Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μεσολάβηση των ΗΠΑ για συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών στην Ελβετία

Νέες «ειρηνευτικές συνομιλίες» με στόχο τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στο Σουδάν, που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναφέρει ότι προσκάλεσε τις σουδανικές Ενοπλες Δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σε συνομιλίες, στις 14 Αυγούστου στην Ελβετία, με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

Την πρόσκληση από τον Μπλίνκεν χαιρέτισε ο αρχηγός των παραστρατιωτικών, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της παράταξής του.

Οι επικείμενες «ειρηνευτικές συνομιλίες» στην Ελβετία έχουν συνδιοργανώτρια τη Σαουδική Αραβία, ενώ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ενωσης, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του ΟΗΕ, σε ρόλο παρατηρητών.

Οπως τόνισε ο Μπλίνκεν, σκοπός είναι «να συναφθεί συμφωνία τερματισμού της βίας σε όλη τη χώρα, να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται και να δημιουργηθεί στέρεος μηχανισμός ελέγχου και επαλήθευσης, που θα εγγυηθεί την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας».

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξεκίνησε στα μέσα του Απρίλη του 2023, ανάμεσα στον στρατό και τον Πρόεδρο του Σουδάν, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, όταν αυτός επιχείρησε τη διάλυση και ενσωμάτωση των παραστρατιωτικών ΔΤΥ του Ντάγκαλο στις τακτικές Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο Ντάγκαλο, ο οποίος ελέγχει χρυσωρυχεία της χώρας που εκμεταλλευόταν τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, αντέδρασε.

Αρκετοί προηγούμενοι κύκλοι διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, απέτυχαν.

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν και στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, τον Αλγερινό διπλωμάτη Ραμτάν Λαμάμρα, διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες στη Γενεύη και επικεντρώθηκαν στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην προστασία των αμάχων.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στην αρχή της βδομάδας η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο πόλεμος που διαρκεί 15 μήνες στο Σουδάν έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τον άμαχο πληθυσμό. «Το τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι σ' αυτόν τον πόλεμο είναι τέτοιο που παρότι παρουσιάζεται ως πόλεμος μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών, στην πραγματικότητα είναι πόλεμος εναντίον του σουδανικού λαού», τόνισε στην έκθεσή της η ΜΚΟ.

Ο πόλεμος μετέτρεψε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ρήμαξε τις υποδομές και έσπρωξε τη χώρα στο χείλος του λιμού.

Κάπου 25,6 εκατομμύρια άνθρωποι - με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός του Σουδάν - αντιμετωπίζουν το τρέχον διάστημα οξεία διατροφική ανασφάλεια, ανέφερε στα τέλη Ιούνη έκθεση που συντάχθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Και τα δύο στρατόπεδα έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ιδίως καθότι βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους. Από την αρχή του πολέμου οι σουδανικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι ΔΤΥ έχουν κατηγορηθεί επίσης για λεηλασίες και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του ήδη από πριν εύθραυστου συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ