Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται τα παζάρια για μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ»

Πιθανή αναπτυξιακή βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερο έλεγχο στα εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης διαπραγματεύονται (σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC) ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, στο πλαίσιο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για μια «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ των δύο τελευταίων, με ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις.

Μέρος των παλαιστινιακών αιτημάτων έγινε γνωστό κατά τις συναντήσεις που ξεκίνησε την Τρίτη στο Ριάντ μια τριμελής αντιπροσωπεία Παλαιστινίων αξιωματούχων με εκπροσώπους της σαουδαραβικής ηγεσίας. Στο Ριάντ, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να συναντηθούν και με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειες να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που να υπηρετεί τους δικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ανώτερος αξιωματούχος που συνόδευε στην αρχή της βδομάδας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου στην Κύπρο αποκάλυψε χτες πως οποιαδήποτε πρόοδος εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και νέες στρατιωτικές εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον στο Ριάντ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης εκτιμά ότι υπάρχουν «τέσσερα ή πέντε ανεπίλυτα ζητήματα» που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, «αλλά δεν είναι τόσο περίπλοκα». Ο ίδιος επέμενε ότι ο πρωτεύων στόχος των Σαουδαράβων δεν είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά η εξασφάλιση μιας νέας στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας. Μετέφερε δε την πεποίθηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι θα καταφέρει να διατηρήσει αλώβητο τον κυβερνητικό συνασπισμό μπροστά σε μια νέα συμφωνία που θα φέρει κάποιες εγγυήσεις και «πλεονεκτήματα» στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπαθεί να διαπραγματευτεί μόνο μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους Ρεπουμπλικάνους, και δη από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2024. Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως ρόλο σε αυτό το παζάρι Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων παίζουν ο γαμπρός του Τραμπ, Τζ. Κούσνερ, και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λ. Γκρέιαμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα(2024-04-30 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας(2023-09-22 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» και διεργασίες στο Παλαιστινιακό(2023-09-07 00:00:00.0)
Κούρσα για τη γεωπολιτική «επιρροή» από ΗΠΑ και Κίνα(2023-08-22 00:00:00.0)
Παζάρια για τις σχέσεις Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας(2023-06-10 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης οι συνομιλίες Μπλίνκεν - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν(2023-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ