Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η ξηρασία αποτελειώνει όσους επέζησαν των σφαγών...

ΓΕΝΕΥΗ και ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό στο Αφγανιστάν μέσα στις επόμενες βδομάδες: η εκτίμηση ανήκει στον Ιάπωνα Κένζο Οσίμα, ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, και έγινε χτες στη Γενεύη.

Επιστρέφοντας από περιοδεία στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο Οσίμα έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα: «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα. Οι μισοί από τους πρόσφυγες έχουν συνωστιστεί σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους εντός της χώρας και άλλοι σε χωριά που είναι απρόσιτα για τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής. Πρόκειται πραγματικά για μεγάλη τραγωδία», δήλωσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Το πρόβλημα επιτείνει η άρνηση του Πακιστάν να δεχτεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Οσίμα, τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι εισήλθαν στο Πακιστάν τους τελευταίους μήνες και 700 μεταβαίνουν καθημερινά στη χώρα αυτή. Ο Οσίμα είπε ότι σε έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη Τζαλουζάι, είδε «μια πραγματική λαοθάλασσα να ζει σε συνθήκες απίστευτης αθλιότητας».

Οι λεπτομέρειες αυτές ήρθανε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την αναφορά της σφαγής «τουλάχιστον 300 Σιιτών Μουσουλμάνων από τους Ταλιμπάν» στην επαρχία Μπαμιγιάν, που κατήγγειλε η οργάνωση Helsinki Human Rights Watch, και της αναφοράς του ΟΗΕ στις 19 Ιανουαρίου περί σφαγής που ωστόσο «κατεβάζει» τον αριθμό των θυμάτων σε 100.

Και οι δύο αναφορές ενδέχεται να είναι, πάντως, κάπως «συντηρητικές», αφού, κατά την Κέιτ Κλαρκ του περιοδικού Middle East International, η περιοχή Γιακοουλάνγκ έχει αλλάξει χέρια τέσσερις φορές τους τελευταίους δύο μήνες και κάθε φορά «χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους», λόγω σφαγών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ