Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024
«Σύμφωνο της Γερμανίας» για τη στήριξη των μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Κατηγορίες από τους Χριστιανοδημοκράτες για μη επαρκή στήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις

Από τη συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Copyright 2023 The Associated

Από τη συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, τον οποίο κατέθεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (SDP) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP).

Ο προϋπολογισμός του 2024 - η ψήφιση του οποίου αναμένεται τον Δεκέμβρη - έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται προβληματισμοί για την πορεία της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, για τις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τους κινδύνους απώλειας εδάφους για τα γερμανικά μονοπώλια στον ανταγωνισμό τόσο με «συμμάχους», όπως οι ΗΠΑ, όσο και με την πλευρά της Κίνας.

Με την προχτεσινή παρουσίαση, από τον υπουργό Οικονομικών Κρ. Λίντνερ (FDP), του νέου προϋπολογισμού των περίπου 446 δισ. ευρώ, που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες όλων των υπουργείων, εκτός του υπουργείου Αμυνας, επανέρχεται επίσης η πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική με το «φρένο χρέους».

Ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς (SPD), μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ζήτησε ένα «Σύμφωνο της Γερμανίας» για τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας, μεταξύ κυβέρνησης, των 16 κρατιδίων και των δήμων, με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Με βάση τους άξονες που ιεραρχεί το γερμανικό κεφάλαιο, βασικοί γνώμονες του Συμφώνου θα είναι επενδύσεις σε ψηφιοποίηση, ενεργειακή μετάβαση, απλοποίηση της γραφειοκρατίας και στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου.

Μπροστά στον κίνδυνο η Γερμανία να μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και στις προβλέψεις ότι εξελίσσεται στον «ασθενή της Ευρώπης», ο Σολτς τόνισε: «Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι, λιγότερο περίπλοκοι, λιγότερο γραφειοκράτες», ενώ ανέδειξε την ανάγκη όλες οι κρατικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη «ταχύτητα» και «θάρρος». Ανέφερε ως θετικά παραδείγματα το ενιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ για τα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα και τη γρήγορη σύνδεση των τερματικών σταθμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου με το δίκτυο.

Ο Σολτς συνέκρινε ακόμη το μέγεθος των αναγκαίων αλλαγών με τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της Γερμανίας στο τέλος του 19ου αιώνα και ζήτησε «εθνική προσπάθεια», «ταχύτητα αντί στασιμότητας, δράση αντί αποχής, συνεργασία αντί διενέξεων».

Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, Φρ. Μερτς, του επέρριψε ευθύνη ότι μπλοκάρει τη «δημοκρατική συναίνεση» στο Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενος στο εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο καγκελάριος είπε ότι το βασικό της σχέδιο είναι η διάλυση της Ευρώπης - παρότι η ευημερία των γερμανικών ομίλων είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ - και η διάβρωση των γερμανικών θεσμών.

Η Γερμανία σχεδιάζει να υπερτριπλασιάσει το 2024 τα κονδύλιά της για την αγορά πυρομαχικών, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», το Βερολίνο διαπραγματεύεται την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών με την Ολλανδία και τη Δανία.

Τον περασμένο Φλεβάρη το ΝΑΤΟ ζήτησε από τα μέλη του να αυξήσουν την προμήθεια πυρομαχικών και τις ποσότητες που αποθηκεύουν, καθώς η Ουκρανία τα ξοδεύει πολύ πιο γρήγορα από όσο τα αντικαθιστά η «Δύση».

Μερτς: Δεν αρκεί το Ειδικό Ταμείο για την Αμυνα

Από την πλευρά του, ο Φρ. Μερτς είχε προηγουμένως κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παρά την περίφημη «νέα εποχή» που εξήγγειλε για την Αμυνα της χώρας, ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν την προωθεί αλλά τη σαμποτάρει.

Κατά τη γνώμη του, μεγάλος χαμένος είναι ο τομέας της Αμυνας, παρά το Ειδικό Ταμείο που συστήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο έως το 2027 θα υπάρξει έλλειμμα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό. Κι όλα αυτά ενώ όλα δείχνουν, κατά τη γνώμη του, ότι η Γερμανία δεν μπορεί ακόμη να τηρήσει τη ΝΑΤΟική δέσμευση για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Προς το παρόν ανταποκρίνεται σε αυτήν μέσω του Ειδικού Ταμείου.

Ο Μερτς κατηγόρησε τον καγκελάριο ότι δεν αξιολογεί σωστά τις εκτεταμένες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και εξακολουθεί να μη στηρίζει επαρκώς τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ, η Γερμανία υπέγραψε συμφωνίες με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία για την ανάπτυξη ενός διαδόχου του άρματος μάχης «Leopard 2», μετέδωσε χτες η επιχειρηματική εφημερίδα «Handelsblatt».

Η πρωτοβουλία βρίσκεται υπό την ηγεσία των «Krauss-Maffei Wegmann» (KMW) και «Rheinmetall», των γερμανικών κατασκευαστών όπλων που ανέπτυξαν από κοινού το «Leopard 2».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ