Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νεκροί και συλλήψεις

Κατοχικός στρατιώτης μαζεύει στοιχεία σε σημείο όπου έδρασε η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχικός στρατιώτης μαζεύει στοιχεία σε σημείο όπου έδρασε η ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά βορείως της Βαγδάτης, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Ο ένας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός στο χωριό αλ Αμαρίγια, κοντά στη Φαλούτζα, προκειμένου να συλλάβει έναν ύποπτο για συμμετοχή σε αντικατοχικές επιθέσεις. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του υπόπτου, ο οποίος αντιστάθηκε μέχρι τέλους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 1 Αμερικανό στρατιώτη και να τραυματίσει έναν δεύτερο, πριν πέσει νεκρός από αμερικανικά πυρά. Βορειότερα, στην πόλη Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 5 υπόπτους για τη δολοφονία της μοναδικής γυναίκας - μέλους του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η διπλωμάτης Ακίλα αλ Χασεμί, σιιτικής καταγωγής, πυροβολήθηκε από αγνώστους στη Βαγδάτη, στις 20 Σεπτέμβρη, και υπέκυψε 5 ημέρες αργότερα. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν χτες ότι πρόκειται για 5 «μισθοφόρους» που φαίνεται να είχαν πληρωθεί από στελέχη του κόμματος Μπάαθ για τη δολοφονία.

Κόλπα και... κόλπα

Στο μεταξύ, στην Αυστραλία χτες κοινοβουλευτική έρευνα απάλλασσε την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη για τις λανθασμένες πληροφορίες στις οποίες στήριξε τη συμμετοχή της χώρας στην εισβολή στο Ιράκ. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης, που ζητούν να γίνει «αξιόπιστη έρευνα».

Με ελιγμό προσπαθεί να αποφύγει τη διόγκωση των διαφόρων σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί και η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Halliburton», μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες περί υπερτιμολόγησης διαφόρων υπηρεσιών που παρείχε, έπειτα από συμφωνία, στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, και ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής συσσιτίου και πετρελαίου. Χτες, η θυγατρική της πετρελαϊκής εταιρίας «Kellog Brown and Root», που είναι υπεύθυνη για τη διανομή συσσιτίου και κατηγορείται ότι κοστολόγησε εκατομμύρια μερίδες φαγητού που δεν παρείχε ποτέ, ανακοίνωσε ότι «χαρίζει» στα αμερικανικά στρατεύματα γεύματα αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η κίνησή της αυτή δεν αποτελεί «ομολογία» κάποιας ενοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ