Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γλιτώνουν τα πρόστιμα

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις περιπτώσεις που μπορεί να αποφεύγεται η επιβολή προστίμων σε φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις

Οδηγίες για τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αποφεύγεται η επιβολή προστίμων για παραβάσεις σχετικές με τη μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων από επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ., δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παραπάνω ελαστική αντιμετώπιση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπει:

  • Στις περιπτώσεις μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για τα διανεμηθέντα μερίσματα ΚΤΕΛ, κατά το 1993, 1994, 1995 και 1996 δε θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα γίνονται έγγραφες συστάσεις στους υπόχρεους.
  • Για τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ θα γίνονται μόνο συστάσεις για τα έτη 1993 έως και 1996.
  • Δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για τα έτη 1993 έως 1996 ανεξαρτήτως του ύψους συναλλαγών, σε όσους είχαν αποκλειστικά συναλλαγές με πρόσωπα του δημοσίου και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά θα γίνονται συστάσεις για τη μελλοντική συμμόρφωση των υπόχρεων κατά περίπτωση.
  • Στις περιπτώσεις επιτηδευματιών (υπόχρεων) που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις, όμως, ανά κατηγορία κατάστασης, το ύψος των προς καταχώριση συναλλαγών δεν ξεπερνά το 1 εκατ. δρχ. για κάθε έτος ξεχωριστά, δε θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα γίνονται συστάσεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι ανεξάρτητα από το ύψος των συναλλαγών, δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, σε βάρος υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιριών που ασχολούνται περιστασιακά και παράλληλα με την κύρια απασχόλησή τους με ασφαλιστικές εργασίες.
  • Δε θα επιβάλλονται πρόστιμα στους επιτηδευματίες εκμεταλλευτές φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων μόνο για τα έτη 1993 και 1994, δεδομένου ότι από το 1995 και μετά έχουν υποχρέωση υποβολής, τόσο των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, όσο και προμηθευτών.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, δημοσιογράφοι κλπ.), η αξιολόγηση των παραβάσεων και το ύψος του επιβλητέου προστίμου θα πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της μελλοντικής συμμόρφωσής τους, με ευρύτητα και χωρίς αυστηρότητα.

Τέλος δε θα αξιολογούνται και δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για μικροπαραλείψεις και μικροπαρατυπίες που οφείλονται σε αμέλεια όπως:

  • Αναγραφή του ΑΦΜ χειρογράφως και όχι με σφραγίδα.
  • Δυσδιάκριτη εκτύπωση του ΑΦΜ.
  • Αναγραφή του ΑΦΜ χωρίς να προταχθεί ένα μηδενικό που να τον καθιστά οκταψήφιο αριθμό, όπως απαιτείται.

Σημειωτέον ότι μετά την ισχύ του νόμου για το νέο ποινολόγιο, τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) έχουν αντικειμενικοποιηθεί και σε περίπτωση μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προβλέπονται πρόστιμα ως εξής:

  • Για όσους τηρούν βιβλία Α κατηγορίας 300.000 δρχ.
  • Για όσους τηρούν βιβλία Β κατηγορίας 600.000 δρχ.
  • Για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας 900.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ