Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Δύο γάιδαροι μαλώνανε...

Καινούριο πεδίο ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Καθημερινές οι συγκρούσεις στους δρόμους της Αϊτής

Associated Press

Καθημερινές οι συγκρούσεις στους δρόμους της Αϊτής
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Για άλλη μια φορά η Αϊτή κινδυνεύει να γίνει βορά στις αχόρταγες ορέξεις των «μεγάλων δυνάμεων». Μετά την 20ετή κατοχή εκ μέρους των ΗΠΑ (1914-1935), την επέμβαση και πάλι των Αμερικανών το 1994 υπό τις διαταγές του Μπιλ Κλίντον για να αποκαταστήσουν τον Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και το κόμμα Λαβαλάς στην εξουσία, η Γαλλία αυτή τη φορά «δηλώνει έτοιμη να επέμβει, προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στην πρώην αποικία της». Μία αποικία στην «αυλή» ή για την ακρίβεια στο «κατώφλι των ΗΠΑ».

Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να συγκροτήσει στο Παρίσι ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης... «Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας στον ΟΗΕ για τη μετάβαση στην Αϊτή μιας ανθρωπιστικής αποστολής. Θέλουμε να ανταποκριθούμε επειγόντως και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης», προσέθεσε.

Μερικές ώρες αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Σουηδή ομόλογό του, Λάιλα Φρέιβλαντς, απορρίπτει κατηγορηματικά -προς το παρόν- την αποστολή στρατεύματος ή αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και δηλώνει «οπαδός» της πολιτικής επίλυσης της κρίσης, την οποία δε θεωρεί εύκολη, εξαιτίας της «ανεύθυνης στάσης τμήματος της αντιπολίτευσης»... Ενήμερος για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Γαλλία, δε σχολιάζει...

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Αριστίντ εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ιδιαίτερα τώρα που οι αντάρτες ελέγχουν την πόλη Ενς, την «καρδιά» της χώρας, και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να του παράσχει βοήθεια για να πατάξει την «τρομοκρατία».

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ενς, στην Κεντρική Αϊτή, «έπεσε» έπειτα από συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο περιφερειακός διοικητής της Αστυνομίας, Ζονάς Μαξίμ. Σύμφωνα με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο Λουί-Ζοντέλ Σαμπλέν, πρώην διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων του πρώην δικτάτορα (1991-1994) Ραούλ Σεντράς. Ετσι οι ένοπλοι δηλώνουν ότι έχουν αποκλείσει το βόρειο μέρος της χώρας και έχουν τον έλεγχο του οδικού δικτύου που οδηγεί στην κυρίως παραγωγική περιοχή.

Να επισημάνουμε τέλος, πως η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, που έκλεισε τα σύνορά της με την Αϊτή, έχει ζητήσει και αυτή βοήθεια από το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ