Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στις 22 Απρίλη οι πρόωρες εκλογές

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

«Θερμή» αναμένεται η επικείμενη άνοιξη -και...- στο Μαυροβούνιο, καθώς η φιλοδυτική αρχή της Ποντγκόριτσα αναπτύσσει σταθερά τα βήματα προς την κατεύθυνση «επανακαθορισμού» των σχέσεών της εντός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς προκήρυξε χτες τη διενέργεια πρόωρων γενικών εκλογών για τις 22 Απρίλη, υπαινισσόμενος πως αμέσως μετά -και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα- θα ακολουθήσει η διεξαγωγή του πολύκροτου δημοψηφίσματος, για την ανεξαρτητοποίηση ή όχι του Μαυροβουνίου...

«Αποφασίσαμε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με στόχο να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα του Μαυροβουνίου και για να δημιουργήσουμε τις δημοκρατικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να οριστικοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τη Σερβία», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να βοηθήσουν «στη δημιουργία ενός κλίματος ανοχής και σεβασμού ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επικείμενες κάλπες θα αποτελέσουν «δημοκρατικό βήμα για τη δημιουργία ενός ελεύθερου Μαυροβουνίου».

Ενα 24ωρο προ της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που κυριαρχείται από τους συμμάχους του Μίλο Τζουκάνοβιτς, μείωσε τη θητεία του προέδρου, μετά από την ψήφιση ενός νόμου που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση και αφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου... Είχε επιπλέον προηγηθεί σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έδειχνε πως άνω του 58% των 1.090 ερωτηθέντων από ερευνητές πανεπιστημίων του Μαυροβουνίου τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Ποντγκόριτσα...

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν έγινε δεκτή από το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα». Ο ηγέτης του κόμματος αυτού, Πρεντράγκ Πόποβιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τις επικείμενες εκλογές καταγγέλλοντας τη χειραγώγηση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ από την κυβερνώσα παράταξη (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) του Μίλο Τζουκάνοβιτς. «Το μπλοκ κατά της ανεξαρτησίας των κομμάτων του Μαυροβουνίου ίσως μποϊκοτάρει τις εκλογές και το πιθανό δημοψήφισμα εξαιτίας των άδικων προεκλογικών συνθηκών και του μονοπωλίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβερνώσα παράταξη», σημείωσε ο Πόποβιτς στη διάρκεια χτεσινών του δηλώσεων.

Οπως εκτιμούν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν το κυβερνών κόμμα του Τζουκάνοβιτς εξασφαλίσει πλειοψηφία στη 77μελή Βουλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως μετά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» το δημοψήφισμα δε θα πραγματοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ