ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Σε κλιμάκωση των δολοφονικών του επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχωρά το Ισραήλ, βάζοντας για πολλοστή φορά στο στόχαστρό του κατοικίες και προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ στα οποία αναζητούν καταφύγιο πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο.

Στις 228 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.852 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, σκοτώθηκαν στους νέους φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Γάζα, άλλα 3 παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην επίσης νότια πόλη Χαν Γιούνις, ενώ ο κατοχικός στρατός συνεχίζει την ισοπέδωση κατοικημένων περιοχών όλο και πιο βαθιά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία στη βόρεια Γάζα, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, άρματα μάχης και εκσκαφείς.

Σκηνές φρίκης καταγράφηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα, με πολλά παιδιά να μεταφέρονται στα χέρια σε νοσοκομείο, ενώ η Πολιτική Αμυνα της Γάζας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των σορών που ανασύρθηκαν από ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Daraj στην πόλη της Γάζας ήταν και ενός παιδιού «όχι πάνω από ενός έτους»...

Στο στόχαστρο για πολλοστή φορά τα νοσοκομεία

Στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων μπαίνουν για πολλοστή φορά όσα νοσοκομεία καταφέρνουν να λειτουργούν ακόμα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι το Νοσοκομείο Kamal Adwan στην Μπέιτ Λαχία σταμάτησε να λειτουργεί μετά από ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τον ψηλότερο όροφο του νοσοκομείου, στον οποίο βρίσκονταν δεκάδες ασθενείς και περίπου 150 μέλη του προσωπικού. Ακολούθησε επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επιβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Al Awda στην Τζαμπαλία πολιορκείται εδώ και δύο μέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς μαίνονται μάχες σε κοντινή απόσταση, εγκλωβίζοντας 170 εργαζόμενους, ασθενείς και τους συνοδούς τους. Χτες, ελεύθεροι σκοπευτές σημάδευσαν το κτίριο και μια ρουκέτα πυροβολικού έπληξε τον 5ο όροφο, ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους.

Το Νοσοκομείο Al Awda είναι μία από τις λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα και το μοναδικό νοσοκομείο που προσφέρει φροντίδα μητρότητας ή ορθοπαιδικής χειρουργικής.

«Σε μια στιγμή που ο λαός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, προτρέπουμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας. Χωρίς περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Οι καθημερινές ιατρικές επισκέψεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% και οι εμβολιασμοί κατά 50%», ανέφερε. «Περίπου 700 βαριά άρρωστοι ασθενείς που διαφορετικά θα είχαν απομακρυνθεί για να λάβουν ιατρική περίθαλψη αλλού, βρίσκονται παγιδευμένοι σε εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε.

«Ξεμένουμε από λέξεις για να περιγράψουμε το τι γίνεται στη Γάζα...»

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά στοιχεία για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις περιβόητες ζώνες εκκένωσης στη Γάζα παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού, Edem Wosornu.

«Για να είμαι ειλικρινής, ξεμένουμε από λέξεις για να περιγράψουμε το τι γίνεται στη Γάζα. Το έχουμε περιγράψει ως καταστροφή, εφιάλτη, κόλαση επί της Γης. Είναι όλα αυτά και ακόμα χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως υπογράμμισε, από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, περίπου το 75% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας ή 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια εντός της Γάζας, πολλοί από αυτούς μέχρι και τέσσερις ή πέντε φορές.

Οι περισσότεροι από τους πάνω από 800.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Ράφα λόγω των πρόσφατων εντολών εκκένωσης του Ισραήλ αναζήτησαν καταφύγιο στη Χαν Γιούνις και στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, με αποτέλεσμα να επικρατούν «φριχτές» συνθήκες στις περιοχές αυτές. Υπάρχει έλλειψη επαρκών τουαλετών, σημείων υδροδότησης, αποχέτευσης και καταφυγίων.

Παράλληλα, η Γάζα παραμένει στο χείλος του λιμού, με περίπου 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Από τις 18 Μάη, μόνο 10 από τα 16 φιλανθρωπικά αρτοποιεία παραμένουν σε λειτουργία, αλλά θα ξεμείνουν από αποθέματα και καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες χωρίς πρόσθετες προμήθειες.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι παρά τη λειτουργία της πλωτής αποβάθρας που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ, το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα και η περιορισμένη πρόσβαση μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ κάνουν τις οργανώσεις αρωγής να μην έχουν τις αναγκαίες προμήθειες και καύσιμα «ώστε να παρέχουν οποιοδήποτε ουσιαστικό επίπεδο υποστήριξης».

Ταυτόχρονα, οι νέες επιθέσεις του Ισραήλ έχουν αποκόψει την πρόσβαση σε 6 νοσοκομεία, 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και 37 ιατρικά σημεία στη Ράφα και τη βόρεια Γάζα.

Η δε Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα, λόγω έλλειψης προμηθειών και ασφάλειας.

«Μαύρο» στη ζωντανή μετάδοση του ΑΡ και κατάσχεση εξοπλισμού

Σε ένα τέτοιο φόντο, το κράτος του Ισραήλ εντείνει την προσπάθειά του να ρίξει «μαύρο» στο μακελειό που εντείνει στη Γάζα, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και «ναυαρχίδες» των «δυτικών» ΜΜΕ.

Ετσι, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» (ΑΡ) κατήγγειλε χτες «την ενέργεια της κυβέρνησης του Ισραήλ να κλείσει την απευθείας μετάδοσή μας» που έδειχνε τη Γάζα, καθώς και «να κατασχέσει τον εξοπλισμό μας».

Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Επικοινωνιών πήγαν χτες στο γραφείο του AP στην πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, και κατάσχεσαν το σχετικό υλικό.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για «καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση» του νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές Απρίλη, ο οποίος επιτρέπει την απαγόρευση της μετάδοσης στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ που θίγουν την ασφάλεια του κράτους - νόμος που αρχικά στράφηκε εναντίον του αραβικού δικτύου «Al Jazeera».

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» διευκρινίζει παράλληλα ότι το «Al Jazeera» συμπεριλαμβάνεται στους χιλιάδες πελάτες των βίντεο που στέλνει ζωντανά το πρακτορείο.

Το ισραηλινό υπουργείο Επικοινωνιών, από την πλευρά του, επιχείρησε να δικαιολογήσει το «μαύρο» λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει ΜΜΕ πως «παραβιάζουν τον νόμο και πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν το "Al Jazeera" με το περιεχόμενό τους», αλλά παρ' όλα αυτά συνέχισαν.

Η Ενωση Ξένου Τύπου, η οποία εκπροσωπεί τα διεθνή ΜΜΕ που εργάζονται στο Ισραήλ και στη Γάζα, χαρακτηρίζει τις κινήσεις εναντίον του ΑΡ «το τελευταίο σε μια σειρά ανατριχιαστικών βημάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση για να καταπνίξει τα μέσα ενημέρωσης».

«Το ιστορικό του Ισραήλ για την ελευθερία του Τύπου ήταν ήδη θλιβερό καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Για όλη τη σύγκρουση, εμπόδισε την ανεξάρτητη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα. Τώρα έχει κάνει άλλο ένα βήμα προς τα πίσω από τα δημοκρατικά ιδεώδη που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει», επισημαίνει η Ενωση.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ - λες και αυτή η εξέλιξη ήταν κεραυνός εν αιθρία - χαρακτήρισε «προφανώς ανησυχητικό» το γεγονός ότι το Ισραήλ έκοψε την απευθείας μετάδοση του AP για τη Γάζα...

Αργά χτες βράδυ, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι διέταξε την «ακύρωση της επιχείρησης» και την «επιστροφή του εξοπλισμού στο ΑΡ, μέχρι να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το υπουργείο Αμυνας»...

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα πολύνεκρη επιδρομή του κατοχικού στρατού στην Τζενίν

Θρήνος για άλλον έναν Παλαιστίνιο έφηβο που δολοφονήθηκε από τα πυρά του ισραηλινού κατοχικού στρατού

Copyright 2024 The Associated

Θρήνος για άλλον έναν Παλαιστίνιο έφηβο που δολοφονήθηκε από τα πυρά του ισραηλινού κατοχικού στρατού
Παράλληλα με τη σφαγή στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το μακελειό του Παλαιστινιακού λαού και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν έφηβοι 15 και 16 χρόνων, και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν χτες από τη νέα δολοφονική επιδρομή που εξαπέλυσε από το πρωί ο κατοχικός στρατός στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε ένα παιδί ενώ βρισκόταν στο ποδήλατό του σε δρόμο της πόλης. Επίσης, μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων είναι και ένας χειρουργός, επικεφαλής του Χειρουργικού τμήματος του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν, όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, εξηγώντας ότι σκοτώθηκε κοντά στον χώρο του νοσοκομείου. Νεκρός έπεσε ακόμη ένας 48χρονος δάσκαλος, ο οποίος πυροβολήθηκε μέσα στο αμάξι του ενώ πήγαινε στη δουλειά του.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πρωινή ισραηλινή επιδρομή, δύο από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν μπουλντόζες να καταστρέφουν δρόμους γύρω από το Νοσοκομείο της Τζενίν.

Η επίθεση του κατοχικού στρατού συνεχίστηκε για ώρες, με άλλους 6 Παλαιστίνιους να τραυματίζονται μέχρι το απόγευμα, σε επιθέσεις στην πόλη της Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται ένας φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την ισραηλινή επιδρομή και μία υγειονομικός που δέχθηκε θραύσματα από ισραηλινά πυρά.

Ελεύθεροι σκοπευτές του κατοχικού στρατού ακροβολίστηκαν σε ταράτσες και παράθυρα, ανοίγοντας πυρ εναντίον Παλαιστινίων, ασθενοφόρων, υγειονομικών και εργαζομένων σε ΜΜΕ.

Κατά την πάγια τακτική τους, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τους τραυματίες, υγειονομικοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία, ενώ Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιγαν πυρ και στην περιοχή του Νοσοκομείου Khalil Suleiman.

Τα σχολεία της πόλης εκκενώθηκαν, ενώ παράλληλα με τα φονικά πυρά, ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν το σπίτι μιας παλαιστινιακής οικογένειας χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να δοθεί χρόνος να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους, αναφέρει το πρακτορείο WAFA. Η γυναίκα του σπιτιού είπε ότι ο σύζυγός της βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση εδώ και 6 μήνες και ο γιος τους σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό τον Μάρτη, ενώ στο σπίτι που κατεδαφίστηκε έμεναν συνολικά 10 μέλη της οικογένειας...

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν τακτικά σπίτια σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας», στο πλαίσιο των περιβόητων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων. Φέτος, οι κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν 454 παλαιστινιακές κατοικίες στη Δυτική Οχθη, εκτοπίζοντας 843 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο προκλητικό ξέπλυμα της γενοκτονίας στη Γάζα από τον Μπάιντεν

Σε νέο προκλητικό ξέπλυμα της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με αφορμή το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, όπως και εναντίον ηγετικών στελεχών της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξωφρενική» και επέμεινε πως «ό,τι και αν υπονοούν αυτά τα εντάλματα, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι γενοκτονία».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σχηματιστεί μια «κατάλληλη απάντηση» της Ουάσιγκτον απέναντι στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, που ζητά την έκδοση των εν λόγω ενταλμάτων σύλληψης - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το 2020, επί προεδρίας Τραμπ, η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος δικαστών του ΔΠΔ (του οποίου οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος), όταν αυτοί ενέκριναν τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, την ένταση με την οποία δυναμώνουν διεργασίες στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ, Τζακ Λιου, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας (IDI) είπε ότι η επίσημη σύναψη σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στα σκαριά, μέσα από τριμερή συμφωνία που εξετάζεται, με τη συμμετοχή και της Ουάσιγκτον, αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στη Γάζα» και «μια συζήτηση για το πώς διαχειρίζεται κανείς το ερώτημα για το μέλλον της παλαιστινιακής διακυβέρνησης». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «γι' αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα αξίζει να αναλάβει κανείς το ρίσκο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση».

Από τη μεριά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτσογκ εξέφρασε την ελπίδα «να εξεταστεί σοβαρά» η «δυνατότητα» για εξελίξεις στη προσέγγιση με το Ριάντ, καθώς - όπως είπε αναφερόμενος στη Χαμάς - «η αυτοκρατορία του κακού επιδίωξε στις 7 Οκτωβρίου να καταστρέψει την ελπίδα για εξομάλυνση», ενώ πρόσθεσε: «Ο αγώνας μας, τελικά, δεν είναι μόνο μια μάχη κατά της Χαμάς. Είναι μια ευρύτερη στρατηγική, παγκόσμια και ιστορική μάχη, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για αφομοίωση σε αυτό το μεγάλο όραμα εξομάλυνσης».

Αντίστοιχα με την παρέμβαση του Λιου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε χθες μιλώντας στη Γερουσία ότι για να προχωρήσει το παζάρι με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, το Ριάντ απαιτεί «ηρεμία στη Γάζα και ένα αξιόπιστο μονοπάτι για ένα παλαιστινιακό κράτος», αλλά αυτήν τη στιγμή «το Ισραήλ δεν είναι σε θέση - ή δεν θέλει - να προχωρήσει σε αυτό το μονοπάτι».

Διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις εντός ΕΕ

Στο μεταξύ καταγράφονται διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ με αφορμή την εξέλιξη με το ΔΠΔ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, είπε ότι «μια απόπειρα να φανεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων είναι το ίδιο, και η ανάμειξη διεθνών θεσμών σε αυτό, είναι απαράδεκτες». Ο δε ΥΠΕΞ της Ιταλίας Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως «είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρ. Σουνάκ, δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΔΠΔ «δεν βοηθούν στην επίτευξη παύσης των μαχών και στην απελευθέρωση των ομήρων, ούτε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Διακριτή ήταν η διαφοροποίηση της Γαλλίας, που δήλωσε ότι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις». Αναφέρει ότι «καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς», αλλά και ότι «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και για «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Αλλά και το Βέλγιο σημείωσε ότι «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο ανώτατο επίπεδο, ανεξάρτητα από τον αυτουργό», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας μίλησε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος και τα οποία «πρέπει να διωχθούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξαρτήτως των αυτουργών», κρίνοντας ότι «η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης».

Παρεμβάσεις από Κίνα και Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε την ελπίδα «ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με τον νόμο», καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε ειδικά τις αιτήσεις Αμερικανών βουλευτών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκπροσώπων του ΔΠΔ, λέγοντας ότι «γενικά η κατάσταση είναι παραπάνω από περίεργη αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ και την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν μεθόδους κυρώσεων ακόμα και σε βάρος του ΔΠΔ».

Υπενθυμίζεται ότι στους 124 υπογράφοντες που αναγνωρίζουν και συμμετέχουν στο ΔΠΔ δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά ούτε και το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ