Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αμερικανικά σχέδια δολοφονίας ηγετών καταγγέλλει η Ρωσία

Με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική - άρρηκτα συνδεδεμένο με τους οποίους είναι και το μπαράζ πραξικοπημάτων που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια - οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες καταγγέλλουν φερόμενα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη φυσική εξόντωση Αφρικανών ηγετών που δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα.

Πηγές των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών SVR, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik», αναφέρουν πως οι ΗΠΑ δυσφορούν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Νίγηρα και το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε εκεί στις 26 Ιούλη, διερευνώντας παράλληλα πώς μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές τη γαλλική γεωπολιτική «επιρροή» στην περιοχή του Σαχέλ.

Σύμφωνα με την SVR, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται εναλλακτικές επιλογές για τη λεγόμενη «ενίσχυση της δημοκρατίας» στον Νίγηρα. Μεταξύ άλλων, φέρονται πως δεν πριμοδοτούν τα σχέδια της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) που έχει απειλήσει τον Νίγηρα με στρατιωτική επέμβαση, προκρίνοντας ως «πιο αποτελεσματική» την επιλογή της φυσικής εξόντωσης των ηγετών της στρατιωτικής κυβέρνησης. Καταγγέλλεται δε πως οι ΗΠΑ ήδη συζητούν με άτομα (πληρωμένους δολοφόνους) που θα μπορούσαν να αναλάβουν μία τέτοια αποστολή.

Συγκρούσεις στο Μάλι

Αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών σε περιοχή περίπου 35 χλμ. από το Τιμπουκτού του βόρειου Μάλι πραγματοποίησε προχτές ο στρατός της αφρικανικής χώρας, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές πως ασκούσαν «πιέσεις» σε άμαχο πληθυσμό της περιοχής και σχεδίαζαν «επιθέσεις» εναντίον των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο αποχώρησης της αποστολής περίπου 13.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ, της δύναμης MINUSMA, που αναπτύχθηκε στο Μάλι πριν από μία δεκαετία και το καλοκαίρι της ζητήθηκε να αποχωρήσει σε περίοδο έξι μηνών.

Η παράδοση βάσης των κυανόκρανων στην περιοχή Μπερ στον στρατό του Μάλι στα μέσα Αυγούστου ήταν αφορμή για να ξεσπάσουν μάχες ανάμεσα στον στρατό και ομάδες ενόπλων πρώην αυτονομιστών Τουαρέγκ (που απαρτίζουν τα λεγόμενα «Κινήματα του Αζαουάντ»).

Γκαμπόν: «Ελεύθερος» να μεταβεί στο εξωτερικό ο Αλί Μπόνγκο

Στην Γκαμπόν στο μεταξύ, η νέα στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ο ανατραπείς στις 30 Αυγούστου Πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, που είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό πριν από μία βδομάδα, είναι ελεύθερος εάν θέλει να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία, καθώς αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ