ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας έφερε ξανά καταστροφές

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ με αφορμή τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών

Την ανάγκη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, αλλά και στην πόλη.

Οπως αναφέρει, «μια δυνατή καλοκαιρινή νεροποντή μετέτρεψε τα ρυάκια της κοιλάδας σε ορμητικό χείμαρρο που παρέσυρε στο πέρασμά του δέντρα, κλαδιά, φερτή ύλη από τα υψώματα της Ορεινής. Στα σημείο που υπερχείλισε πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, αυτοκίνητα, καταστήματα, δρόμοι της πόλης και φρεάτια που έχουν χρόνια να καθαριστούν. Μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές του ορεινού όγκου του Λαϊλιά, όπου δεν έχουν γίνει έργα συγκράτησης φερτών υλικών, κορμών, κλαδιών κ.λπ. στις κοίτες των ρεμάτων του».

Θυμίζει ότι το ΚΚΕ και με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, τόσο στην πόλη όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης συνολικά του νομού, με Ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτε, πέρα από παρεμβάσεις βιτρίνας.

«Δεν δόθηκε βάρος στη δημιουργία ορεινών υδρονομικών έργων που θα ξεκινούν από τον Λαϊλιά για να αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών και τη μεταφορά υλικών στις κοίτες των δύο ρεμάτων. Ούτε κατασκευάστηκε φράγμα στερέωσης της κοίτης, φράγμα συγκράτησης φερτών υλικών, που να γίνεται διαλογή και μείωση της ροής, δεξαμενές όπου θα συγκεντρώνονται τα φερτά υλικά κ.λπ.

Ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται τέτοιας μορφής έργα είναι γιατί δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν αποφέρουν το επιθυμητό κέρδος για τις κατασκευάστριες εταιρείες», σημειώνει. Επίσης αναδεικνύει τις ευθύνες των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστροφές, τονίζει η ΤΕ Σερρών, χρειάζεται: Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο αποφυγής κινδύνων, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας που θα επικαιροποιεί τα απαραίτητα στοιχεία και τις μελέτες για την ολοκλήρωση του αστικού δικτύου ομβρίων υδάτων, διάνοιξη και διευθέτηση των ρεμάτων, ριζική αναβάθμιση και επαρκή συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών.

Επιπλέον, ζητά: Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μεγάλη φωτιά στον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι

Στο χώρο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Μεγάλη φωτιά στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Τεμπλόνι, στη μέση Κέρκυρα, ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η φωτιά προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων του νησιού, τόσο λόγω των αποπνικτικών καπνών που αναδύθηκαν όσο και λόγω της απελευθέρωσης διοξινών από την καύση των σκουπιδιών. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μετά από επιχείρηση της Πυροσβεστικής συνεπικουρούμενης από δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του δήμου.

Στο χώρο της φωτιάς βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Γιάννη Μπορμπότη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντινή απόσταση από τον δεματοποιητή σε χώρο χύμα απόθεσης σκουπιδιών.

Σε ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνεται: «Η πυρκαγιά δεν είναι παρά ένα επεισόδιο ακόμα στο διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στο Τεμπλόνι και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία ολόκληρου του νησιού καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα». Αναφερόμενοι στον αποδεδειγμένο υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, τονίζουν τις «εγκληματικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα αυτά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος». Η ΤΕ Κέρκυρας καταλήγει ζητώντας: «Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να προχωρήσει η αποκατάσταση της περιοχής. Οσον αφορά το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και τον νέο ΧΥΤΑ, πρέπει να ερευνηθούν νέοι χώροι, από έναν επιστημονικό φορέα, που θα αποκλείουν το Τεμπλόνι».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
«Η πόλη χτίστηκε στην κοίτη του ποταμού χωρίς κανένα έργο»

Συνεχίστηκε χτες η δίκη με την κατάθεση του Ευθ. Λέκκα

Eurokinissi

Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου συνεχίστηκε χτες η δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβρη του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Η δίκη αφορά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου. Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτ. Παπαγεωργακοπούλου στρεφόταν κατά 9 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γ. Βασιλείου και οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Κατηγορούμενοι είναι και οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων. Οι κατηγορίες είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Το τεράστιο ύψος της βροχής σε ελάχιστο χρόνο, πρωτόγνωρο για την περιοχή, σε συνδυασμό με την τρωτότητα του συστήματος δόμησης, όπου τα 2/3 της πόλης έχουν αναπτυχθεί στις κοίτες των δύο ποταμών (Αγ. Αικατερίνη, ρέμα Σούρες) ξεκινώντας από τη δεκαετία του '60 και του '70, συνετέλεσαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα, εξειδικευμένο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στην τραγωδία της Μάνδρας.

«Ηταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια», κατέθεσε χαρακτηριστικά. «Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», «υπάρχουν και σχολεία εκεί», είπε. Τόνισε επίσης ότι «ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Εκανε επιπλέον αναφορά στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και στην τσιμεντοποίηση των πάντων στις αστικές περιοχές σε σχέση και με την απορρόφηση των υδάτων, που επιτείνουν τα προβλήματα.

ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Διεκδικούν την ανέγερση του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Τις πρωτοβουλίες για το ζήτημα του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού, στο πλαίσιο της διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, συνεχίζει η Ομάδα Γυναικών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας της ΟΓΕ.

Ο συγκεκριμένος Σταθμός στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο, το οποίο είναι ακατάλληλο. Μέχρι πρότινος επρόκειτο να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο, που θα ανεγειρόταν για το σκοπό αυτό σε οικόπεδο του δήμου. Ομως, η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας, η οποία θα χτίσει σε αυτό Σταθμό, υπεύθυνη για τη διαχείριση και λειτουργία του οποίου θα είναι η ίδια.

Οπως εξηγεί η Ομάδα Γυναικών, τα παραπάνω ισοδυναμούν με «την πρώτη ένταξη ιδιωτικής δομής στο δημόσιο δημοτικό δίκτυο Προσχολικής Αγωγής και το άνοιγμα ενός εξαιρετικά επικίνδυνου και ολισθηρού δρόμου, κάτι που διακαώς επιδιώκουν εδώ και χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας στις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Με εξορμήσεις στην περιοχή, η Ομάδα έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 300 υπογραφές γονέων, εργαζομένων, παππούδων, που ζητούν: Αμεση ανέγερση του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο του δήμου, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με κρατική ευθύνη, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των βρεφών και νηπίων.

Αποφάσεις και ψηφίσματα για το ζήτημα έχουν επίσης υιοθετήσει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Αριστοτέλης», η Γ' ΕΛΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου.

Ανάκληση μωροπετσετών

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «Easybaby Μωροπετσέτες» της εταιρείας «EASYCARE IKE» ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), επισημαίνοντας ότι το προϊόν παρουσιάζεται επί της συσκευασίας με χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με τη χρήση και την κατηγορία του.

Ειδικότερα, το προϊόν παρουσιάζεται με χαρακτηριστικά βιοκτόνου χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ και όπως τονίζει ο Οργανισμός, η εταιρεία οφείλει να αποσύρει άμεσα το προϊόν από την αγορά.

Πάνω από 500 δικογραφίες έκαναν ... «φτερά»

Πεντακόσιες δύο δικογραφίες εξαφανίστηκαν από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας! Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η υπόθεση της εξαφάνισης των δικογραφιών έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα, ο οποίος διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν οι δικογραφίες, και αν συντρέχουν λόγοι αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων. Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία διενεργεί ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας του νησιού, καλούνται να καταθέσουν υπάλληλοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ερευνώνται καταγγελίες για αμέλεια συγκεκριμένου εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, ο εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας, που χειρίζεται την έρευνα, έχει δώσει εντολή να ανασυσταθούν οι φάκελοι των 502 υποθέσεων αντλώντας στοιχεία από όλες τις πιθανές πηγές. Η διαπίστωση της εξαφάνισης των δικογραφιών φέρεται να έγινε αντιληπτή πριν από περίπου δύο μήνες, περίοδο κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε lockdown, λόγω της πανδημίας και προς αποτροπή διασποράς του κορονοϊού είχε ανασταλεί προσωρινά και η λειτουργία των δικαστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ