ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν από πατατοπαραγωγούς και καταναλωτές

Ενώ κατρακύλησε η τιμή παραγωγού και οι έμποροι «κλέβουν στο ζύγι», οι εργαζόμενοι πληρώνουν και πέντε φορές πάνω για την πατάτα

Ο κατήφορος της τιμής της πατάτας σε Αχαΐα - Ηλεία - Μεσσηνία δεν έχει σταματημό κι έχει φέρει σε απόγνωση τους πατατοκαλλιεργητές. Η τιμή των 0,35 ευρώ το κιλό που ίσχυε πριν δύο βδομάδες κατρακύλησε και, τώρα, βρίσκεται στα 0,10 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα της περιοχής, η τιμή του προϊόντος πληρώνεται από τους εργαζόμενους και πάνω από 0,55 ευρώ! Ετσι, χιλιάδες αγρότες βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη του 2002, όταν το αγγούρι από 7 δραχμές στον παραγωγό, πουλιόταν στην κατανάλωση με 100 δραχμές και οι πατάτες από 40 - 45 δραχμές το κιλό κατέληγαν στην αγορά μέχρι και 230 δραχμές το κιλό.

Η επιτόπια παρουσία του «Ρ» σε χωριά της Αχαΐας και η συζήτηση με τους πατατοπαραγωγούς αποκαλύπτει τα τραγικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ευλαβικά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αγρότες, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που καλούνται να χρυσοπληρώσουν στην αγορά οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν, είναι τα θύματα. Μόνοι κερδισμένοι οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών εφοδίων (φάρμάκα, λιπάσματα, μηχανήματα, γενικότερα αγροτικός εξοπλισμός), όπου κυριαρχεί η ασυδοσία στις τιμές.

Κυβερνητική αδιαφορία

«Τα χωριά μας απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Η τιμή φεύγει από το χωράφι κάτω από 0,10 ευρώ το κιλό και μέχρι να φτάσει στην πόλη, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, εκτοξεύεται μέχρι και τα 0,80 ευρώ το κιλό, δηλαδή μέχρι και έντεκα φορές επάνω - μας λέει ο Κώστας Καρδαράκος από το χωριό Σαγέικα - και προσθέτει: «Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για τη μικρομεσαία αγροτιά και το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε με τη μύτη του μαχαιριού στο λαιμό όπως τα αρνιά όταν τα πάνε για σφάξιμο».

«Ετσι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν πραγματικοί συνεταιρισμοί. Είσαι στο έλεος των εμπόρων και των μεσαζόντων», παρεμβαίνει στη συζήτηση ένας 75χρονος αγρότης που αναγκάζεται ακόμα και σε αυτή την ηλικία να συνεχίζει να δουλεύει στα χωράφια.

«Το κύκλωμα των μεσαζόντων και των εμπόρων μάς έχει ξεζουμίσει», σημειώνει οργισμένος ο Γιώργος Λαγός και συνεχίζει: «Οι εξευτελιστικές τιμές που δίνουν για την πατάτα έρχονται κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να ληστεύεται ο αγρότης και να καταληστεύεται ο καταναλωτής».

30% τα συσκευαστήρια!

Η συντριπτική πλειοψηφία των πατατοπαραγωγών παραδίδει τη σοδειά της στα συσκευαστήρια. Εκεί, αυθαίρετα, μέσα από τη διαλογή - κλοπή, παρακρατούν το 30% περίπου της παραγωγής(!!!) όταν το πραγματικό σκάρτο προϊόν είναι μόλις 3%, χωρίς να δώσουν ούτε λεπτό στον παραγωγό. Τι συμβαίνει, τελικά, με αυτό το 30%; Διατίθεται κανονικότατα στην αγορά, ενώ μια μεγάλη ποσότητα πατάτας (μεγάλες, μισοκομμένες κλπ.) παραδίδονται στις βιομηχανίες τροφίμων και στις εταιρίες παραγωγής των περίφημων "τσιπς", όπου ουσιαστικά ένα κιλό τσιπς στοιχίζει στον καταναλωτή 10 ευρώ!

Παράλληλα, οι έμποροι των συσκευαστηρίων απειλούν τους αγρότες πως δε θα δεχτούν την παραγωγή τους σε περίπτωση που αρνηθούν την παρακράτηση του 30% και μπαίνουν στη μαύρη λίστα όλων των συσκευαστηρίων της περιοχής. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τη μη άμεση πληρωμή των παραγωγών που περιμένουν να πληρωθούν τη σοδειά τους από τους εμπόρους, όποτε αυτοί αποφασίσουν (μετά από τρεις, τέσσερις ή και έξι μήνες), χωρίς να λείπουν και τα «κανόνια».

«Πραγματική ληστεία συντελείται στα συσκευαστήρια όταν παραδίδουμε την πατάτα - μας λέει ο Αγγελος Αντωνόπουλος, πατατοπαραγωγός από το χωριό Λάππα - καθώς στα 25 κιλά πατάτα τα συσκευαστήρια μας πληρώνουν, τρόπος του λέγειν δηλαδή, για 16 κιλά και αυτά μετά από μήνες. Με ...νταβατζιλίκι τα υπόλοιπα 9, δηλαδή το 30% της παραγωγής μας, το παρακρατούν. Με το έτσι θέλω τη βαφτίζουν σκάρτη και στη συνέχεια την πωλούν σε βιομηχανίες τροφίμων, ταβέρνες, φαστ φουντ κ.α. Κι αν αρνηθείς, σε όποιο συσκευαστήριο κι αν πας, μετά θα βρεις τις πόρτες κλειστές».

Να απαντήσουμε αγωνιστικά

«Μια αξιοπρεπή τιμή ζητάμε - συμπληρώνει ο Νίκος Πετρόπουλος - για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ζητάμε κάτι παράλογο; Κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι τιμές στην αγορά αυξάνονται και εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε όλο και φθηνότερα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας, σημείωσε πως οι εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στην πατάτα αποτελούν οδηγό για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα κηπευτικά, στο καρπούζι, στα σταφύλια. Ολα τα χωριά της περιοχής στενάζουν από την ασυδοσία των εμπόρων, όπως αυτή έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που πνίγει χιλιάδες παραγωγούς και τα εκατομμύρια καταναλωτές δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς και των αθρόων εισαγωγών. Η άμεση ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του αγροτικού κινήματος πριν καταστραφεί ολοσχερώς η μικρομεσαία αγροτιά».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Μεταλλαγμένα και στα Τρίκαλα!

Γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι καλαμποκιού εντοπίστηκαν σε επτά καλλιέργειες του Νομού Τρικάλων

Μετά τα κρούσματα γενετικώς τροποποιημένων σπόρων στη Μακεδονία, ανάλογα εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Νομό Τρικάλων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων, σπάρθηκαν σε περιοχές του νομού καλαμπόκια γενετικώς τροποποιημένα, τα οποία εντοπίστηκαν όταν μετά από σχετικές πληροφορίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης από αγρότη του νομού έγινε επιτόπια αυτοψία της υπηρεσίας. Υστερα από έρευνα και επικοινωνία με το υπουργείο Γεωργίας διαπιστώθηκε ότι σε 7 καλλιέργειες σπάρθηκε καλαμπόκι γενετικώς τροποποιημένο, ποικιλίας PR 33R77 αμερικανικής προέλευσης, μιας σπορομερίδας την οποία κατόπιν το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε την κυκλοφορία της, επειδή περιείχε σπόρους γενετικώς τροποποιημένους πάνω από το επιτρεπτό όριο του 0,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι καλαμποκιού εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες χωριών των Δήμων Κόζιακα, Καλλιδενδρίου καθώς και στην Οιχαλία και η παρτίδα των σπόρων ανήκε στη γνωστή αμερικανική εταιρία «Παϊονίρ», η οποία κατέχει μεγάλη μερίδα στην αγορά κι εκτός των σπόρων εμπορεύεται φυτοφάρμακα κι άλλα γεωργικά είδη, αλλά και ...κασετόφωνα και κοστούμια. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα συστήσει επιτροπή από γεωπόνους της για να παρακολουθήσει την καταστροφή αυτών των καλλιεργειών και να υποβάλει σχετικό πρακτικό.

Τα νέα κρούσματα γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων καταδεικνύουν για μια ακόμα φορά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τους ελέγχους, οι οποίοι είναι αναποτελεσματικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού κι Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) - όπως είπαν εκπρόσωποί τους στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, οι οποίοι τα επισκέφτηκαν πριν λίγο καιρό - δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο κι απλώς ασχολούνται με τη συγκέντρωση δειγμάτων. Κατά συνέπεια, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν υπάρχουν κι αλλού μεταλλαγμένα.

Οσον αφορά στο δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, καθυστερεί πολλές μέρες, με αποτέλεσμα οι υπό έλεγχο παρτίδες να διοχετεύονται στην κατανάλωση και η διαπίστωση να γίνεται εκ των υστέρων. Επίσης, το Ινστιτούτο απλώς διαπιστώνει ότι πρόκειται για τροποποιημένα χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί γίνεται η μετάλλαξη (π.χ., αν γίνεται για να είναι οι σπόροι πιο ανθεκτικοί στο πράσινο σκουλήκι κ.ά.). Μάλιστα, για να διαπιστωθεί το γιατί, τα δείγματα στέλνονται στη Γερμανία κι έχουμε νέα καθυστέρηση.

Η οργάνωση «Φίλοι της Γης», με ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε, μετά τον εντοπισμό των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού στο Νομό Τρικάλων, στην ουσία τάσσεται υπέρ της διαχείρισης του προβλήματος. Για παράδειγμα, μεταξύ των άλλων, ζητά «να ελεγχθούν οι εταιρίες εισαγωγής σπόρων για την αναλήθεια των πιστοποιητικών, που πιστοποιούσαν ότι ο σπόρος ήταν καθαρός και να επιβληθούν οι αντίστοιχες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, να καταστραφούν όλες οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες και να ελεγχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για την αποτελεσματικότητά τους, να γίνονται εφεξής οι αναγκαίοι προληπτικοί έλεγχοι, εγκαίρως, πριν σπαρθούν οι σπόροι, ν' αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρίες εισαγωγής σπόρων όταν παρανομούν με πλαστά πιστοποιητικά, πέραν της ευθύνης που θ' αναλαμβάνουν την αποζημίωση των αγροτών». Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η οργάνωση δε λέει ν' απαγορευτούν όλα και παντού τα μεταλλαγμένα, αλλά μένει στο πώς θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν θα εκδηλωθεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ