Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη στασιμότητα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Με υψηλούς τους τόνους της έντασης κύλησε και η χτεσινή ημέρα, τόσο στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Εντούτοις, η ένταση αυτή δε «μεταφράστηκε» σε επεισόδια και συγκρούσεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός παραμένει, πάντα, σε ύψιστη ετοιμότητα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν, χτες, στη νεκρώσιμη τελετή για τον Μαχμούντ Μαντανί, στέλεχος της «Χαμάς», που εκτελέστηκε με τη γνωστή μέθοδο των «δολοφονιών ακριβείας», τη Δευτέρα το μεσημέρι σε δρόμο της Νάμπλους. Η κηδεία, όπως αναμενόταν μετατράπηκε σε διαδήλωση όπου κυριάρχησαν τα αντι-ισραηλινά και αντι-αμερικανικά συνθήματα, όπως και τα συνθήματα υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα. Σχετική ηρεμία επικράτησε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στην περιοχή ανάμεσα στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Τζάλα και τον εποικισμό Γκίλο, όπου μέχρι το ξημέρωμα σημειώνονταν σφοδρές ανταλλαγές πυρών. Ενταση επικράτησε και στη Χεβρώνα, όπου αποφεύχθηκαν όμως τα επεισόδια, μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψης από τον ισραηλινό στρατό μιας νεαρής Παλαιστίνιας επειδή μαχαίρωσε Εβραίο έποικο.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ συναντιόταν, στην Ουάσιγκτον, με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κολίν Πάουελ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε τις δηλώσεις πέραν των γνωστών ανακοινώσεων περί «ανάγκης τερματισμού της βίας», προετοιμαζόμενος για το ταξίδι του, στα τέλη της εβδομάδας, στην περιοχή. Ο Σάαθ αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξέθεσε τις απόψεις της παλαιστινιακής πλευράς και ότι ελπίζει στην ενεργοποίηση των ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πιέζει το Λικούντ

Οξυμένα τα πνεύματα, όμως, είναι και στην ισραηλινή πολιτική σκηνή. Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Λικούντ για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής άμυνας, ανακοίνωνε ότι το «Εργατικό Κόμμα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να απαντήσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στην κυβέρνηση συνασπισμού». Η δήλωση αυτή φαίνεται να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση εντός του Εργατικού Κόμματος, καθώς ηγετικά στελέχη έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αντιταχθούν σε υπουργοποίηση του Εχούντ Μπαράκ κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ