ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με απειλές η επανέναρξη των επιθεωρήσεων

Οι επιθεωρητές στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Associated Press

Οι επιθεωρητές στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με πρώτο μέλημά τους την πραγματοποίηση ελέγχων σε τοποθεσίες που μέχρι το 1998 ήταν εκτός της εμβέλειας του ΟΗΕ, όπως είναι τα τεμένη και τα προεδρικά μέγαρα, έφθασαν στην ιρακινή πρωτεύουσα οι πρώτοι δεκαεφτά ειδικοί του Σώματος Επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Σταδιακά, στις επιθεωρήσεις, που θα αρχίσουν, επισήμως, από την Τετάρτη, θα συμμετάσχουν 300 επιθεωρητές. Η ιρακινή ηγεσία με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ καταδικάζει το κείμενο ψηφίσματος, αν και δεν άρει την αποδοχή της, τονίζοντας ότι παρέχει όλες τις δυνατές αφορμές ώστε να εξαπολυθεί στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο συνεδρίαζε η Βουλή των Λόρδων με θέμα τη στρατιωτική συμμετοχή της Βρετανίας σε μία επίθεση κατά του Ιράκ, αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο αυτό δε βρίσκεται τόσο κοντά όσο πιστεύεται.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, επρόκειτο αργά χτες το βράδυ να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με την ιρακινή ηγεσία, την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να εγκρίνει εξάμηνη παράταση του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» για το Ιράκ. Σχολιάζοντας την έναρξη των επιθεωρήσεων από το Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, υποστήριζε ότι «εφόσον ολοκληρωθούν καλώς οι επιθεωρήσεις, θα αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στον πόλεμο και όχι ένα πρελούδιό του».

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη, με επιστολή του ΥΠΕΞ Νάτζι Σάμπρι προς τον Κόφι Ανάν, καταγγέλλει ότι το κείμενο του ψηφίσματος 1441 εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να δοθεί η αφορμή και το πρόσχημα για εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρώην επιθεωρητής, Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος ζήτησε από τους επιθεωρητές και τον επικεφαλής τους να «συγκεντρωθούν στα καθήκοντά τους και να μην αφεθούν να παίξουν το παιχνίδι μόνο ενός μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας», καθώς «οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να διασφαλίσουν ένα πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση».

Την πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας με το ψήφισμα 1441 ζήτησαν οι Κόφι Ανάν και Ζακ Σιράκ, μετά από μεταξύ τους συνάντηση στο Παρίσι, ενώ ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Γιενάντι Σελεζνιόφ, εκτιμούσε ότι η επιτυχία και τελική ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων εξαρτάται από την τάχιστη δρομολόγηση της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, αμέσως μετά το πέρας των ελέγχων.

Πολεμικές συζητήσεις και σενάρια

Τη βρετανική συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, επρόκειτο να εξετάσει η Βουλή των Λόρδων, σε έκτακτη συνεδρίαση, αργά χτες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, να ανακοινώσει ότι αρχίζει η ανάκληση εφέδρων έτσι ώστε να είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις για παν ενδεχόμενο. Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ, εκ των οποίων αρκετοί ετοιμάζονταν να καταθέσουν κείμενο - βέτο σε μια βρετανική στρατιωτική εμπλοκή. Εντούτοις, ο Μπλερ, μάλλον, θα υπερσκελίσει «το πρόβλημα» με την υποστήριξη των βουλευτών του αντιπολιτευτικού Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πριν τη συνεδρίαση, προειδοποιούσε τη Βαγδάτη ότι «τελείωσαν οι υπεκφυγές». Διατύπωσε, πάλι, τη βεβαιότητα ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και απείλησε ότι μια δημοσιοποίηση των ιρακινών οπλικών συστημάτων (μέχρι τις 8 Δεκέμβρη), που δε θα είναι «πλήρης» (προφανώς κατά τα κριτήρια ΗΠΑ - Βρετανίας), θα αποτελέσει «ρήξη» με το ψήφισμα 1441. Παρά την καλλιεργούμενη «πολεμική» ένταση, αρκετοί αναλυτές, ανάμεσα στους οποίους και ο Φέργκαλ Κιν, της «Ιντιπέντεντ», εκτιμούν ότι θα πρέπει ως χρονικό όριο μιας επέμβασης να μην τοποθετείται το φετινό καλοκαίρι, αλλά ίσως ακόμη και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο του 2004.

Σε σχέδια επί χάρτου, όμως, φαίνεται ότι έχει αποδυθεί και η τουρκική ηγεσία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» του Σαββάτου. Με βάση το δημοσίευμα, η Αγκυρα έχει, ήδη, εκπονήσει σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράκ, με στόχο «να αποτρέψει πιθανά κύματα προσφύγων από το να εισέλθουν στην Τουρκία», φοβούμενη διόγκωση των υπαρχόντων προβλημάτων της με τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο, που φέρεται να έχει υπογραφεί από τον πρώην πρωθυπουργό Ετσεβίτ, προβλέπει εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και κλείσιμο των τουρκο-ιρακινών συνόρων μέχρις ότου γεμίσουν εντελώς οι 12 προσφυγικοί καταυλισμοί που η Τουρκία προτίθεται να εγκαταστήσει εντός του Ιράκ υπό την εποπτεία της. Αν παραστεί ανάγκη, τα σύνορα θα ανοίξουν για λίγο προκειμένου να γεμίσουν και τα υπόλοιπα 6 προσφυγικά στρατόπεδα που ετοιμάζονται επί τουρκικού εδάφους.

Εκκληση κατά του πολέμου

Επιστολή με την οποία ζητούν τη μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ υπογράφουν 300 βουλευτές, ακτιβιστές, φιλειρηνιστές και επιφανείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Στην επιστολή, που απευθύνεται προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον ΓΓ του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται ότι η απάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι προτεραιότητα, γι' αυτό οι μεγάλες δυνάμεις θα έπρεπε να αρχίσουν από την απάλειψη των δικών τους πυρηνικών οπλοστασίων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξανά υπό κατοχή μέχρι νεωτέρας

Ερευνα διεξάγει ο ΟΗΕ για τις συνθήκες δολοφονίας υπαλλήλου του στην Τζενίν από ισραηλινά πυρά

Ο οκτάχρονος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε στη Νάμπλους

Associated Press

Ο οκτάχρονος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Ενας οκτάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους, ενώ υπό απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένουν η Βηθλεέμ και η Τζενίν, μετά την ανακατάληψή τους στην οποία προχώρησε ο ισραηλινός στρατός από την Παρασκευή, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη δυτική Ιερουσαλήμ. Ενώ ο ΟΗΕ διέταξε τη διενέργεια ανάκρισης για την εξακρίβωση των συνθηκών της δολοφονίας από ισραηλινά πυρά του Βρετανού υπαλλήλου του στην υπηρεσία αρωγής των προσφύγων στην Τζενίν, την Παρασκευή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν επαφές στην Ουάσιγκτον για την εξασφάλιση νέας ειδικής στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και ευνοϊκών δανείων.

Νεκρός έπεσε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που έβαλλαν εναντίον ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που πετούσε πέτρες εναντίον τους, 8χρονος Παλαιστίνιος, χθες, βγαίνοντας από το σχολείο του στο κέντρο της Νάμπλους. Τραυματίστηκαν άλλοι 15 Παλαιστίνιοι. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε αναδιάταξη δυνάμεων στη Βηθλεέμ και καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έγιναν 40 συλλήψεις στη Βηθλεέμ και άλλες 11 σε όλη τη Δ. Οχθη, ενώ με δακρυγόνα αντιμετωπίστηκαν οι Παλαιστίνιοι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αγορά της Μπέιτ Τζάλα, νωρίς χθες το πρωί. Το Σάββατο, η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας αλιευτικού εναντίον ισραηλινού περιπολικού σκάφους του λιμενικού στα ανοιχτά της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Διοίκηση (Π. Αρχή και Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ), με ανακοίνωσή της, κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά μπροστά «στα ισραηλινά εγκλήματα» και τονίζει ότι «η προσφυγή στη βία δε δίνει ασφάλεια για τους Ισραηλινούς, που θα την εξασφαλίσουν μόνον όταν αποχωρήσουν οριστικώς τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη και αναγνωριστούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού». Η ανακοίνωση κλείνει, καταδικάζοντας κάθε επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής, ιδιαίτερα αφού ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μοιάζει να είναι απορροφημένος με την εσωκομματική μάχη που θα δώσει για την ηγεσία του Λικούντ με τον ΥΠΕΞ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την Πέμπτη.

Ερευνά ο ΟΗΕ

Τις συνθήκες δολοφονίας του 54χρονου Βρετανού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων, Ιαν Τζον Χουκ, στην Τζενίν, διερευνά ο ΟΗΕ. Αξιωματούχοι του Οργανισμού δήλωναν ξεκάθαρα ότι αμφισβητούν την εκδοχή που τους παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με την οποία Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλλαν εναντίον του κτίσματος που φιλοξενούσε την Υπηρεσία κατά τη διάρκεια εισβολής τους στην Τζενίν, την Παρασκευή, επειδή δέχτηκαν πυρά από το συγκεκριμένο σημείο.

Συνάδελφοι του άτυχου Βρετανού υποστηρίζουν ότι κανείς μέσα στο κτίριο δεν κρατούσε όπλο και μιλούν για απροκάλυπτη επίθεση του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία σκοτώθηκαν και άλλοι 2 Παλαιστίνιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας. Επίσης, κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι εμπόδισαν το ασθενοφόρο να φθάσει εγκαίρως για να παραλάβει τον σοβαρά τραυματισμένο Βρετανό. Η Π. Αρχή, με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει συνολικά την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό και χαρακτηρίζει τον Χουκ «μάρτυρα του αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, δε φαίνεται να πτοούν την ισραηλινή ηγεσία. Ο διευθυντής του γραφείου του Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η χορήγηση ειδικής στρατιωτικής βοήθειας για την «πάταξη της τρομοκρατίας» προς το Ισραήλ, ύψους 4 δισ. δολαρίων, καθώς και εξασφάλιση δανείων με ευνοϊκούς όρους, με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον, ύψους 10 δισ. δολαρίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «ΝΑΙ - ΟΧΙ» συμμετοχής σε πόλεμο

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέλαβε ότι δε θα υπάρξει «ενεργητική συμμετοχή» της Γερμανίας σε πόλεμο κατά του Ιράκ. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε τη Δευτέρα το πρωί (25 Νοέμβρη) με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά μαγκαζίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πέτερ Στρουκ. Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν τις εκλογές (22 Σεπτέμβρη) ότι σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ, τα γερμανικά ανιχνευτικά άρματα, που είναι στρατοπεδευμένα στο Κουβέιτ, θα αποσυρθούν από εκεί.

Τώρα ακούονται διαφορετικοί γερμανικοί τόνοι: Ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Γκέοργκ Βάγκνερ, (σοσιαλδημοκράτης) δήλωσε στην εφημερίδα του Σάαρ «Σααρμπρίγκερ Τσάιτουνγκ» ότι σε περίπτωση επίθεσης του Ιράκ ενάντια στο αμερικανικό στρατόπεδο στο Κουβέιτ, όπου είναι και τα γερμανικά άρματα ανίχνευσης βιολογικών και χημικών όπλων, τότε «είναι αυτονόητο ότι θα τεθούν σε δράση και οι δυνάμεις μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ήδη καταρτισμένα σχέδια για αύξηση της εκεί δύναμης από 52 (τώρα) σε 800 άνδρες.

Επίσης, ο Χανς - Ούλριχ Κλόζε, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, ειδικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής του SPD, δήλωσε ότι τα άρματα αυτά ενδεχόμενα να δράσουν «εφόσον χρησιμοποιηθούν βιολογικά ή χημικά όπλα στο συνοριακό τομέα του Κουβέιτ ή στο Ιράκ».

Ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας δήλωσε ότι δε συμμερίζεται την άποψη του Κλόζε. Δήλωσε επίσης ότι δεν αληθεύει η δημοσιογραφική είδηση ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γερμανία να διαθέσει, αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Πάτριοτ». Σχετικά με τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στη Γερμανία και την πτήση αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από το γερμανικό εναέριο χώρο ο Στρουκ είπε ότι αυτό το θέμα έχει καθοριστεί με συμφωνίες (συνεπώς θα χρησιμοποιηθούν). Ενδιαφέρουσα είναι σχετικά η διαπίστωση της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (23/24 Νοέμβρη) ότι ο καγκελάριος χρησιμοποιεί στο θέμα της συμμετοχής άλλη γλώσσα: Ενώ έως λίγες μέρες πριν δήλωνε κατηγορηματικά άρνηση συμμετοχής, τώρα μιλάει για «μη ενεργητική συμμετοχή» και πως «είναι αυτονόητο ότι δε θα περιοριστεί η ελευθερία κινήσεων του ΝΑΤΟικού εταίρου ΗΠΑ» και ότι «η Γερμανία θα εκπληρώσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της και θα τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες».

Αυτή η αλλαγή έδωσε αφορμή και ευκαιρία στην ηγεσία της χριστιανοδημοκρατικής και χριστιανοκοινωνικής αντιπολίτευσης (CDU και CSU) να κατηγορήσουν τον Σρέντερ ότι παραπλανά τους εκλογείς.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ
Τεράστιες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις

ΜΙΛΑΝΟ - ΜΠΑΡΙ - ΚΟΣΕΝΤΖΑ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας το Σάββατο ενάντια στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

Στο Μιλάνο ο αριθμός των διαδηλωτών (σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κομμάτων της αριστεράς που τη διοργάνωσαν) πλησίασε τις 300.000, ενώ στο Μπάρι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 100.000. Στις κινητοποιήσεις κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και της οικονομικής πολιτικής της, καθώς και ενάντια στην απόφαση της ΦΙΑΤ να απολύσει, μέχρι το 2003, 8.100 εργαζόμενους (με τη στήριξη της κυβέρνησης). Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά από κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστατούν τα εργατικά συνδικάτα, τις οποίες έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης να ελαστικοποιήσει την αγορά εργασίας και να καταργήσει το άρθρο 18 του εργατικού νόμου, επιτρέποντας κατ' αυτό τον τρόπο μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή το Σάββατο στην Κοσέντζα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πρωτοφανείς συλλήψεις (στη Νότια Ιταλία στις 15 Νοέμβρη) 20 ακτιβιστών, μελών του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, καθώς και των εργατικών ενώσεων βάσης των COBAS, με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε ανατροπή (επειδή καταγγέλλουν την κατάλυση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων) και της υπόσκαψης της δομής και της υποδομής του κράτους (κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γένοβας το 2001) με βάση το άρθρο 270 του αντιτρομοκρατικού νόμου! Στη διαδήλωση υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι (20.000 σύμφωνα με την αστυνομία) και διεξήχθηκε στην Κοσέντζα καθώς εκεί εκδόθηκαν τα εντάλματα συλλήψεως των αγωνιστών.

Από τους κρατούμενους προς το παρόν 4 έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ ακόμη 3 μεταφέρθηκαν από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και βρίσκονται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι διαδηλωτές πάντως απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

«Ανατροπή χωρίς ξένες επεμβάσεις »

Γιατί οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο των ιρακινών αντιπολιτευτικών δυνάμεων στο Λονδίνο υπό την αμερικανική αιγίδα, εξηγεί ο ΓΓ της ΚΕ του Ιρακινού ΚΚ

«Πρωταρχικό μέλημα των Ιρακινών πατριωτικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων και του ιρακινού λαού είναι η ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παρέμβαση ξένων κέντρων, υπό την ποδηγέτηση των ΗΠΑ και εγκαθιστώντας όλες μας τις ελπίδες σε μια αμερικανική επέμβαση», τονίζει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία ανεξάρτητη κουρδική εφημερίδα «Χαουλάτι» ο ΓΓ του Ιρακινού ΚΚ. Ο Χαμίντ Ματζίντ Μούσα εξηγεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες το Ιρακινό ΚΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυσυζητημένη σύνοδο των δυνάμεων της ιρακινής αντιπολίτευσης, που προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκέμβρη στο Λονδίνο.

Ο Μούσα τονίζει ότι το Ιρακινό ΚΚ θα διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με ορισμένες από τις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο και σημειώνει ότι ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του θέσης, ούτως ή άλλως, το Ιρακινό ΚΚ δεν κλήθηκε ούτε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου. Καταλήγει, όμως, ότι «στόχος είναι η ανατροπή της δικτατορίας από τον ιρακινό λαό και τις δυνάμεις του και στη συνέχεια η διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και η διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες και όχι η υποταγή».

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέες «βολές» κατά του Ριάντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

«Η Σαουδική Αραβία είναι καλός εταίρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» σχολίαζε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από δημοσίευμα του περιοδικού «Νιούσγουικ», σύμφωνα με το οποίο, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, χρήματα και βοήθεια κατευθείαν από τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια κατέληξαν στα χέρια δύο αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου και ενός ακόμη πυρήνα της Αλ Κάιντα. Το δημοσίευμα, που εμπλέκει και τη σύζυγο του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, που έθεσαν θέμα στο Κογκρέσο, ζητώντας αυστηρά μέτρα κατά των Σαουδαράβων.

Ο Φλάισερ απέφυγε να σχολιάσει την εμπλοκή της σαουδαραβικής πρεσβείας, τονίζοντας ότι «διεξάγεται ήδη έρευνα». Στο Ριάντ, αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι θα γίνει εκτενής έλεγχος στα οικονομικά των ισλαμιστικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που ενοχοποιούνται για χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, αλλά δεν έλειψαν και οι αρνητικές αντιδράσεις, όπως του υπουργού Εσωτερικών, πρίγκιπα Ναγιέφ, που υποστήριξε ότι «πρόκειται για άλλη μια αμερικανική προσπάθεια άσκησης πίεσης και εκβιασμού με ψέματα για να υποστηριχτεί η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Εκρήξεις, ανταλλαγές πυρών και δηλώσεις συμφιλίωσης... .

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τις επιθέσεις σε δύο ινδουιστικούς ναούς στον ινδικό τομέα του Κασμίρ, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων, καταδίκασε χτες η κυβέρνηση του Πακιστάν, απορρίπτοντας την ίδια ώρα τις αιτιάσεις του Νέου Δελχί πως το τελευταίο κύμα βίας εξαπολύθηκε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λαχώρης για απελευθέρωση του Χαφίζ Μοχάμαντ Σαέντ, που θεωρείται αρχηγός της παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης «Λασκάρ ε Τοϊμπα».

«Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια... Εντούτοις, μας κατηγορούν για οποιαδήποτε επίθεση σημειωθεί στην Ινδία. Ομως, δυστυχώς, υπάρχουν πράγματα που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Κχουρσίντ Μαχμούντ Κασούρι, διαβεβαιώνοντας πως πρόθεση του Ισλαμαμπάντ είναι «η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ινδία».

Ωστόσο οι -συμφιλιωτικών τάσεων- δηλώσεις του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών δε φάνηκαν να εκτονώνουν την ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, καθώς μονάδες πυροβολικού αμφοτέρων στρατών αντάλλαξαν το περασμένο 24ωρο ριπές στη λεγόμενη «Γραμμή Ελέγχου» που «μοιράζει» το Κασμίρ σε πακιστανικό και ινδικό τομέα... Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, κατά την ανταλλαγή πυρών μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στον πακιστανικό τομέα του Κασμίρ. Κατά τις προχτεσινές επιθέσεις σε δύο ινδουιστικούς ναούς στο Τζαμού, σκοτώθηκαν 14 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον πενήντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ