Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ανικανοποίητο» το κεφάλαιο από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματευτικές συνομιλίες για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί είτε το Σαββατοκύριακο, είτε το αργότερο την Τρίτη. Θυμίζουμε πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD, προκειμένου να προχωρήσει ο σχηματισμός του μεγάλου συνασπισμού, διαφορετικά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αγκελα Μέρκελ ή νέων εκλογών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, Μάρτιν Σουλτς, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική. «Η επανεκκίνηση της Ευρώπης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής δράσης, αν συμφωνηθεί ο συνασπισμός», δήλωσε.

Τη συμφωνία τους στη συνταξιοδοτική πολιτική ανακοίνωσαν χτες οι δυο πλευρές και συγκεκριμένα τη διατήρηση των «κρατικών» συντάξεων στο 48% του μέσου μισθού έως το 2025 και την αύξηση των εισφορών από 18,6% σήμερα, σε 20%. Οι εργοδότες, ωστόσο, προειδοποιούν πως αυτό θα είχε πρόσθετο κόστος, της τάξης των 15 δισ. ευρώ, μόνο το έτος 2025.

Χτες επίσης ψηφίστηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία των τριών κομμάτων για περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, η οποία έχει ανασταλεί εδώ και δυο χρόνια και από 1η Αυγούστου θα ισχύει για 1.000 πρόσφυγες το μήνα, συν επιπλέον για ορισμένους που βρίσκονται σε «επείγουσα ανάγκη». Υπέρ ψήφισαν 376 βουλευτές από την CDU/CSU και το SPD, κατά 298 βουλευτές της AfD, της «Αριστεράς», των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώ 4 απείχαν.

«Γκρίνια» για το μεγάλο συνασπισμό

Στο μεταξύ, στη συνολική «γκρίνια» που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα από τους επιχειρηματίες για το «κόστος» και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του μεγάλου συνασπισμού, έρχονται να προστεθούν και δυο χτεσινά κεντρικά άρθρα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων που αμφισβητούν το «όραμα» και την «αποτελεσματικότητα» ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού. Σε κεντρικό ρεπορτάζ της «Welt» ασκείται κριτική για την αργή πορεία της ψηφιοποίησης και τις ελλιπείς αναφορές στις διαπραγματεύσεις. «Η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι», τονίζει ο Αχιμ Μπεργκ, πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων. Ο ίδιος προειδοποιεί για «πολιτική αλαζονεία». «Η Γερμανία είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην αναλογική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ομως η επιχειρηματικότητα του αύριο είναι αποκλειστικά ψηφιακή», λέει και καλεί την πολιτική να υποστηρίξει (οικονομικά και όχι μόνο) την «ανάπτυξη των ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στα δεδομένα του μέλλοντος σε όλες τις βιομηχανίες».

Αντίθετα, με αυτά που διαπραγματεύονται τα τρία κόμματα, «κινδυνεύουν να διανείμουν τα έσοδα για τα οποία τέθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος πριν από 15 χρόνια», καταλήγει.

Μετά από τις «διερευνητικές συνομιλίες», το «θυελλώδες συνέδριο του SPD» και «μία βδομάδα σκληρής διαπραγμάτευσης συνασπισμού», προκύπτει «το ερώτημα εάν οι τρεις είναι ακόμα οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κυβερνήσουν τη χώρα», σημειώνεται σε κεντρικό άρθρο της «Sueddeutsche Zeitung». «Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η εντύπωση πως όλα θα συνεχίσουν όπως πριν», τονίζει ο αρθρογράφος και καταλήγει: «Αν δεν αλλάξει αυτό οι τρεις ηγέτες - Αγκ. Μέρκελ, Ζ. Ζεεχόφερ και Μ. Σουλτς - θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο σε νέους αρχηγούς ή σε νέες εκλογές».

Η εφημερίδα θεωρεί πως για να δικαιολογηθεί η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, «απαιτείται μια μεγάλη υπόσχεση εκσυγχρονισμού της χώρας, με καλά σχολεία και μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εκπαίδευση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιφυλάξεις κεφαλαιοκρατών για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού (2018-01-24 00:00:00.0)
Στις 7 Γενάρη ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό (2017-12-21 00:00:00.0)
Διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό» (2017-12-19 00:00:00.0)
Δεν απέκλεισε συμμετοχή σε «μεγάλο συνασπισμό» (2017-12-09 00:00:00.0)
«Ανοιχτές» διαπραγματεύσεις με δεδομένη τη στήριξη στο κεφάλαιο (2017-12-08 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση με τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ (2017-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ