Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εξυπνες κυρώσεις» αναζητούν ΗΠΑ - Βρετανία

Προβληματισμός σε Λονδίνο - Ουάσιγκτον για τη «στροφή της κοινής γνώμης, σχετικά με το Ιράκ»

Από διαδηλώσεις που έγιναν στην Ταϊβάν

Associated Press

Από διαδηλώσεις που έγιναν στην Ταϊβάν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» επεξεργάζονται, από κοινού, ΗΠΑ και Βρετανία, επιμένοντας στην παράτασή τους και υπεραμυνόμενοι των πρόσφατων βομβαρδισμών απέναντι στους ολοένα και περισσότερους επικριτές τους. Την ίδια στιγμή, η ένταση ανάμεσα στους δύο συμμάχους και στο Πεκίνο οξύνεται, μετά από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων περί εργασίας Κινέζων ειδικών και εργατών στο νέο ιρακινό αντιαεροπορικό σύστημα οπτικών ινών, το οποίο στόχευσε η αμερικανο-βρετανική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας.

Σταθερά αμετακίνητες στην παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ παραμένουν οι ηγεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το ρόλο του υπερασπιστή, τόσο των βομβαρδισμών, όσο και των κυρώσεων, ανέλαβε, ως είθισται, το Λονδίνο. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γουίλσον επιβεβαίωσε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον επεξεργάζονται πρόταση για νέο είδος κυρώσεων, το οποίο «θα επιφέρει το ελάχιστο δυνατό κόστος στον ιρακινό λαό και το μέγιστο δυνατό κόστος στην ιρακινή ηγεσία».

Ο Γουίλσον, που τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα πλήρους άρσης των κυρώσεων, δήλωσε ότι το ζήτημα των «έξυπνων κυρώσεων» θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, που θα απασχολήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή τους, το Σαββατοκύριακο, στο Καμπ Ντέιβιντ. Με το ζήτημα θα ασχοληθούν υψηλόβαθμοι Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι και κατά τη συνάντησή τους, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη.

Παράλληλα με τον Γουίλσον, το δύσκολο έργο της υπεράσπισης των βομβαρδισμών της περασμένης εβδομάδας ανέλαβαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και η υπουργός Αμυνας Λέιντι Σίμονς. «Πολλοί επικριτές των επιδρομών παραβλέπουν ότι η σκληρή βρετανική θέση έχει μειώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει ο Σαντάμ Χουσεΐν», τόνιζε ο Ρόμπιν Κουκ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε, μάλιστα, ότι «οι ίδιοι επικριτές θα είχαν εμφανιστεί πολύ πιο βίαιοι, σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αφεθεί, χωρίς όριο, να δρα όπως θέλει». Από την πλευρά της, η Λέιντι Σίμονς επισήμανε σε όλους τους δυνατούς τόνους «την αναγκαιότητα πραγματοποίησης των βομβαρδισμών, δεδομένης της απειλής που αποτελεί το ιρακινό καθεστώς».

Και οι δύο Βρετανοί υπουργοί υπογράμμιζαν ότι «στόχος κάθε μέτρου είναι η εκμηδένιση της ιρακινής δυνατότητας για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής». Μάλιστα, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι «η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει να έχει αλλάξει στάση, τα τελευταία χρόνια, απέναντι στον κίνδυνο Σαντάμ Χουσεΐν» και τόνιζαν ότι η «ενημέρωσή της» είναι μέρος των μέτρων που θα ληφθούν. Προς ενίσχυση, πάντως, των ισχυρισμών περί απειλής, εκπρόσωποι του Πενταγώνου ανακοίνωναν, χθες, ότι, μετά από ολιγοήμερη παύση, η ιρακινή αεράμυνα επανέλαβε, χθες, τα πυρά εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών.

Οργή στο Πεκίνο, «προσεκτικό» το ΝΑΤΟ

Ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση σε διεθνές επίπεδο με αφορμή τους βομβαρδισμούς, της περασμένης εβδομάδας, σε βάρος της ιρακινής πρωτεύουσας, οξύνεται η διαμάχη δηλώσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Την οργή της κινεζικής ηγεσίας προκάλεσε δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας («Ουάσιγκτον Ποστ»), που έσπευσε να επιβεβαιώσει το Πεντάγωνο.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «επιλέχθηκε η Παρασκευή ως ημέρα της επιδρομής, επειδή η μουσουλμανική αργία ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες ανάμεσα στους Ιρακινούς αλλά και στους πολλούς Κινέζους τεχνικούς και επιστήμονες, που εργάζονται στην κατασκευή του νέου ιρακινού αντιαεροπορικού συστήματος». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκτάο διέψευσε ότι Κινέζοι πολίτες ή στρατιωτικοί βρίσκονται στη Βαγδάτη και δεν έκρυψε τη βαθιά δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για «τους περίεργους αυτούς ισχυρισμούς».

Την ίδια στιγμή, «αποστάσεις» από την επιδρομή της περασμένης Παρασκευής αποπειράθηκε να τηρήσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά την άφιξή του στη Μόσχα. Ο Ρόμπερτσον δήλωσε ότι «η συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με τους βομβαρδισμούς και γενικότερα με την υπόθεση αυτή», για να καταλήξει ότι «γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα πρέπει να διαταραχτούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία». Η Μόσχα ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές των επιδρομών της Παρασκευής και διατείνεται ότι θα ζητήσει, και πάλι, την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε εγρήγορση η ιρακινή διπλωματία

Διήμερη επίσκεψη άρχισε, χθες, στην Τύνιδα, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Στόχος της επίσκεψης, όπως έγινε γνωστό, είναι η κατάληξη σε συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ακριβώς έγινε, πριν από λίγο καιρό, με τη Συρία και την Αίγυπτο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι, δεδομένης της οργής που προκάλεσε στον αραβικό κόσμο η πρόσφατη επιδρομή, δεν είναι διόλου απίθανο και η Τυνησία να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, που, επί της ουσίας, αποτελεί παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Ενδεικτικό, άλλωστε, της αραβικής διάθεσης είναι δημοσίευμα μεγάλης κυβερνητικής συριακής εφημερίδας, που κατηγορεί τη νέα αμερικανική ηγεσία «ότι άρχισε άσχημα τη θητεία της, όσον αφορά στη Μέση Ανατολή με τον αναίτιο και προκλητικό βομβαρδισμό του Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, με γραπτό του μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, καλούσε τη Μόσχα, «αλλά και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, που έχουν συνειδητοποιήσει την κατάφωρη αδικία και τον παραλογισμό σε βάρος του Ιράκ», να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πράξεις στην κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων και του τερματισμού των επιδρομών. Ο αλ Σάχαφ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των υπαρχουσών στοιχειωδών εμπορικών σχέσεων με την Πολωνία και τον Καναδά, εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχαν στους βομβαρδισμούς της Παρασκευής, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «ανικανότητα και δειλία απέναντι στις ΗΠΑ», αφού σιώπησε παντελώς όσον αφορά στην πρόσφατη επιδρομή.

Επιβεβαιώνοντας, σχεδόν, τους ιρακινούς ισχυρισμούς, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αρκούνταν, χθες, να δηλώσει ότι «οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί καθιστούν πιο δυσχερείς» τις προγραμματισμένες συνομιλίες που θα έχει, την επόμενη εβδομάδα, με ιρακινή αντιπροσωπεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ