ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανικανοποίητα αιτήματα άφησε ο υπουργος Υγείας

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας στη Θεσσαλία και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν. Στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των γιατρών καθώς και άλλων φορέων της περιοχής, που έγιναν στο «πόδι», στα πλαίσια της προχτεσινής του επίσκεψης στη Λάρισα, περιορίστηκε ν' αναφερθεί, γενικά, στην κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα υγείας και ν' ανακοινώσει τη δημιουργία τραυματιολογικού κέντρου στη Λάρισα.

Οι νοσηλευτικοί

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, μεταξύ των άλλων, αφορούν στην κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν, στις προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού, στη λειτουργία όλων των θεσμοθετημένων οργάνων και των διευθύνσεων του κάθε τομέα, στην ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Υγείας ως πρωτοβάθμιων μονάδων φροντίδας, στην αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, στη στελέχωση μονάδων νοσοκομείων. Επίσης, στην ύπαρξη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για τη λειτουργία του καινούριου νοσοκομείου, στην αύξηση των μισθών και στο χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως ανθυγιεινού με καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος, στην αύξηση των νυχτερινών και εξαιρέσιμων στο 60% με απαλλαγή από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, στην αύξηση στο διπλάσιο του οικογενειακού επιδόματος και στη χορήγησή του και στους δύο συζύγους και σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, όπως στην επαναφορά της 25ετίας-35ετίας χωρίς όριο, στη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

Αιτήματα που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έθεσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Πασχ. Μολυβδάς. Ζήτησε την απεμπλοκή και την προώθηση των διορισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως του διορισμού των 136 εργαζομένων, το διορισμό των ιατρών κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου, τη συγκρότηση των θέσεων και το διορισμό ειδικευόμενων γιατρών στις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, τη σταδιακή ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού με άξονα τα αιτήματα του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, που πρέπει να βασίζονται σε σαφές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης συγκεκριμένων κλινικών και εργαστηρίων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη διασφάλισης και ενίσχυσης της λειτουργίας του Κουτλουμπάνειου Νοσοκομείου (Νομαρχιακό), προτείνοντας την επιστροφή της γαστρεντερολογικής και της νευροχειρουργικής κλινικής του ΕΣΥ σ' αυτό, που είναι απαραίτητες για την αυτονομία του και ιδιαίτερα για την υποστήριξη των εφημεριών του.

Η Επιστημονική Επιτροπή

Στο υπόμνημά της η Επιστημονική Επιτροπή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας καλούσε τον υπουργό να επισκεφτεί το νοσοκομείο για να εκτιμήσει τις συνθήκες εργασίας, αλλά και νοσηλείας των ασθενών. Ζήτησε, επίσης, την αυτόνομη και αυθύπαρκτη λειτουργία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου με άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, ιδιαίτερα των τμημάτων με δύο και τρεις γιατρούς, και θέσεων λοιπού προσωπικού, την επιστροφή της γαστρεντερολογικής κλινικής, την πλήρη κάλυψη με νευροχειρουργό σε όλες τις γενικές εφημερίες, την άμεση αντικατάσταση χειρουργικών εργαλείων, ανανέωση του παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αυθύπαρκτης παρουσίας των κλινικών και των τμημάτων του ΕΣΥ.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Μια σειρά αιτημάτων έθεσαν στον υπουργό Υγείας και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, που αφορούν στην αύξηση των αμοιβών ιατρικών επισκέψεων-πράξεων, που ν' ανταποκρίνονται στις πραγματικές σημερινές συνθήκες, στη μονιμοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας, στην αύξηση των αμοιβών τους, στην ύπαρξη κινήτρων για διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση και αξιοκρατίας στις προσλήψεις.

Οι φαρμακοποιοί

Το πλαίσιο αιτημάτων που έθεσαν στον Αλ. Παπαδόπουλο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας αφορά, μεταξύ των άλλων, στην καθιέρωση πάγιου συστήματος ελέγχου των τιμών με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια, με εφαρμογή φαρμακοοικονομικών παραμέτρων και η αρμοδιότητα να περνά στο υπουργείο Υγείας.

Οι οδοντίατροι

Αιτήματα σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και την προώθηση λειτουργίας μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας έθεσαν στον υπουργό Υγείας οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οι περικοπές οδηγούν σε επικίνδυνες εφημερίες

Κλείνει την Τρίτη το νοσοκομείο

Στην πλήρη αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου προχωρούν οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας από την Τρίτη 27 Ιούνη μέχρι και τις 10 του Ιούλη, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για την κατά 30% περικοπή των εφημεριών του νοσοκομείου, που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους ήδη δύσκολους όρους λειτουργίας του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής δε θα γίνονται εισαγωγές ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, γενική εφημερία και χειρουργεία, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου, για τις ανάγκες των ασθενών που δε θα μπορούν να πάρουν εξιτήριο μέχρι την Τρίτη 27-6-2000 αναλαμβάνει η απεργιακή επιτροπή και οι διευθυντές των κλινικών.

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, μετά και από την ενημέρωση που είχε για τη συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου, η λογική της κυβέρνησης να μην εγκρίνει τα προγράμματα εφημεριών, που αποφασίζουν τα εκλεγμένα όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και τα ΔΣ των νοσοκομείων, αλλά να εγκρίνει κονδύλια σε ετήσια βάση με κριτήριο τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και επικίνδυνες καταστάσεις. «Οι γιατροί των μισών νοσοκομείων της χώρας δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του περασμένου Νοέμβρη - Δεκέμβρη και το Κρατικό της Νίκαιας από το Μάη και μετά», υπογραμμίζουν οι γιατροί και τονίζουν ότι λιγότερες εφημερίες σημαίνουν χειρότερη δημόσια περίθαλψη, περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι η περικοπή των εφημεριών έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους όρους λειτουργίας του νοσοκομείου που δουλεύει με 300 νοσηλεύτριες λιγότερες από τις απαιτούμενες, με 40 κρεβάτια λιγότερα λόγω του σεισμού, με 2.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία που «εξυπηρετούνται» σε χώρους ίδιους από το 1960 και πρόσφατα με το βάρος των αναγκαστικών νοσηλειών στον Ψυχιατρικό Τομέα λόγω καταστροφής του ΨΝΑ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι είναι κοροϊδία να ανακοινώνεται η απόφαση περικοπής των εφημεριών στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση της πενταμελούς και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου με το νέο υπουργό Υγείας και τις δεσμεύσεις του για «προτεραιότητα του Κρατικού Νίκαιας», για «έγκριση χρηματοδοτήσεων για προσλήψεις νοσηλευτικού, εξοπλισμό και έργα υποδομής». Επίσης, σημειώνουν ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Αλ. Παπαδόπουλος, δεν έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει στα θεμέλια.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 100 νοσηλευτριών, την άμεση χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων του ΤΕΠ, του Νεφρολογικού τμήματος, του εργαστηρίου και των κατεστραμμένων από το σεισμό θαλάμων και την άμεση στελέχωση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου με τρεις ειδικευμένους γιατρούς, ενώ δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάξουν την απόφασή τους, το νοσοκομείο για την υπόλοιπη χρονιά θα λειτουργεί μόνο 20 μέρες το μήνα, όσες δηλαδή επαρκούν τα χρήματα που έχει εγκρίνει, ώστε να καλύπτονται με ασφαλείς όρους οι ανάγκες των ασθενών.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλυτα τα προβλήματα εννέα μήνες μετά το σεισμό

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας.

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), τόσο λόγω των ζημιών που υπέστη η πλειοψηφία των κτιρίων του από το σεισμό της 7-9-1999, όσο και λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την ένταξή του στην ψυχιατρική εφημερία, χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες αποκατάστασης, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Αντώνης Σκυλλάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν ότι λόγω του σεισμού ένα μέρος των κτιρίων του ΨΝΑ κρίθηκαν ακατάλληλα, με αποτέλεσμα οι μισοί σχεδόν ασθενείς να μεταφερθούν σε διάφορα ξενοδοχεία, γεγονός που συνοδεύτηκε από την απόσπαση ενός σημαντικού αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργώντας μεγάλα κενά, δεδομένου, μάλιστα, ότι το 50% των οργανικών θέσεων του ΨΝΑ είναι κενό. «Το Δεκέμβρη του 1999, προσλήφθηκαν με σύμβαση ενός χρόνου 400 άτομα, που τώρα απασχολούνται με κάθε είδους εργασία, εκτός από τα προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πράγμα το οποίο οι εργαζόμενοι δε δέχονται σε καμία περίπτωση», τονίζουν στη συνέχεια.

«Ενα άλλο ζήτημα που προέκυψε - συνεχίζει η Ερώτηση - αφορά τις εφημερίες, για τις οποίες η ιατρική υπηρεσία του ΨΝΑ αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν, μια και απουσιάζουν οι υποστηρικτικού τύπου υπηρεσίες της εφημερίας και η αναγκαία κτιριακή υποδομή. Το γεγονός ότι το υπουργείο δεσμεύεται για δέκα ασθενείς τη βδομάδα μετά από εισαγγελική εντολή δε λύνει το πρόβλημα, καθώς η νοσηλεία είναι υποχρεωτική για 45 μέρες και το εφημερείο με τα 40 κρεβάτια θα έχει γεμίσει σε ένα μήνα».

«Αν ο ασθενής χρειαστεί παθολόγο ή χειρούργο πού θα πάει;», ρωτούν οι κομμουνιστές βουλευτές και τονίζουν ότι η ιατρική υπηρεσία του ΨΝΑ, όπως επίσης και όλοι οι εργαζόμενοι, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν, σύμφωνα με απόφαση που έχουν πάρει, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας πότε θα εγκατασταθούν τα προκάτ και θα προσληφθεί προσωπικό για την αντιμετώπιση των αναγκών, καθώς και πότε υπολογίζει το υπουργείο να κατασκευαστούν καινούρια κτίρια στο ΨΝΑ, πράγμα το οποίο θα αποσυμφορήσει το Δρομοκαΐτειο και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή νοσοκομειακή λειτουργία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των ασθενών. Τέλος, ρωτούν γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, ώστε αυτοί που προσλήφθηκαν το Δεκέμβρη του 1999 να επανέλθουν στα προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών που φτάνει στο 50% των οργανικών θέσεων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συλλήψεις για ακατάλληλα τρόφιμα

Σημαντικές ποσότητες αλλοιωμένων τροφίμων εντοπίστηκαν σε ελέγχους του Λιμενικού 

Ακατάλληλα τρόφιμα εντοπίστηκαν και χτες αυτή τη φορά στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». Συγκεκριμένα στα πλαίσια των ελέγχων που έχουν εξαπολύσει αυτή την περίοδο στα ακτοπλοϊκά πλοία οι λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με αστυκτηνιάτρους και αστυνομικούς, εντοπίστηκαν χτες στις αποθήκες του εν λόγω πλοίου 15 κιλά αλλοιωμένης αλίπαστης ρέγκας. Η ποσότητα καταστράφηκε και έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που ορίζονται από τη νομοθεσία. Στο μεταξύ χτες με εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Πειραιά συνελήφθησαν από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ο Χρήστος Παγίδας, υπεύθυνος της εταιρίας MEDITERRANEAN SYPPLIES LTD και ο Ευάγγελος Παγκάκης, έμπορος, οι οποίοι είχαν εφοδιάσει με αλλοιωμένα τρόφιμα τα ακτοπλοϊκά πλοία «ΜΑΡΙΝΑ» και «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου.

Τα αλλοιωμένα τρόφιμα εντοπίστηκαν προχτές. Συγκεκριμένα ο πρώτος είχε εφοδιάσει το πλοίο «ΜΑΡΙΝΑ» με 250 κιλά αλλοιωμένου κρέατος, ενώ στα ψυγεία και στις αποθήκες της εταιρίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λόγω ακαταλληλότητας1.452 κιλά κρέατα και εντόσθια, 5.000 κονσέρβες κοτόπουλων και 28 κιλά κονσέρβες φρούτων. Ο δεύτερος είχε εφοδιάσει το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» με ακατάλληλες κονσέρβες σαρδέλες από τις οποίες κατασχέθηκαν 100 τεμάχια. Στις αποθήκες του, δε, βρέθηκαν 364 κονσέρβες σαρδέλες, 150 κιλά μαργαρίνη και 35 κιλά μπακαλιάρο. Σημειώνεται ότι προχτές είχαν βρεθεί 24 κιλά καλαμάρια αλλοιωμένα στο πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» και 192 μεταλλικά κουτιά μπίρας ακατάλληλα προς κατανάλωση στο πλοίο «ΡΟΔΑΝΘΗ». Τα δύο πλοία ανήκουν επίσης στον Αγούδημο. Ακόμα εντοπίστηκαν 18 κιλά αλλοιωμένα αλλαντικά στο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ