Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλυτα τα προβλήματα εννέα μήνες μετά το σεισμό

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας.

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), τόσο λόγω των ζημιών που υπέστη η πλειοψηφία των κτιρίων του από το σεισμό της 7-9-1999, όσο και λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την ένταξή του στην ψυχιατρική εφημερία, χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες αποκατάστασης, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Αντώνης Σκυλλάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν ότι λόγω του σεισμού ένα μέρος των κτιρίων του ΨΝΑ κρίθηκαν ακατάλληλα, με αποτέλεσμα οι μισοί σχεδόν ασθενείς να μεταφερθούν σε διάφορα ξενοδοχεία, γεγονός που συνοδεύτηκε από την απόσπαση ενός σημαντικού αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργώντας μεγάλα κενά, δεδομένου, μάλιστα, ότι το 50% των οργανικών θέσεων του ΨΝΑ είναι κενό. «Το Δεκέμβρη του 1999, προσλήφθηκαν με σύμβαση ενός χρόνου 400 άτομα, που τώρα απασχολούνται με κάθε είδους εργασία, εκτός από τα προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πράγμα το οποίο οι εργαζόμενοι δε δέχονται σε καμία περίπτωση», τονίζουν στη συνέχεια.

«Ενα άλλο ζήτημα που προέκυψε - συνεχίζει η Ερώτηση - αφορά τις εφημερίες, για τις οποίες η ιατρική υπηρεσία του ΨΝΑ αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν, μια και απουσιάζουν οι υποστηρικτικού τύπου υπηρεσίες της εφημερίας και η αναγκαία κτιριακή υποδομή. Το γεγονός ότι το υπουργείο δεσμεύεται για δέκα ασθενείς τη βδομάδα μετά από εισαγγελική εντολή δε λύνει το πρόβλημα, καθώς η νοσηλεία είναι υποχρεωτική για 45 μέρες και το εφημερείο με τα 40 κρεβάτια θα έχει γεμίσει σε ένα μήνα».

«Αν ο ασθενής χρειαστεί παθολόγο ή χειρούργο πού θα πάει;», ρωτούν οι κομμουνιστές βουλευτές και τονίζουν ότι η ιατρική υπηρεσία του ΨΝΑ, όπως επίσης και όλοι οι εργαζόμενοι, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν, σύμφωνα με απόφαση που έχουν πάρει, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας πότε θα εγκατασταθούν τα προκάτ και θα προσληφθεί προσωπικό για την αντιμετώπιση των αναγκών, καθώς και πότε υπολογίζει το υπουργείο να κατασκευαστούν καινούρια κτίρια στο ΨΝΑ, πράγμα το οποίο θα αποσυμφορήσει το Δρομοκαΐτειο και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή νοσοκομειακή λειτουργία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των ασθενών. Τέλος, ρωτούν γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, ώστε αυτοί που προσλήφθηκαν το Δεκέμβρη του 1999 να επανέλθουν στα προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών που φτάνει στο 50% των οργανικών θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ