ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του ισραηλινού στρατού οι παλαιστινιακές εκλογές

Associated Press

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του ισραηλινού στρατού οι παλαιστινιακές εκλογές
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- «Αυτές οι εκλογές είναι και δικαίωμα και εθνική υποχρέωση όλων. Ελπίζω πως τα αποτελέσματά τους θα εκφράσουν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού» σημείωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπού Αμπάς, καλώντας «κάθε έναν» απ' τους περίπου 1.500.000 εγγεγραμμένους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες που έχουν στηθεί σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήμα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Τα εκλογικά τους καθήκοντα αναμένεται να ασκήσουν σήμερα και οι περίπου 6.000 εγγεγραμμένοι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι σε έξι «εκλογικά κέντρα» που έχουν στηθεί σε ταχυδρομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Και χτες - ένα 24ωρο πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των 132 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου - δεν έλειψαν βίαια περιστατικά, με κορυφαίο το θάνατο του 44χρονου στελέχους της Φατάχ και υποψηφίου βουλευτή στη Ναμπλούς, Αμπού Αχμέντ Χασούνα. Ο Χασούνα έχασε τη ζωή του από πυρά ενόπλων μελών του κόμματός του, επειδή τους κάλεσε να σταματήσουν τους πυροβολισμούς σε προεκλογικές αφίσες που είχαν αναρτηθεί έξω απ' το σπίτι του. Ο θάνατος του Χασούνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση περίπου 1.000 κατοίκων της Ναμπλούς και στελεχών της Φατάχ που διαδήλωσαν.

Εντούτοις, υπήρχαν και εξελίξεις που ενέπνευσαν σχετική αισιοδοξία για τη διεξαγωγή ομαλών εκλογών... Οπως η ανακοίνωση στελεχών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων αλ Ακσα σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Γάζας πως θα είναι άοπλοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και η ανακοίνωση άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Οσο για τα αποτελέσματα των εκλογών; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε απ' το Ιδρυμα «Νίαρ Ιστ Κονσούλταντς» στη Ραμάλα, η Φατάχ αναμένεται να εκλέξει 59 βουλευτές και η Χαμάς άλλους 54 στην 132μελή βουλή, της οποίας το ήμισυ των μελών εκλέγεται πλειοψηφικά σε μονοεδρικές περιφέρειες και το έτερο ήμισυ με αναλογικό σύστημα βάσει εθνικής λίστας.

Ισραηλινές προεκλογικές θέσεις

Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι κινήσεις κομμάτων του Ισραήλ καθώς ένα-ένα διαμορφώνουν τις πολιτικές προγραμματικές θέσεις ενόψει των γενικών εκλογών της 28ης Μάρτη. Χτες ο πρωθυπουργός (και επικεφαλής του κόμματος Καντίμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν) Εχούντ Ολμέρτ σε διάσκεψη του κόμματός του στη Χερτζλίγια επρόκειτο (σύμφωνα με πληροφορίες) να προτείνει πως τα μόνιμα σύνορα του Ισραήλ θα πρέπει να καθοριστούν βάσει δημογραφικών δεδομένων και όχι με στόχο την προσπάθεια επιβολής ισραηλινού ελέγχου έναντι των υπεράριθμων παλαιστινιακών πληθυσμών της Δυτικής Οχθης...

Νωρίτερα και ο ηγέτης του «Εργατικού Κόμματος» Αμίρ Πέρετζ είπε πως σε περίπτωση εκλογής του θα επιδιώξει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη

Αναχώρησε χτες για την Παλαιστίνη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στο πλαίσιο αποστολής παρατηρητών απ' το Ευρωκοινοβούλιο για τις σημερινές παλαιστινιακές εκλογές. Ο Γ. Τούσσας θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 26 του μήνα.

ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι απειλές

Η Κίνα επιμένει σε διπλωματική λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΕΚΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι Αμερικανοί πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά, οι Ευρωπαίοι παζαρεύουν, οι Κινέζοι προτείνουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων: Η κρίση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καλά κρατεί. Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση στο Νότιο Ιράν με 9 νεκρούς, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε άραβες που ενεργούν για λογαριασμό «κυβερνήσεων όπως αυτή της Βρετανίας», πράγμα που το Λονδίνο απέρριψε.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνέχιζαν χτες να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις τους όσον αφορά στο Ιράν. Στο Πεκίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ελπίζει να αποφύγει οποιαδήποτε αναμέτρηση» με το Ιράν. Ο Ζέλικ πήγε στο Πεκίνο με στόχο να διαπιστώσει τις προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως, είπε χτες ότι «δε γνωρίζει» εάν η Κίνα θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια ενδεχόμενη πρόταση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν. Η κινεζική πλευρά ανέφερε ότι «μελετά» την πρόταση της ευρωπαϊκής τρόικας για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο επανέλαβε ότι τοποθετείται υπέρ της επίλυσης της διένεξης «μέσω διαπραγματεύσεων», κατά τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥπΕξ, Κονγκ Κουάν.

Ενώ όμως ο Ζέλικ εμφάνιζε «διαλλακτικό» πρόσωπο, η προϊσταμένη του, Κοντολίζα Ράις, διαμήνυε ταυτόχρονα ότι θεωρεί πως «ο χρόνος για τις συνομιλίες με το Ιράν έχει τελειώσει».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, επέμενε ότι η διένεξη όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί με μια «βήμα προς βήμα» προσέγγιση, και παράλληλα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη νέα πυρηνική πολιτική του Παρισιού, την οποία όμως ο Σιράκ είπε πως «στήριξε πλήρως». Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες» της σημερινής γαλλικής ηγεσίας και ουσιαστικά συμφωνεί με τη χρήση πυρηνικών.

Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται «συναίνεση» για μια όλο και πιο σκληρή αντιμετώπιση του Ιράν: Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Λίμπερμαν (υποψήφιος αντιπρόεδρος του Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000 και πολιτικός που σχετίζεται με το σιωνιστικό λόμπι) είπε στο CBS ότι «έχουμε την ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή του κόσμου (και) είμαστε σε θέση, αν χρειαστεί, να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πραγμάτωση των στόχων μας στρατιωτικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αλλού και, αν χρειαστεί, να κάνουμε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν». Πρόσθεσε ότι αν γίνει επίθεση στο Ιράν, ελπίζει πως αυτή θα γίνει «με τη βοήθεια των συμμάχων μας στην Ευρώπη». Ακόμη, είπε ότι «δε χρειάζεται να αφήσουμε την άμυνά μας στο Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επανέλαβε χτες τις απειλές μονομερούς επίθεσης εναντίον του Ιράν: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας από το Ιράν... Πρέπει να αμυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προετοιμαζόμαστε».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα βλέπουν οι εταιρίες ... ανοικοδόμησης

Τίποτα δε δείχνει να βαίνει καλά για τις κατοχικές δυνάμεις καθώς οι αντικατοχικές επιθέσεις, συνεχίζονται. Προβλήματα όμως έχουν και οι εταιρίες της αποκαλούμενης ανοικοδόμησης, που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, καθώς οι ΗΠΑ πλέον αδυνατούν να στηρίξουν τα υπέρογκα συμβόλαια, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Στο μεταξύ, άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η πρώτη επίσημη εκδοχή του σχεδίου ανοικοδόμησης ύψους 25 δισ. δολαρίων από την αρχή είχε σοβαρά κενά, ελλείψεις και προβλήματα στην εφαρμογή εξαιτίας της ευρύτατης έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης τεχνικής εξειδίκευσης, γραφειοκρατικές διαμάχες, μυστικοπάθεια και το συνεχώς διευρυνόμενο και αυξανόμενο κόστος για την ασφάλεια, σύμφωνα τουλάχιστον με την προκαταρκτική έκθεση επιτροπής για τον έλεγχο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Παράλληλα έκθεση του Πενταγώνου, όπως αναφέρει άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «USA Today», καταγράφει αύξηση των επιθέσεων το 2005 κατά 29%. Συνολικά καταγράφηκαν 34.131 επιθέσεις σε σύγκριση με τις 26.496 το 2004. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μέχρι τη Δευτέρα είχε ανέλθει στους 2.231.

Τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, κοντά την πόλη Τατζί. Επίσης, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στην άκρη του δρόμου κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας στη νοτιοδυτική Βαγδάτη.

Επίσης, μία ακόμη επίθεση με βόμβα στην άκρη του δρόμου, αυτή τη φορά στη Βασόρα και με στόχο τη βρετανική στρατιωτική περίπολο. Παράλληλα, ένοπλοι απήγαγαν χτες δύο Γερμανούς μηχανικούς μέσα από το εργοστάσιο όπου εργάζονταν. Η απαγωγή έγινε στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται γύρω από το διυλιστήριο πετρελαίου του Μπαϊτζί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην ανατολική Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός Ιρακινού αστυνομικού. Μία άλλη βόμβα εξερράγη με στόχο αστυνομική περίπολο στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας πολίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ