Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει τις δυνάμεις της στη βάση του Κατάρ

ΝΤΟΧΑ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου της στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του πρέσβη της χώρας στο Κατάρ, Φικρέτ Ουζέλ, που είπε ότι το επόμενο διάστημα η χώρα του θα αναπτύξει εναέριες και ναυτικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση που διατηρεί στο Κατάρ. Ο Ουζέλ είπε ότι Αγκυρα και Ντόχα θα καθορίσουν «το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και το πότε ακριβώς θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρέσβη, με θέμα τη συνεχιζόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, την οποία η Αγκυρα αξιοποιεί για να στείλει μηνύματα προς εχθρούς και φίλους, εν μέσω πυκνών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή. Η ίδια η λειτουργία της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, και πολύ περισσότερο η επέκταση και αναβάθμισή της, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων, σε μία περίοδο μάλιστα που πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να διεισδύσουν ολόπλευρα στην περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι ο Ουζέλ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη βάση, παραπέμποντας στους Καταριανούς με το σκεπτικό ότι - όπως είπε - «εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι, εκείνοι είναι οι οικοδεσπότες...».

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρέθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε δηλώσεις του χαιρέτισε με έμφαση την προθυμία της Τουρκίας να στηρίξει οικονομικά (τουλάχιστον) το 1/3 των επενδυτικών σχεδίων που θα συζητηθούν σε προσεχείς συναντήσεις σε Ρώμη και Παρίσι, για τη στήριξη του Λιβάνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονα συνεχίζονται και οι διεργασίες και γύρω από το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μιλώντας στη γερμανική «Βελτ», ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν υποστήριξε ότι «μ' αυτόν τον Πρόεδρο (σ.σ. τον Ρ. Τ. Ερντογάν) δεν είναι δυνατή μια ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν βλέπει καμία πιθανότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα ή για χαλάρωση των όρων που αφορούν τις θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους πολίτες. Είπε ακόμα ότι «τουλάχιστον ο μισός τουρκικός πληθυσμός είναι φιλοευρωπαϊκός. Θα πρέπει να δώσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους και πάλι την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει άγκυρα σταθερότητας και ότι υπάρχει μια προοπτική και μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν...».

  • Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς, που κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες πριν, απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για την αποφυλάκισή του, ωστόσο μετά από αυτήν εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και τέθηκε υπό κράτηση στη Σμύρνη, όπου βρισκόταν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ