ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα έκτακτη επιχορήγηση στους εποικισμούς

Νεκρός Παλαιστίνιος εργάτης από το ψύχος και την ταλαιπωρία κατά τους πολύωρους ελέγχους στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ

Στη σκιά του «τείχους»

Associated Press

Στη σκιά του «τείχους»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, επί ώρες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, διαμαρτυρόμενοι για τους απάνθρωπους πολύωρους ελέγχους τους οποίους υφίστανται προκειμένου να εργαστούν στο Ισραήλ. Η οργή των Παλαιστινίων «εξερράγη» μετά το θάνατο ενός 41χρονου συμπατριώτη τους, τη Δευτέρα, από καρδιακή προσβολή εξαιτίας της πολύωρης ορθοστασίας μέσα στο ψύχος ενώ περίμενε στην ουρά για να περάσει από τον έλεγχο των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν: «Εχουμε δικαίωμα να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια χωρίς να μας ταπεινώνουν». Η διαμαρτυρία έληξε χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, σφοδρές αντιδράσεις προκαλούσε στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Βουλής να ενισχύσει με 22 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ενέταξε ως έκτακτο έξοδο στον προϋπολογισμό, την ασφάλεια των εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. Για «απαράδεκτη απόφαση» έκανε λόγο η ισραηλινή αντιπολίτευση και οι ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τα συνδικάτα, καθώς, αρχικώς, είχε γίνει συμφωνία, το έκτακτο αυτό κονδύλι να χορηγηθεί στους, διαρκώς, αυξανόμενους ανέργους της χώρας.

Ταυτόχρονα, σχεδόν, με αυτή την απόφαση, ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση της ισραηλινής Βουλής, κατά την οποία απορρίφθηκαν 4 προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν. Ο Σαρόν κατάφερε να επιβιώσει με αρκετούς ψήφους και έντονη ήταν η αίσθηση ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τους εποικισμούς δεν ήταν παρά προϊόν «συναλλαγής» με τα κόμματα των εποίκων, και κυρίως με το συγκυβερνόν Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, το οποίο απειλούσε ακόμη και με καταψήφιση της κυβέρνησης.

Επισκέψεις και περιοδείες

«Ανοιχτές και ειλικρινείς» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Ο Μοσέ Κατσάβ είναι ο πρώτος Ισραηλινός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Γαλλία, την οποία χαρακτήρισε ως τη «δημοκρατικότερη και προοδευτικότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης», την τελευταία 15ετία. Ο Κατσάβ υποστήριξε ότι το μέλλον της «ειρηνευτικής διαδικασίας εξαρτάται από την έκβαση της πάλης που λαμβάνει χώρα στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινωνίας, ανάμεσα στις δυνάμεις της οικοδόμησης και στις δυνάμεις της καταστροφής». Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία υπογράμμισε ότι τάσσεται πάντα υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ «στην ύπαρξη και στην ασφάλεια» αλλά συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα ο «οδικός χάρτης».

Για «εφαρμογή του οδικού χάρτη» έκανε λόγο και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο Αχμάντ Κορέι, στη συνέχεια, συναντήθηκε και με τον Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος είχε, μόλις, επιστρέψει από το Ισραήλ. Ο Σρέντερ κάλεσε, επίσης, τον Κορέι να «ελέγξει την τρομοκρατία». Ο Φίσερ, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής επαναχάραξης του διαχωριστικού τείχους» και συμπλήρωσε ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει πάντα ένας από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή». Στο περιθώριο των συναντήσεών του, ο Κορέι διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν και τον έφεραν να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης μετά από τριβές με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

ΑΪΤΗ
Δύο γάιδαροι μαλώνανε...

Καινούριο πεδίο ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Καθημερινές οι συγκρούσεις στους δρόμους της Αϊτής

Associated Press

Καθημερινές οι συγκρούσεις στους δρόμους της Αϊτής
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Για άλλη μια φορά η Αϊτή κινδυνεύει να γίνει βορά στις αχόρταγες ορέξεις των «μεγάλων δυνάμεων». Μετά την 20ετή κατοχή εκ μέρους των ΗΠΑ (1914-1935), την επέμβαση και πάλι των Αμερικανών το 1994 υπό τις διαταγές του Μπιλ Κλίντον για να αποκαταστήσουν τον Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και το κόμμα Λαβαλάς στην εξουσία, η Γαλλία αυτή τη φορά «δηλώνει έτοιμη να επέμβει, προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στην πρώην αποικία της». Μία αποικία στην «αυλή» ή για την ακρίβεια στο «κατώφλι των ΗΠΑ».

Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να συγκροτήσει στο Παρίσι ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης... «Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας στον ΟΗΕ για τη μετάβαση στην Αϊτή μιας ανθρωπιστικής αποστολής. Θέλουμε να ανταποκριθούμε επειγόντως και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης», προσέθεσε.

Μερικές ώρες αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Σουηδή ομόλογό του, Λάιλα Φρέιβλαντς, απορρίπτει κατηγορηματικά -προς το παρόν- την αποστολή στρατεύματος ή αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και δηλώνει «οπαδός» της πολιτικής επίλυσης της κρίσης, την οποία δε θεωρεί εύκολη, εξαιτίας της «ανεύθυνης στάσης τμήματος της αντιπολίτευσης»... Ενήμερος για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Γαλλία, δε σχολιάζει...

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Αριστίντ εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ιδιαίτερα τώρα που οι αντάρτες ελέγχουν την πόλη Ενς, την «καρδιά» της χώρας, και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να του παράσχει βοήθεια για να πατάξει την «τρομοκρατία».

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ενς, στην Κεντρική Αϊτή, «έπεσε» έπειτα από συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο περιφερειακός διοικητής της Αστυνομίας, Ζονάς Μαξίμ. Σύμφωνα με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο Λουί-Ζοντέλ Σαμπλέν, πρώην διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων του πρώην δικτάτορα (1991-1994) Ραούλ Σεντράς. Ετσι οι ένοπλοι δηλώνουν ότι έχουν αποκλείσει το βόρειο μέρος της χώρας και έχουν τον έλεγχο του οδικού δικτύου που οδηγεί στην κυρίως παραγωγική περιοχή.

Να επισημάνουμε τέλος, πως η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, που έκλεισε τα σύνορά της με την Αϊτή, έχει ζητήσει και αυτή βοήθεια από το εξωτερικό.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αθωώσεις για τις αμβλώσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Αθωώθηκαν χτες οι 7 γυναίκες, όπως και οι 9 «συνένοχοι» (δηλαδή συγγενείς και σύζυγοι των γυναικών και το προσωπικό της κλινικής) που αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης επειδή υποβλήθηκαν σε αμβλώσεις. Επίσης αθωώθηκε και ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.

Στην Πορτογαλία οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού. Αν οι 7 γυναίκες είχαν καταδικαστεί με βάση νόμο του 1984 θα αντιμετωπίζουν ως και 3ετή ποινή κάθειρξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ