ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ανικανοποίητο» το κεφάλαιο από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματευτικές συνομιλίες για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί είτε το Σαββατοκύριακο, είτε το αργότερο την Τρίτη. Θυμίζουμε πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD, προκειμένου να προχωρήσει ο σχηματισμός του μεγάλου συνασπισμού, διαφορετικά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αγκελα Μέρκελ ή νέων εκλογών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, Μάρτιν Σουλτς, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική. «Η επανεκκίνηση της Ευρώπης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής δράσης, αν συμφωνηθεί ο συνασπισμός», δήλωσε.

Τη συμφωνία τους στη συνταξιοδοτική πολιτική ανακοίνωσαν χτες οι δυο πλευρές και συγκεκριμένα τη διατήρηση των «κρατικών» συντάξεων στο 48% του μέσου μισθού έως το 2025 και την αύξηση των εισφορών από 18,6% σήμερα, σε 20%. Οι εργοδότες, ωστόσο, προειδοποιούν πως αυτό θα είχε πρόσθετο κόστος, της τάξης των 15 δισ. ευρώ, μόνο το έτος 2025.

Χτες επίσης ψηφίστηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία των τριών κομμάτων για περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, η οποία έχει ανασταλεί εδώ και δυο χρόνια και από 1η Αυγούστου θα ισχύει για 1.000 πρόσφυγες το μήνα, συν επιπλέον για ορισμένους που βρίσκονται σε «επείγουσα ανάγκη». Υπέρ ψήφισαν 376 βουλευτές από την CDU/CSU και το SPD, κατά 298 βουλευτές της AfD, της «Αριστεράς», των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώ 4 απείχαν.

«Γκρίνια» για το μεγάλο συνασπισμό

Στο μεταξύ, στη συνολική «γκρίνια» που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα από τους επιχειρηματίες για το «κόστος» και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του μεγάλου συνασπισμού, έρχονται να προστεθούν και δυο χτεσινά κεντρικά άρθρα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων που αμφισβητούν το «όραμα» και την «αποτελεσματικότητα» ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού. Σε κεντρικό ρεπορτάζ της «Welt» ασκείται κριτική για την αργή πορεία της ψηφιοποίησης και τις ελλιπείς αναφορές στις διαπραγματεύσεις. «Η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι», τονίζει ο Αχιμ Μπεργκ, πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων. Ο ίδιος προειδοποιεί για «πολιτική αλαζονεία». «Η Γερμανία είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην αναλογική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ομως η επιχειρηματικότητα του αύριο είναι αποκλειστικά ψηφιακή», λέει και καλεί την πολιτική να υποστηρίξει (οικονομικά και όχι μόνο) την «ανάπτυξη των ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στα δεδομένα του μέλλοντος σε όλες τις βιομηχανίες».

Αντίθετα, με αυτά που διαπραγματεύονται τα τρία κόμματα, «κινδυνεύουν να διανείμουν τα έσοδα για τα οποία τέθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος πριν από 15 χρόνια», καταλήγει.

Μετά από τις «διερευνητικές συνομιλίες», το «θυελλώδες συνέδριο του SPD» και «μία βδομάδα σκληρής διαπραγμάτευσης συνασπισμού», προκύπτει «το ερώτημα εάν οι τρεις είναι ακόμα οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κυβερνήσουν τη χώρα», σημειώνεται σε κεντρικό άρθρο της «Sueddeutsche Zeitung». «Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η εντύπωση πως όλα θα συνεχίσουν όπως πριν», τονίζει ο αρθρογράφος και καταλήγει: «Αν δεν αλλάξει αυτό οι τρεις ηγέτες - Αγκ. Μέρκελ, Ζ. Ζεεχόφερ και Μ. Σουλτς - θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο σε νέους αρχηγούς ή σε νέες εκλογές».

Η εφημερίδα θεωρεί πως για να δικαιολογηθεί η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, «απαιτείται μια μεγάλη υπόσχεση εκσυγχρονισμού της χώρας, με καλά σχολεία και μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εκπαίδευση».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέα σύσφιξη συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Συνεχίζεται η επίσκεψη Μέι στην Κίνα, ενώ υπογράφηκαν πολλές διμερείς συμφωνίες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κίνα και Βρετανία υπέγραψαν σειρά διμερών συμφωνιών, για να συσφίξουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το εμπόριο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η Υγεία και η ανάπτυξη «έξυπνων πόλεων» (αστικών και βιομηχανικών κέντρων όπου αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες και νέες μορφές Ενέργειας). Οπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», κατά την επίσημη υποδοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Πεκίνο και τη συνάντησή της με τον Κινέζο ομόλογό της Λι Κετσιάνγκ, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η «Χρυσή Εποχή» στην ανάπτυξη των σινοβρετανικών σχέσεων (έτσι αποκαλούν οι δύο πλευρές τη «νέα φάση» των διμερών σχέσεων από το 2015 και την επίσημη επίσκεψη που είχε κάνει στη Βρετανία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ).

Στις δηλώσεις του, ο Λι είπε ότι οι σχέσεις του Πεκίνου με το Λονδίνο βρίσκονται (για την κινεζική πλευρά) στην πρώτη γραμμή των σχέσεων της Κίνας με τις δυτικές χώρες και υποστήριξε ότι η σθεναρή ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας λειτουργεί προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ακόμα, έκρινε σκόπιμο να πει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, αλλά και ότι η Κίνα εστιάζει στην ανάπτυξη της συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαίο όφελος. Σχολίασε ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής τους, αλλά και ότι απολαμβάνουν ευρείες προοπτικές για την ολόπλευρη ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Μεταξύ άλλων, κάλεσε σε ενίσχυση της συνεργασίας και για την ανάπτυξη της κινεζικής πρωτοβουλίας OBOR (One Belt One Road, ο σύγχρονος «δρόμος του μεταξιού»), ειδικά γύρω από τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, το διαδικτυακό εμπόριο, αλλά και η διείσδυση σε «τρίτες» αγορές.

Από τη μεριά της, η Μέι - σύμφωνα με το «Σινχουά» - είπε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών «συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό η μία την άλλη» και ότι πρέπει να διατηρηθεί η μεγάλη ορμή στην ανάπτυξη των κοινών επενδύσεων. Υπερθεμάτισε για τη σημασία στήριξης της OBOR αλλά και κάλεσε σε διερεύνηση νέων πεδίων κοινής συνεργασίας, ειδικά στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών (νέες τεχνολογίες) αλλά και τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως δήλωσε στο BBC η Μέι, προσδοκά ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψή της στην Κίνα θα υπογραφούν συμφωνίες συνολικής αξίας πάνω από 9 δισ. βρετανικές λίρες. Στελέχη της εταιρείας «Medopad» (ασχολείται με νέες τεχνολογίες που έχουν εφαρμογές στην Υγεία), που συνοδεύουν τη Μέι, δήλωσαν ότι ήδη έχουν υπογράψει συμφωνίες πάνω από 100 εκατ. βρετανικών λιρών, με κινεζικούς ομίλους όπως οι «China Resources», «GSK China», «Peking University» και «Lenovo».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ηγεσία του Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει την επιρροή της χώρας στη Μέση Ανατολή, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, δήλωσε χτες ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου σιίτη ιερωμένου στη χώρα, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισημαίνοντας ότι «η επιρροή του Ιράν στην περιοχή είναι αναπόφευκτη, όπως είναι και η διατήρησή του ως ενός κύριου παίκτη στην περιοχή».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι υπουργοί Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, και της ΠΓΔΜ, Κρέσνικ Μπεκτέσι, υπέγραψαν προχτές απόφαση κοινής επιτροπής που διευρύνει τη διμερή «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου», με τα Σκόπια να προσδοκούν αύξηση των εξαγωγών στην Τουρκία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας απαίτησε χτες από την κυβέρνηση του Προέδρου Ουχούρου Κενυάτα να επιτρέψει τη μετάδοση εκπομπών τριών μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που «τιμωρήθηκαν» επειδή προχτές μετέδωσαν την τελετή «ορκωμοσίας» του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, που αυτο-αποκλήθηκε «Πρόεδρος του λαού». Ο Οντίνγκα δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Προέδρου Κενυάτα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές κατηγορώντας τον για νοθεία.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Νότιο Σουδάν απείλησαν χτες να ξεκινήσουν «ένοπλη βία» εάν αποτύχει και ο νέος γύρος «ειρηνευτικών» συνομιλιών, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φλεβάρη στην Αιθιοπία με στόχο τον τερματισμό των πενταετών συγκρούσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραιτήθηκε, χτες, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τομ Σάνον. Ο Σάνον είχε 35ετή εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Περιοδεία Μακρόν με ατζέντα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Με επίκεντρο πολιτικές για την προώθηση των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην Αφρική αλλά και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Γαλλία, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιεί το τελευταίο διήμερο επίσημες επισκέψεις σε Τυνησία και Σενεγάλη με πρόσχημα την προώθηση «παγκόσμιων πολιτικών» για την προστασία του περιβάλλοντος, την «ασφάλεια», την κοινωνική συνοχή, τη «δημοκρατία», την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την εκπαίδευση.

Στην Τυνησία, ο Γάλλος Πρόεδρος ως επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και καλλιτεχνών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου με χρηματοδότηση 500.000.000 ευρώ που θα επιδιώξει την αύξηση της απασχόλησης των νέων, σε μια χώρα όπου η νεανική ανεργία ξεπερνά το 30% και στην οποία εδώ και μήνες κινητοποιούνται πολλές χιλιάδες νέοι αγανακτισμένοι από την έλλειψη ευκαιριών για δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Σε συνάντηση που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Μπέιτζι Καΐντ Εσέμπσι, εξήρε τις διμερείς σχέσεις και υπέγραψε συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυσή τους στους τομείς της οικονομίας, των δικαστικών σχέσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει ομιλία στο τυνησιακό κοινοβούλιο, όπου θα ανέπτυσσε (κατά πληροφορίες) τα σημαντικά βήματα της χώρας στο δρόμο «μετάβασης στη δημοκρατία» και πώς μπορεί να λειτουργήσει σαν «πρότυπο ελπίδας για άλλες μουσουλμανικές χώρες».

Σήμερα ο Μακρόν αναμένεται στη Σενεγάλη όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή συνδιάσκεψη για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στις νέες γενιές και θα παραστεί σε συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας ποπ Ριάνα για την υποστήριξη των ευκαιριών Παιδείας και απασχόλησης των Αφρικανών νέων.

Ο Γάλλος ηγέτης εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος στην προώθηση ατζέντας των γαλλικών μονοπωλίων στην Αφρική έχοντας μέσα στο τελευταίο 10μηνο επισκεφθεί το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία και τη Σενεγάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ