Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσο-κινεζική περιπολία αεροσκαφών πάνω από την Αλάσκα

ΗΠΑ και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε αναχαίτιση, αν και τα αεροσκάφη «δεν εισήλθαν σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο»

Πλάνο από την κοινή επιχείρηση το οποίο διανεμήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Russian Defense Ministry Press

Πλάνο από την κοινή επιχείρηση το οποίο διανεμήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας
Κοινή περιπολία που «δοκιμάζει και βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας των (πολεμικών) αεροπορικών δυνάμεων» των δύο χωρών πραγματοποίησαν στρατιωτικά αεροσκάφη Κίνας και Ρωσίας κοντά στην Αλάσκα προχτές Τετάρτη, με φόντο τη σταθερή ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία που αφορούν την «ασφάλεια».

Στη σχετική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Τζανγκ Σιαογκάνγκ, ανέφερε ότι «η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο ένα τρίτο μέρος, είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση».

Από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι την περιπολία έκαναν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95MS και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6K, «πάνω από τη Θάλασσα Τσούκτσι, τη Βερίγγειο Θάλασσα και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού», προσθέτοντας ότι «στη διάρκεια της πτήσης, τα ρωσικά και κινεζικά πληρώματα, σε μια νέα ζώνη κοινών επιχειρήσεων, δούλεψαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία σε όλα τα στάδια μιας αεροπορικής περιπολίας» και διήρκεσε 5 ώρες.

Συνεχίζοντας, η Ρωσία αναφέρει ότι «καταδιωκτικά ξένων κυβερνήσεων» συνόδευσαν την ομάδα «σε ορισμένα στάδια της διαδρομής».

Από την άλλη, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD - North American Aerospace Defense Command, ιδρύθηκε το 1958 από ΗΠΑ και Καναδά ενάντια στην τότε Σοβιετική Ενωση) σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «εντόπισε και αναχαίτισε δύο ρωσικά TU-95 και δύο PRC H-6 στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας (ADIZ)». Συμπληρώνει δε ότι τα ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη «παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο, δεν εισήλθαν σε αμερικανικό ή καναδικό κυρίαρχο εναέριο χώρο» και ότι η δραστηριότητά τους «δεν θεωρείται απειλή», αλλά «η NORAD θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα ανταγωνιστών κοντά στη Βόρεια Αμερική και να απαντά επιτόπου ("meet presence with presence")».

Σημειώνει ακόμα ότι «η ADIZ ξεκινά εκεί που τελειώνει ο κυρίαρχος εναέριος χώρος και είναι ένα καθορισμένο τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, που απαιτεί την άμεση ταυτοποίηση όλων των αεροσκαφών, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας», καταλήγοντας ότι «η NORAD παραμένει έτοιμη να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό επιλογών απόκρισης για την υπεράσπιση της Βόρειας Αμερικής».

Την περασμένη Κυριακή, στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να εμποδίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να περάσουν τα σύνορά της πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στην Αρκτική.

  • Ρωσικά πολεμικά πλοία που ανήκουν στον Στόλο της Βαλτικής θα επισκεφθούν το λιμάνι της Αβάνας το διάστημα 27 - 30 Ιούλη. Σύμφωνα με το RIA, τα πληρώματα θα συναντήσουν τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Κούβας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ένταση του πολέμου με μαζικά εκατέρωθεν χτυπήματα (2024-03-27 00:00:00.0)
Νέα κινεζική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν (2023-06-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις μετά από πτήσεις κινεζικών μαχητικών (2021-01-26 00:00:00.0)
«Επεισόδιο» με μαχητικά Κίνας - Ιαπωνίας (2014-06-13 00:00:00.0)
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ανεύθυνα» σχόλια (2014-05-10 00:00:00.0)
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ανεύθυνα» σχόλια (2014-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ