ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Ενα ασφαλιστικό σύστημα που... σκοτώνει

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μεγάλη νίκη των ηλικιωμένων πολιτών της χώρας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, την υπογραφή του νέου νομοσχεδίου με το οποίο «ανασυγκροτείται» το δημόσιο σύστημα ασφάλισης «Medicare». Ωστόσο, τελείως διαφορετική γνώμη έχουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, αφού σε δημοσκόπηση που ακολούθησε, το 47% απάντησε ότι πρόκειται για «επίθεση κατά του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ μόλις το 26% εγκρίνει τα μέτρα (1).

Το μεγάλο πρόβλημα των 40 εκατομμυρίων δικαιούχων του συστήματος είναι οι πολύ υψηλές τιμές των φαρμάκων. Ιδού λοιπόν τι λύση δίνει ο νέος νόμος: Οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν εισφορά 35 δολάρια το μήνα θα πληρώνουν από την τσέπη τους το 25% της αξίας των φαρμάκων που αγοράζουν, μέχρι το συνολικό ποσό των 2.250 δολαρίων. Αν όμως χρειάζονται φάρμακα μεγαλύτερης αξίας για τα επιπλέον θα πληρώνουν το 100%, μέχρι το συνολικό ποσό των 5.100 δολαρίων...

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που χρειάζεται φάρμακα αξίας 5.100 δολαρίων το χρόνο, θα πληρώνει από την τσέπη του 3.600 δολάρια, δηλαδή το 70% της αξίας τους!

Ενα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος θα απορροφάται από τους ιδιωτικούς ιατρικούς οργανισμούς οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα να εκδίδουν «εκπτωτικές κάρτες» για τους ασφαλισμένους, με τις οποίες θα μπορούν να αγοράζουν ορισμένα φάρμακα με ειδικές εκπτώσεις. Ομως αν ο ασφαλισμένος χρειάζεται ένα φάρμακο εκτός της λίστας του συγκεκριμένου οργανισμού θα το αγοράζει καταβάλλοντας το 100% της αξίας του. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν επίσης το δικαίωμα να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή τις λίστες των φαρμάκων τους χωρίς προειδοποίηση.

Ομως ο Πρόεδρος Μπους με το νόμο για το «Medicare», προσέφερε ένα πολύ καλό δώρο στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο νόμος, λοιπόν, απαγορεύει τη διαπραγμάτευση (που ίσχυε μέχρι σήμερα) μεταξύ του «Medicare» και των βιομηχανιών για τις τιμές των φαρμάκων. Οι φαρμακοβιομηχανίες αποκτούν το δικαίωμα να καθορίζουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους κατά το δοκούν!

Τέλος, με τον ίδιο νόμο, καταργείται το επίδομα που έπαιρναν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι (περίπου το 15% του συνόλου) για να καλύπτουν ένα μέρος της φαρμακευτικής αγωγής, ή της περίθαλψης που δεν καλύπτονται από την κύρια ασφάλισή τους.

Για να κάνει ακόμη πιο δελεαστικό το δώρο του προς τους ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας και τις φαρμακοβιομηχανίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει την επιδότησή τους κατά 1,4 δισ. δολάρια το 2004 και άλλα τόσα το 2005. Ενώ, το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το 2006...

(1) «Οικονομικός Ταχυδρόμος», 18/12/2003.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το «ακριβό» ευρώ

Η κατρακύλα του δολαρίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των οικονομικών εξελίξεων αυτού του μήνα. Την περασμένη Πέμπτη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντιστοιχούσε σε 1,2425 δολάρια, ισοτιμία - ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ενισχυμένη κατά 19%.

Η συνεχής πτώση του δολαρίου αποτελεί στοιχείο της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η σημαντική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, οι οποίες γίνονται «ατμομηχανή» της αμερικανικής οικονομίας για την έξοδο από την ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,9% το Νοέμβρη, δηλαδή τη μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας. Από την άλλη, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 135 δισ. δολάρια στο γ` τρίμηνο, έναντι 139,4 του β` τριμήνου.

Η ενίσχυση του ευρώ, από την πτώση του δολαρίου, έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, που βρίσκονται στο στάδιο της ύφεσης. Η σημαντικότερη επίπτωση εντοπίζεται στη μείωση των γαλλογερμανικών εξαγωγών. Και δεν είναι μικρή ζημία, αν σκεφθεί κανείς ότι η οικονομία αυτών των δύο χωρών στηρίζεται κατά το 1/5 στις εξαγωγές. «Η άνοδος του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης από τα χαμηλότερα επίπεδά της μέσα σε μια δεκαετία», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Στο 2,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην περιοχή της Ευρωζώνης το μήνα Νοέμβρη από 2% που ήταν το μήνα Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat. Σε σχετικό ανακοινωθέν, η Eurostat διευκρινίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού στα 12 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης το μήνα Νοέμβρη διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ H βρετανική αεροπορική εταιρία «British Airways», η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, πρόκειται να προβεί σε απολύσεις 5.000 εργαζομένων σε θέσεις γραφείου, προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες της, όπως ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «The Times» και «The Telegraph». Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Times», οι νέες απολύσεις είναι πλέον εκείνων που έχει εξαγγείλει. H εταιρία, αναφερόμενη στα σχετικά δημοσιεύματα, δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

ΙΡΑΚ Δημόσιο διαγωνισμό προκήρυξε το Ιράκ, απευθυνόμενο στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, καλώντας τις να υποβάλουν προτάσεις για την εκμετάλλευση περισσοτέρων από 40 πετρελαιοπηγές, να αναπτύξουν τρεις σταθμούς διαχωρισμού φυσικού αερίου και να εκσυγχρονίσουν διυλιστήρια. Οι πετρελαιοπηγές εντοπίζονται κυρίως στο νότιο Ιράκ και συμπεριλαμβάνουν την περιοχή της Ρουμαΐλα, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια στο Ιράκ, καθώς και τη Ματζνούν, της οποίας το υπέδαφος εκτιμάται ότι κρύβει από 10 έως και 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ