Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ανοιχτό «κατηγορώ» κατά Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για τα δεδομένα της ισλαμικής δημοκρατίας, προχώρησαν, τη Δευτέρα το βράδυ, δεκάδες «μεταρρυθμιστές» βουλευτές του απερχόμενου Κοινοβουλίου: υπέγραψαν επιστολή προς τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με την οποία τον κατηγορούν ανοιχτά και κατηγορηματικά για παραβίαση της ελευθερίας και των βασικών δικαιωμάτων του ιρανικού λαού. Μέχρι αργά χτες ο Χαμενεΐ δεν είχε αντιδράσει.

«Μάθαμε την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη θρησκεία και να λέμε την αλήθεια με τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί... Υπό την επίβλεψή σας, τα τελευταία 4 χρόνια, όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας περιφρονήθηκαν, όπως το εκλεγμένο Κοινοβούλιο, και απορρίψατε όλες τις νομοθεσίες... καταπατήσατε την ελευθερία στο όνομα του Ισλάμ...» αναφέρουν ανάμεσα σε πολλά άλλα, οι Ιρανοί βουλευτές. Οι υπογράφοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αδελφός του νυν Προέδρου και ηγέτης του μεγαλύτερου «μεταρρυθμιστικού» κόμματος, του Ισλαμικού Μετώπου Συμμετοχής, Μουχάμαντ Ρεζά Χαταμί, εκτιμούν ότι οι «επικείμενες βουλευτικές εκλογές δε θα είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες, αφού στερήσατε από τον ιρανικό λαό το θεμελιώδες δικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα για τους εκπροσώπους του».

Το Ιράν βαίνει σε βουλευτικές εκλογές στις 20 του μήνα βυθιζόμενο ολοένα και περισσότερο στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μετά από την απόρριψη των αιτήσεων υποψηφιότητας περισσότερων των 2.000 «μεταρρυθμιστών» βουλευτών από το «συντηρητικό» Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, που ελέγχεται από τον Χαμενεΐ. Ο Ανώτατος Αρχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών, όπως και τις εκκλήσεις για παρέμβασή του προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το περασμένο Σάββατο απέσυραν την υποψηφιότητά τους άλλοι 550 «μεταρρυθμιστές» υποψήφιοι, ενώ η πλειοψηφία των κομμάτων τους θα μποϊκοτάρει τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ