Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οι περικοπές οδηγούν σε επικίνδυνες εφημερίες

Κλείνει την Τρίτη το νοσοκομείο

Στην πλήρη αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου προχωρούν οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας από την Τρίτη 27 Ιούνη μέχρι και τις 10 του Ιούλη, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για την κατά 30% περικοπή των εφημεριών του νοσοκομείου, που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους ήδη δύσκολους όρους λειτουργίας του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής δε θα γίνονται εισαγωγές ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, γενική εφημερία και χειρουργεία, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου, για τις ανάγκες των ασθενών που δε θα μπορούν να πάρουν εξιτήριο μέχρι την Τρίτη 27-6-2000 αναλαμβάνει η απεργιακή επιτροπή και οι διευθυντές των κλινικών.

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου, μετά και από την ενημέρωση που είχε για τη συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου, η λογική της κυβέρνησης να μην εγκρίνει τα προγράμματα εφημεριών, που αποφασίζουν τα εκλεγμένα όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και τα ΔΣ των νοσοκομείων, αλλά να εγκρίνει κονδύλια σε ετήσια βάση με κριτήριο τη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και επικίνδυνες καταστάσεις. «Οι γιατροί των μισών νοσοκομείων της χώρας δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του περασμένου Νοέμβρη - Δεκέμβρη και το Κρατικό της Νίκαιας από το Μάη και μετά», υπογραμμίζουν οι γιατροί και τονίζουν ότι λιγότερες εφημερίες σημαίνουν χειρότερη δημόσια περίθαλψη, περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι η περικοπή των εφημεριών έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους όρους λειτουργίας του νοσοκομείου που δουλεύει με 300 νοσηλεύτριες λιγότερες από τις απαιτούμενες, με 40 κρεβάτια λιγότερα λόγω του σεισμού, με 2.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία που «εξυπηρετούνται» σε χώρους ίδιους από το 1960 και πρόσφατα με το βάρος των αναγκαστικών νοσηλειών στον Ψυχιατρικό Τομέα λόγω καταστροφής του ΨΝΑ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου υπογραμμίζουν ότι είναι κοροϊδία να ανακοινώνεται η απόφαση περικοπής των εφημεριών στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση της πενταμελούς και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου με το νέο υπουργό Υγείας και τις δεσμεύσεις του για «προτεραιότητα του Κρατικού Νίκαιας», για «έγκριση χρηματοδοτήσεων για προσλήψεις νοσηλευτικού, εξοπλισμό και έργα υποδομής». Επίσης, σημειώνουν ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Αλ. Παπαδόπουλος, δεν έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει στα θεμέλια.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 100 νοσηλευτριών, την άμεση χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων του ΤΕΠ, του Νεφρολογικού τμήματος, του εργαστηρίου και των κατεστραμμένων από το σεισμό θαλάμων και την άμεση στελέχωση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου με τρεις ειδικευμένους γιατρούς, ενώ δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάξουν την απόφασή τους, το νοσοκομείο για την υπόλοιπη χρονιά θα λειτουργεί μόνο 20 μέρες το μήνα, όσες δηλαδή επαρκούν τα χρήματα που έχει εγκρίνει, ώστε να καλύπτονται με ασφαλείς όρους οι ανάγκες των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ