβλία Β κατηγορίας 600.000 δρχ.
  • Για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας 900.000 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ