ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εξυπνες κυρώσεις» αναζητούν ΗΠΑ - Βρετανία

Προβληματισμός σε Λονδίνο - Ουάσιγκτον για τη «στροφή της κοινής γνώμης, σχετικά με το Ιράκ»

Από διαδηλώσεις που έγιναν στην Ταϊβάν

Associated Press

Από διαδηλώσεις που έγιναν στην Ταϊβάν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» επεξεργάζονται, από κοινού, ΗΠΑ και Βρετανία, επιμένοντας στην παράτασή τους και υπεραμυνόμενοι των πρόσφατων βομβαρδισμών απέναντι στους ολοένα και περισσότερους επικριτές τους. Την ίδια στιγμή, η ένταση ανάμεσα στους δύο συμμάχους και στο Πεκίνο οξύνεται, μετά από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων περί εργασίας Κινέζων ειδικών και εργατών στο νέο ιρακινό αντιαεροπορικό σύστημα οπτικών ινών, το οποίο στόχευσε η αμερικανο-βρετανική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας.

Σταθερά αμετακίνητες στην παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ παραμένουν οι ηγεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το ρόλο του υπερασπιστή, τόσο των βομβαρδισμών, όσο και των κυρώσεων, ανέλαβε, ως είθισται, το Λονδίνο. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γουίλσον επιβεβαίωσε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον επεξεργάζονται πρόταση για νέο είδος κυρώσεων, το οποίο «θα επιφέρει το ελάχιστο δυνατό κόστος στον ιρακινό λαό και το μέγιστο δυνατό κόστος στην ιρακινή ηγεσία».

Ο Γουίλσον, που τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα πλήρους άρσης των κυρώσεων, δήλωσε ότι το ζήτημα των «έξυπνων κυρώσεων» θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, που θα απασχολήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή τους, το Σαββατοκύριακο, στο Καμπ Ντέιβιντ. Με το ζήτημα θα ασχοληθούν υψηλόβαθμοι Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι και κατά τη συνάντησή τους, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη.

Παράλληλα με τον Γουίλσον, το δύσκολο έργο της υπεράσπισης των βομβαρδισμών της περασμένης εβδομάδας ανέλαβαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και η υπουργός Αμυνας Λέιντι Σίμονς. «Πολλοί επικριτές των επιδρομών παραβλέπουν ότι η σκληρή βρετανική θέση έχει μειώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει ο Σαντάμ Χουσεΐν», τόνιζε ο Ρόμπιν Κουκ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε, μάλιστα, ότι «οι ίδιοι επικριτές θα είχαν εμφανιστεί πολύ πιο βίαιοι, σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αφεθεί, χωρίς όριο, να δρα όπως θέλει». Από την πλευρά της, η Λέιντι Σίμονς επισήμανε σε όλους τους δυνατούς τόνους «την αναγκαιότητα πραγματοποίησης των βομβαρδισμών, δεδομένης της απειλής που αποτελεί το ιρακινό καθεστώς».

Και οι δύο Βρετανοί υπουργοί υπογράμμιζαν ότι «στόχος κάθε μέτρου είναι η εκμηδένιση της ιρακινής δυνατότητας για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής». Μάλιστα, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι «η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει να έχει αλλάξει στάση, τα τελευταία χρόνια, απέναντι στον κίνδυνο Σαντάμ Χουσεΐν» και τόνιζαν ότι η «ενημέρωσή της» είναι μέρος των μέτρων που θα ληφθούν. Προς ενίσχυση, πάντως, των ισχυρισμών περί απειλής, εκπρόσωποι του Πενταγώνου ανακοίνωναν, χθες, ότι, μετά από ολιγοήμερη παύση, η ιρακινή αεράμυνα επανέλαβε, χθες, τα πυρά εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών.

Οργή στο Πεκίνο, «προσεκτικό» το ΝΑΤΟ

Ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο με αφορμή τους βομβαρδισμούς, της περασμένης εβδομάδας, σε βάρος της ιρακινής πρωτεύουσας, οξύνεται η διαμάχη δηλώσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Την οργή της κινεζικής ηγεσίας προκάλεσε δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας («Ουάσιγκτον Ποστ»), που έσπευσε να επιβεβαιώσει το Πεντάγωνο.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «επιλέχθηκε η Παρασκευή ως ημέρα της επιδρομής, επειδή η μουσουλμανική αργία ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες ανάμεσα στους Ιρακινούς αλλά και στους πολλούς Κινέζους τεχνικούς και επιστήμονες, που εργάζονται στην κατασκευή του νέου ιρακινού αντιαεροπορικού συστήματος». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκτάο διέψευσε ότι Κινέζοι πολίτες ή στρατιωτικοί βρίσκονται στη Βαγδάτη και δεν έκρυψε τη βαθιά δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για «τους περίεργους αυτούς ισχυρισμούς».

Την ίδια στιγμή, «αποστάσεις» από την επιδρομή της περασμένης Παρασκευής αποπειράθηκε να τηρήσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά την άφιξή του στη Μόσχα. Ο Ρόμπερτσον δήλωσε ότι «η συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με τους βομβαρδισμούς και γενικότερα με την υπόθεση αυτή», για να καταλήξει ότι «γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα πρέπει να διαταραχτούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία». Η Μόσχα ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές των επιδρομών της Παρασκευής και διατείνεται ότι θα ζητήσει, και πάλι, την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε εγρήγορση η ιρακινή διπλωματία

Διήμερη επίσκεψη άρχισε, χθες, στην Τύνιδα, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Στόχος της επίσκεψης, όπως έγινε γνωστό, είναι η κατάληξη σε συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ακριβώς έγινε, πριν από λίγο καιρό, με τη Συρία και την Αίγυπτο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι, δεδομένης της οργής που προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η πρόσφατη επιδρομή, δεν είναι διόλου απίθανο και η Τυνησία να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, που, επί της ουσίας, αποτελεί παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Ενδεικτικό, άλλωστε, της αραβικής διάθεσης είναι δημοσίευμα μεγάλης κυβερνητικής συριακής εφημερίδας, που κατηγορεί τη νέα αμερικανική ηγεσία «ότι άρχισε άσχημα τη θητεία της, όσον αφορά στη Μέση Ανατολή με τον αναίτιο και προκλητικό βομβαρδισμό του Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, με γραπτό του μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, καλούσε τη Μόσχα, «αλλά και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάφωρη αδικία και τον παραλογισμό σε βάρος του Ιράκ», να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πράξεις στην κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων και του τερματισμού των επιδρομών. Ο αλ Σάχαφ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των υπαρχουσών στοιχειωδών εμπορικών σχέσεων με την Πολωνία και τον Καναδά, εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχαν στους βομβαρδισμούς της Παρασκευής, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «ανικανότητα και δειλία απέναντι στις ΗΠΑ», αφού σιώπησε παντελώς όσον αφορά στην πρόσφατη επιδρομή.

Επιβεβαιώνοντας, σχεδόν, τους ιρακινούς ισχυρισμούς, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αρκούνταν, χθες, να δηλώσει ότι «οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί καθιστούν πιο δυσχερείς» τις προγραμματισμένες συνομιλίες που θα έχει, την επόμενη εβδομάδα, με ιρακινή αντιπροσωπεία.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Διαμαρτυρίες προς «ΚΦΟΡ » για τους αντάρτες του «UCPMB»

Από την κηδεία ενός από τους Σέρβους αστυνομικούς που δολοφόνησαν οι άντρες του «UCPMB»

Associated Press

Από την κηδεία ενός από τους Σέρβους αστυνομικούς που δολοφόνησαν οι άντρες του «UCPMB»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Η δράση των αυτονομιστών Αλβανών ανταρτών του «UCPMB» (Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς) δεν απασχολεί μόνο την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.... Χτες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, κάλεσε χτες το ΝΑΤΟ να εντείνει τους μεθοριακούς ελέγχους, για να εμποδίσει την είσοδο των Αλβανών εξτρεμιστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε χτες από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ, ο Τραϊκόφσκι συναντήθηκε χτες στα Σκόπια με διοικητές της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» και τους επισήμανε «την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της παρουσίας των ανδρών της δύναμης και στην άλλη πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου» (μεθόρια της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο).

Ωρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ προειδοποιούσε πως θα ληφθούν μέτρα κατά «πιθανών προσπαθειών περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης», προσθέτοντας πως εδώ και καιρό οι μεθοριακοί φρουροί της χώρας αυτής παρατηρούν τις τελευταίες μέρες «αρκετές ομάδες ένοπλων ανδρών με μαύρες στολές να περνούν τα σύνορα από το Κοσσυφοπέδιο»...

Μπλόκα διαμαρτυρίας για την επίθεση στο Ποντούγεβο

Το ίδιο 24ωρο, δεκάδες Σέρβοι Κοσσοβάροι χωρικοί έκλεισαν χτες τις εισόδους χωριών που βρίσκονται κοντά στην οδική αρτηρία Πρίστινα - Σκόπια διαμαρτυρόμενοι για τη φονική επίθεση των Αλβανών κατά Σέρβων προσκυνητών την περασμένη Παρασκευή στο Ποντούγεβο. Οι άνδρες της ΚΦΟΡ δεν τόλμησαν να διαλύσουν τα μπλόκα των διαδηλωτών, καθώς η συγκεκριμένη πράξη διαμαρτυρίας διαδραματιζόταν την ίδια περίπου ώρα με το χρόνο ταφής των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε νεκροταφεία της Γρατσάνιτσα...

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανεξάρτητου σερβικού ραδιοφωνικού σταθμού B-92 Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου απαίτησαν από τις πολυεθνικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» να επιβαίνουν στα λεωφορεία μεταφοράς των Σέρβων και μέλη της στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης, με στόχο την αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Βρετανός ταγματάρχης της «ΚΦΟΡ», Ρόμπερτ Φράι, είχε απαντήσει πως κατανοεί το αίτημα αλλά έως χτες βράδυ δεν είχε αποκριθεί εάν θα το ικανοποιήσει ή όχι.

«Δε λύνεται η κρίση στο Κόσσοβο δίχως... Βελιγράδι»

Τη δημιουργία ενός πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου μέσω της συνεργασίας Σέρβων της επαρχίας, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ υποστήριξε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συνεργαστούμε με την Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ. Ομως, όποιος νομίζει πως η κρίση του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί δίχως τη Σερβία και το Μαυροβούνιο πλανάται πλάνην οικτράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αξιωματούχος, λίγο μετά τη συνάντησή του με οκτώ από τους 43 Σέρβους που τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο Σέρβων προσκυνητών από Αλβανούς αυτονομιστές.

Ο Τσόβιτς, που συνομίλησε με τοπικούς Σέρβους αξιωματούχους και μέλη κομμάτων που στήριξαν την εκλογή στη γιουγκοσλαβική προεδρία του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως «δίχως τη συνεργασία του Βελιγραδίου δεν μπορεί να λυθεί ένα τόσο επικίνδυνο, επώδυνο και σύνθετο πρόβλημα όσο το Κοσσυφοπέδιο».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Πολύνεκρος ο απολογισμός

Η αστυνομία έχει υποχρεώσει τους κρατουμένους να γδυθούν και να σταθούν στο προαύλιο της φυλακής

Associated Press

Η αστυνομία έχει υποχρεώσει τους κρατουμένους να γδυθούν και να σταθούν στο προαύλιο της φυλακής
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Τις πρώτες πρωινές ώρες έληξε οριστικά η στάση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα στην πολιτεία του Σάο Πάολο, με τον κατάλογο των νεκρών να περιλαμβάνει 16 ανθρώπους, όλοι τους κρατούμενοι που εκτελέστηκαν από άλλους συγκρατουμένους τους, ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν μεταξύ αυτών και η 3χρονη κόρη ενός κρατουμένου. Μόνο στο Καραντίρου, οι αρχές καταμέτρησαν τουλάχιστον επτά νεκρούς και οχτώ σε άλλες φυλακές της Πολιτείας.

Τελικά η οριστική λύση της στάσης ήρθε με την επέμβαση του στρατού στο Καραντίρου, και χτες την επόμενη μέρα από την εξέγερση όλα βρίσκονταν υπό έλεγχο με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένες έρευνες για όπλα, εκρηκτικά αλλά και κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, που μπορεί να εισέδυσαν κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας εξέγερσης των κρατουμένων, όπου περίπου 15.000 φυλακισμένοι κράτησαν ομήρους χιλιάδες επισκέπτες σε 29 σωφρονιστικά καταστήματα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της χώρας. Πάντως, έξω από τις φυλακές η έφιππη αστυνομία συγκράτησε τους συγγενείς των κρατουμένων ενώ μικρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στους συγγενείς των στασιαστών, που εξέφραζαν την οργή τους για την επιχείρηση και πετούσαν μπουκάλια, πέτρες, ακόμη και καρύδες στους αστυνομικούς, ενώ πολλοί από τους απελευθερωθέντες ομήρους δήλωσαν κατά την έξοδό τους πως παρέμειναν οικειοθελώς στις φυλακές, ώστε «να προστατεύσουν τους κρατούμενους» και εξέφρασαν αμφιβολίες εάν τελικά η αστυνομία δεν καταστείλει με βιαιότητα την εξέγερση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ο λαός του Ιράκ να είναι αφέντης της τύχης του

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ και Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Συντονιστικό Συμβούλιο (γραφείο) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) έντονα καταδικάζει το βομβαρδισμό της Βαγδάτης από αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο λαός του Ιράκ υποφέρει από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη σημαντική διεθνή πράξη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και έχει αποδείξει τον αντιδραστικό της σκοπό.

Αυτή η πράξη εκφράζει τον αλαζονικό και επιθετικό χαρακτήρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση και για έλλειψη σεβασμού των διεθνών νόμων και των Ενωμένων Εθνών.

Αντί να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ ενάντια στο λαό του Ιράκ, που έχουν σαν αποτέλεσμά τους το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και παιδιών κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ θέτουν καινούρια εμπόδια γι' αυτό.

Η ΠΟΔΝ εκφράζει την αλληλεγγύη της με το λαό και τη νεολαία του Ιράκ, ενάντια σ' αυτή τη δολοφονική επίθεση. Απαιτούμε την άρση των κυρώσεων και στηρίζουμε το δίκαιο του ιρακινού λαού να είναι αφέντης της τύχης του, χωρίς καμιά εξωτερική επέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ