Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
H δυναμικότερη απεργία των τελευταίων χρόνων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσαν τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν μισθολογικές αυξήσεις μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση.

Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι η απεργία δεν έχει «συμμετοχή», σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου των εργαζομένων Public & Commercial Services Union, η συμμετοχή φτάνει έως και 90%. Πρόκειται για τη δυναμικότερη απεργία των τελευταίων 13 χρόνων στο βρετανικό Δημόσιο με συμμετοχή 85.000 εργαζομένων. Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για αδυναμία μισθολογικών αναπροσαρμογών, οι δημόσιοι υπάλληλοι παρουσιάζονται εξαγριωμένοι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μια κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο, οι «ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι», πρόκειται να εξασφαλίσουν αυξήσεις της τάξεως του 9%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ακόμη ένα λόγο να είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση ειδικά μετά τις πληροφορίες που θέλουν την απόλυση 80.000, στο πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσης του βρετανικού Δημοσίου.

Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times, επεξεργάζεται σχέδιο για την κατάργηση 80.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό την εξοικονόμηση 10-15 δισ. λιρών (15-22 δισ. ευρώ) το χρόνο. Οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται σε υπόμνημα 195 σελίδων, υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση δισ. λιρών που θα διατεθούν στην Παιδεία, στην Υγεία και στην αστυνόμευση τα επόμενα τρία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ