Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Πεκίνο - Μόσχα συντονίζονται και σε ΝΑ Ασία

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε από κοινού την έξωθεν παρέμβαση δυνάμεων που βρίσκονται εκτός Νοτιοανατολικής Ασίας στις υποθέσεις της και να συμβάλουμε στην ευημερία της περιοχής», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, χτες, στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν - όπου βρέθηκαν για να συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων, στο περιθώριο Συνόδου των ΥΠΕΞ της «ASEAN» (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του TASS, μετά από συνάντηση (φωτ.) που οι δύο ΥΠΕΞ είχαν και με τον ομόλογό τους από το Λάος, Saleumxay Kommasit, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «συνεχίζουμε με την προϋπόθεση ότι οι μεγάλες δυνατότητες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και η συμμετοχή της Μόσχας και του Πεκίνου σε νέους πολυμερείς ομίλους όπως οι BRICS και η SCO μπορούν να επηρεάσουν θετικά τόσο την αλληλεπίδρασή μας με τις ενώσεις όσο και τις διαδικασίες συνεργασίας χωριστά με τα κράτη - μέλη τους, προς το συμφέρον της διευθέτησης των παγκόσμιων και περιφερειακών ζητημάτων στο σύνολό τους».

Ανάμεσα σε άλλα περιέγραψε την ASEAN ως «πυρήνα» των κοινών περιφερειακών προσπαθειών με στόχο τη διασφάλιση της σταθερής και ασφαλούς αδέσμευτης ανάπτυξης της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού».

Ξανά σε Ασία - Ειρηνικό ο Μπλίνκεν

Νέες πολυήμερες επίσημες επαφές αναμενόταν να ξεκινήσει χτες ο επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, σε μια σειρά χώρες Ασίας - Ειρηνικού.

Εκτός από το Λάος, όπου αναμενόταν κι αυτός να παραβρεθεί σε συναντήσεις στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου της ASEAN, το πρόγραμμά του περιείχε ακόμα στάσεις σε Βιετνάμ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη αλλά και Μογγολία, που συνολικά θα διαρκέσουν έως τις 3 Αυγούστου.

Πρόκειται για το 18ο ταξίδι του στην περιφέρεια που - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - αναδεικνύει την «ανθεκτική δέσμευση για εμβάθυνση και επέκταση των δεσμών σε πρωτόγνωρα επίπεδα και τη δημιουργία αμοιβαία ενισχυόμενων σχέσεων για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προκλήσεων».

Στο Πεκίνο και η Μελόνι

Στην Κίνα θα βρεθεί για επίσημες επαφές από το Σάββατο 27 Ιούλη μέχρι και τις 31 του μήνα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα (τον Οκτώβρη του ΄22). Η επίσκεψη γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου της, Λι Τσιανγκ, ενώ μεταξύ άλλων θα συναντήσει και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

«Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για διμερείς σχέσεις και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, που ανέφερε ότι οι δύο χώρες «είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι και έχουν διατηρήσει στενές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και εποικοδομητική αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς», συμπληρώνοντας ότι «μια υγιής και σταθερή σχέση Κίνας - Ιταλίας είναι (κάτι) προς το συμφέρον των δύο χωρών και λαών». Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει ότι «η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με την Ιταλία μέσω αυτής της επίσκεψης για να εδραιώσει την παραδοσιακή φιλία, να προωθήσει το πνεύμα του "Δρόμου του Μεταξιού", να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη».

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η Ρώμη δεν ανανέωσε τη συμφωνία για τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχέδιο των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» (OBOR). Το 2019, η Ιταλία ήταν (επί κυβέρνησης Κόντε) η μόνη χώρα του G7 που είχε ενταχθεί στους OBOR.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανωτά διαβούλια στην Τζακάρτα με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων (2023-09-08 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας απλώνεται σε όλα τα μέτωπα (2021-10-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Κίνα (2018-08-28 00:00:00.0)
Παζάρια σε πολλά επίπεδα (2018-08-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (2017-05-06 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ (2014-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ