ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσο-κινεζική περιπολία αεροσκαφών πάνω από την Αλάσκα

ΗΠΑ και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε αναχαίτιση, αν και τα αεροσκάφη «δεν εισήλθαν σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο»

Πλάνο από την κοινή επιχείρηση το οποίο διανεμήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Russian Defense Ministry Press

Πλάνο από την κοινή επιχείρηση το οποίο διανεμήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας
Κοινή περιπολία που «δοκιμάζει και βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας των (πολεμικών) αεροπορικών δυνάμεων» των δύο χωρών πραγματοποίησαν στρατιωτικά αεροσκάφη Κίνας και Ρωσίας κοντά στην Αλάσκα προχτές Τετάρτη, με φόντο τη σταθερή ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία που αφορούν την «ασφάλεια».

Στη σχετική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Τζανγκ Σιαογκάνγκ, ανέφερε ότι «η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο ένα τρίτο μέρος, είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση».

Από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι την περιπολία έκαναν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95MS και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6K, «πάνω από τη Θάλασσα Τσούκτσι, τη Βερίγγειο Θάλασσα και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού», προσθέτοντας ότι «στη διάρκεια της πτήσης, τα ρωσικά και κινεζικά πληρώματα, σε μια νέα ζώνη κοινών επιχειρήσεων, δούλεψαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία σε όλα τα στάδια μιας αεροπορικής περιπολίας» και διήρκεσε 5 ώρες.

Συνεχίζοντας, η Ρωσία αναφέρει ότι «καταδιωκτικά ξένων κυβερνήσεων» συνόδευσαν την ομάδα «σε ορισμένα στάδια της διαδρομής».

Από την άλλη, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD - North American Aerospace Defense Command, ιδρύθηκε το 1958 από ΗΠΑ και Καναδά ενάντια στην τότε Σοβιετική Ενωση) σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «εντόπισε και αναχαίτισε δύο ρωσικά TU-95 και δύο PRC H-6 στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας (ADIZ)». Συμπληρώνει δε ότι τα ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη «παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο, δεν εισήλθαν σε αμερικανικό ή καναδικό κυρίαρχο εναέριο χώρο» και ότι η δραστηριότητά τους «δεν θεωρείται απειλή», αλλά «η NORAD θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα ανταγωνιστών κοντά στη Βόρεια Αμερική και να απαντά επιτόπου ("meet presence with presence")».

Σημειώνει ακόμα ότι «η ADIZ ξεκινά εκεί που τελειώνει ο κυρίαρχος εναέριος χώρος και είναι ένα καθορισμένο τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, που απαιτεί την άμεση ταυτοποίηση όλων των αεροσκαφών, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας», καταλήγοντας ότι «η NORAD παραμένει έτοιμη να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό επιλογών απόκρισης για την υπεράσπιση της Βόρειας Αμερικής».

Την περασμένη Κυριακή, στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να εμποδίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να περάσουν τα σύνορά της πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στην Αρκτική.

  • Ρωσικά πολεμικά πλοία που ανήκουν στον Στόλο της Βαλτικής θα επισκεφθούν το λιμάνι της Αβάνας το διάστημα 27 - 30 Ιούλη. Σύμφωνα με το RIA, τα πληρώματα θα συναντήσουν τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Κούβας.
Πεκίνο - Μόσχα συντονίζονται και σε ΝΑ Ασία

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε από κοινού την έξωθεν παρέμβαση δυνάμεων που βρίσκονται εκτός Νοτιοανατολικής Ασίας στις υποθέσεις της και να συμβάλουμε στην ευημερία της περιοχής», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, χτες, στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν - όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων, στο περιθώριο Συνόδου των ΥΠΕΞ της «ASEAN» (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του TASS, μετά από συνάντηση (φωτ.) που οι δύο ΥΠΕΞ είχαν και με τον ομόλογό τους από το Λάος, Saleumxay Kommasit, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «συνεχίζουμε με την προϋπόθεση ότι οι μεγάλες δυνατότητες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και η συμμετοχή της Μόσχας και του Πεκίνου σε νέους πολυμερείς ομίλους όπως οι BRICS και η SCO μπορούν να επηρεάσουν θετικά τόσο την αλληλεπίδρασή μας με τις ενώσεις όσο και τις διαδικασίες συνεργασίας χωριστά με τα κράτη - μέλη τους, προς το συμφέρον της διευθέτησης των παγκόσμιων και περιφερειακών ζητημάτων στο σύνολό τους».

Ανάμεσα σε άλλα περιέγραψε την ASEAN ως «πυρήνα» των κοινών περιφερειακών προσπαθειών με στόχο τη διασφάλιση της σταθερής και ασφαλούς αδέσμευτης ανάπτυξης της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού».

Ξανά σε Ασία - Ειρηνικό ο Μπλίνκεν

Νέες πολυήμερες επίσημες επαφές αναμενόταν να ξεκινήσει χτες ο επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, σε μια σειρά χώρες Ασίας - Ειρηνικού.

Εκτός από το Λάος, όπου αναμενόταν κι αυτός να παραβρεθεί σε συναντήσεις στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου της ASEAN, το πρόγραμμά του περιείχε ακόμα στάσεις σε Βιετνάμ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη αλλά και Μογγολία, που συνολικά θα διαρκέσουν έως τις 3 Αυγούστου.

Πρόκειται για το 18ο ταξίδι του στην περιφέρεια που - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - αναδεικνύει την «ανθεκτική δέσμευση για εμβάθυνση και επέκταση των δεσμών σε πρωτόγνωρα επίπεδα και τη δημιουργία αμοιβαία ενισχυόμενων σχέσεων για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προκλήσεων».

Στο Πεκίνο και η Μελόνι

Στην Κίνα θα βρεθεί για επίσημες επαφές από το Σάββατο 27 Ιούλη μέχρι και τις 31 του μήνα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα (τον Οκτώβρη του ΄22). Η επίσκεψη γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου της, Λι Τσιανγκ, ενώ μεταξύ άλλων θα συναντήσει και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

«Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για διμερείς σχέσεις και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, που ανέφερε ότι οι δύο χώρες «είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι και έχουν διατηρήσει στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και εποικοδομητική αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς», συμπληρώνοντας ότι «μια υγιής και σταθερή σχέση Κίνας - Ιταλίας είναι (κάτι) προς το συμφέρον των δύο χωρών και λαών». Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει ότι «η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με την Ιταλία μέσω αυτής της επίσκεψης για να εδραιώσει την παραδοσιακή φιλία, να προωθήσει το πνεύμα του "Δρόμου του Μεταξιού", να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη».

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η Ρώμη δεν ανανέωσε τη συμφωνία για τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχέδιο των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» (OBOR). Το 2019, η Ιταλία ήταν (επί κυβέρνησης Κόντε) η μόνη χώρα του G7 που είχε ενταχθεί στους OBOR.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νέα κυβέρνηση για «ενότητα» ανακοίνωσε ο Σπάιτς

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλοϊκο Σπάιτς, που ανακοινώνοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για «ιστορική κυβέρνηση» που αντανακλά τη διάθεση για «ενότητα και όχι τον διχασμό» στη χώρα και πρόσθεσε: «Το Μαυροβούνιο είναι μια από τις πιο διαφορετικές χώρες στον κόσμο και τέτοιες χώρες είναι είτε οι πιο πλούσιες είτε οι φτωχότερες. Δεν υπάρχει μέση λύση. Εκείνοι που επιλέγουν να είναι ενωμένοι στη διαφορετικότητα είναι οι πιο πλούσιοι σήμερα», επιμένοντας δε ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει με τέσσερις υπουργούς η «Νέα Σερβική Δημοκρατία» (NSD), της οποίας επικεφαλής είναι ο Αντριγια Μάντιτς, σημερινός πρόεδρος και της βουλής που φέρεται να διατηρεί στενές επαφές με τη Μόσχα. Ακόμα, το Βοσνιακό Κόμμα (BS), με πέντε χαρτοφυλάκια, μεταξύ άλλων και του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναλαμβάνει επικεφαλής ο Ερβιν Ιμπραΐμοβιτς, που ταυτόχρονα θα είναι και ένας από τους επτά αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

Το (φερόμενο ως) κεντρώο κόμμα «Europe Now!» (PES), με επικεφαλής τον Σπάιτς, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2023, ενώ από τον πρώτο σχηματισμό κυβέρνησης (τον περασμένο Οκτώβρη) εκφράστηκαν μια σειρά δυσκολίες «συνεννόησης», με φόντο και την όξυνση του ανταγωνισμού ΕΕ, ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την επιρροή σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τη νέα κυβέρνηση ενέκριναν τη Τρίτη 53 από τους συνολικά 81 ψηφίσαντες βουλευτές, με πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης όμως να απέχουν. Πριν τον ανασχηματισμό η κοινοβουλευτική «δύναμη» της κυβέρνησης υπολογιζόταν σε 46. Σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, η αμερικανική πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα εξέφρασε ανησυχία γιατί στη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνονται κόμματα και πολιτικοί που δεν καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και αντιτίθενται στις κυρώσεις της ΕΕ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΤΑΪΒΑΝ
Φονικό πέρασμα τυφώνα

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και εννιά ναυτικοί αγνοούνταν, χτες, στην Ταϊβάν, όπου το πέρασμα του τυφώνα «Γκεμί» - τον οποίο συνόδευαν άνεμοι μέχρι και 190 χιλιόμετρα / ώρα - άφησε πίσω του σχεδόν 3.300 τραυματίες. Δρόμοι της δεύτερης μεγαλύτερης μεγαλούπολης της Ταϊβάν Καοχσιούνγκ μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σχολεία και γραφεία έκλεισαν, πτήσεις αλλά και στρατιωτικές ασκήσεις ακυρώθηκαν.

Νωρίτερα, ο τυφώνας πέρασε από τις Φιλιππίνες, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μανίλα, από πνιγμούς, κατολισθήσεις, ηλεκτροπληξίες αλλά και την πτώση δέντρου, που ακολούθησαν τις καταρρακτώδεις εποχικές βροχές. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μια έγκυος γυναίκα και τρία παιδιά, αλλά και ακόμα μία μητέρα με το 5χρονο παιδί της. Επίσης, πετρελαιοφόρο με σημαία Φιλιππίνων που μετέφερε 1,4 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου βυθίστηκε ανοιχτά της Μανίλα, με τις αρχές να ανακοινώνουν επιχείρηση για να αποφευχθεί η πρόκληση πετρελαιοκηλίδας. Ενα μέλος του πληρώματος βρέθηκε νεκρό.

Είχε προηγηθεί και βύθιση άλλου πλοίου, με σημαία Τανζανίας, στα ανοιχτά της Ταϊβάν, του οποίου εννιά μέλη του πληρώματος (με καταγωγή από Μιανμάρ) αγνοούνταν. Για το συγκεκριμένο πλοίο, εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ενεπλάκη σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό διασωθέντων, ανέφεραν ότι οι ναυτικοί εγκατέλειψαν το πλοίο φορώντας μόνο σωσίβια, αφού δεν υπήρχαν σωσίβιες λέμβοι για να χρησιμοποιήσουν. Οταν έφτασε στην περιοχή ταϊβανέζικο φορτηγό πλοίο αναζητώντας τους, «η ορατότητα στην περιοχή ήταν πολύ μικρή και οι άνεμοι υπερβολικά ισχυροί»...

Ο τυφώνας χτες κατευθυνόταν προς την ανατολική Κίνα, εξασθενημένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ