Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ASEAN - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Απανωτά διαβούλια στην Τζακάρτα με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων

Στη «διατήρηση και προώθηση της περιοχής ως επίκεντρου ανάπτυξης», όπως και στις «ευκαιρίες και προκλήσεις που διαμορφώνει το γοργά εναλλασσόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο, διεθνώς και στην περιφέρεια», αναφέρεται η γενικόλογη Κοινή Δήλωση που μοιράστηκε χτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ηγετών της Ανατολικής Ασίας.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, που φιλοξενεί σειρά πολυμερών συναντήσεων από τις αρχές της βδομάδας, στο πλαίσιο της 43ης Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στις εργασίες της Συνόδου της Ανατολικής Ασίας, αλλά και στα απανωτά διαβούλια των προηγούμενων ημερών στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN, συμμετείχαν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ κ.ά., με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των χωρών τους για την ενίσχυση των «πατημάτων» τους στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου και αναπαράγοντας τα γνωστά ευχολόγια, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζ. Γουιντόντο κάλεσε τους ηγέτες «να αξιοποιήσουμε αυτό το φόρουμ για να δυναμώσουμε τη συνεργασία, και όχι για να οξύνουμε τις αντιπαλότητες».

Τις επόμενες μέρες η περιοχή ετοιμάζεται να υποδεχτεί και τη Σύνοδο Κορυφής του G20, την οποία φιλοξενεί η Ινδία, με τον Πρόεδρό της Ναρέντρα Μόντι να ζητά συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση «ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου και ανοιχτού».

Συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας - Αυστραλίας

Ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών ήταν και η συνάντηση που είχε στην Τζακάρτα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ με τον Αυστραλό ομόλογό του, Αντ. Αλμπανέζι, μετά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει φέτος επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια που έχει να γίνει κάτι τέτοιο.

Πεκίνο και Καμπέρα διατηρούν μια σειρά διμερών διαφωνιών, ενώ οι αντιθέσεις τους οξύνθηκαν παραπέρα μετά την ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας της Καμπέρα με την Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων και μέσω της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).

Ο Αλμπανέζι είπε ότι «η πρόοδος που έχουμε κάνει στην επανάληψη του απρόσκοπτου εμπορίου είναι καλή και για τις δύο χώρες, και θέλουμε να δούμε αυτήν την πρόοδο να συνεχίζεται». Χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και «θετικές», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζονται περισσότερο διάλογο για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. «Δήλωσα στον πρωθυπουργό Λι ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, να διαφωνούμε όπου οφείλουμε και να δεσμευόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά του ο Λι είπε ότι υγιείς και σταθερές σχέσεις θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν σήμερα θετική δυναμική.

Διάφορες διμερείς συναντήσεις είχε και η Κ. Χάρις, προτάσσοντας συνομιλίες με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, στις οποίες η Ουάσιγκτον «επενδύει» πολύμορφα για τη σταθερή «ανάπτυξη» σχεδιασμών της στον Ινδο-Ειρηνικό. Γι' αυτό και επιβεβαίωσε «την ατσάλινη δέσμευσή μας για συμμαχία προς τις Φιλιππίνες», τονίζοντας τον ρόλο αυτής της διμερούς συμμαχίας «στη διασφάλιση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ευήμερου Ινδο-Ειρηνικού».

Στη Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων θα πάει στη Βόρεια Κορέα αυτήν τη βδομάδα για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της 75ης επετείου από την ίδρυση της ΛΔ Κορέας (9 Σεπτεμβρίου).

«Η επίσκεψη αυτή θα στεφθεί αναμφίβολα με επιτυχία και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ